zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sportblessure? Minder loon!

27 mei 2008 - Werkgevers mogen straks 30 procent inhouden op het loon van werknemers als die door risicovolle klussen of sporten ziek thuis komen te zitten. Dat schrijft De Telegraaf.

Werkgevers onderzoeken op grote schaal de mogelijkheden om deze eisen in de volgende contractbesprekingen mee te kunnen nemen, nu het hoogste rechtsorgaan in ons land een eerdere uitspraak van een lagere rechter hierover heeft bekrachtigd.


Volgens Houkes Ondernemersadvocaten staat de deur open voor tal van uitzonderingen in cao's. "Als je ongeoefend je eigen dak opgaat en je komt ten val, dan is de kans groot dat je straks geen 100 procent loon krijgt doorbetaald bij ziekte." 

Zaalvoetbal
De Hoge Raad deed uitspraak over een vrachtwagenchauffeur wiens werkgever een deel van zijn loon inhield, omdat de werknemer al voor de zoveelste keer geblesseerd raakte door het zaalvoetbal. In plaats van 100 procent doorbetaling, kreeg de werknemer de wettelijke minimumbetaling van 70 procent van zijn loon. Dit is voortaan toegestaan. In het geval van de chauffeur was die al wel meerdere malen door zijn baas gevraagd om met zaalvoetbal te stoppen. 

Tijd van de baas

Volgens professor Fokko Oldenhuis van de Rijksuniversiteit Groningen is het niet de eerste keer dat de Hoge Raad de werknemer tot meer eigen verantwoordelijkheid maant. "Als je vergeet de olie van een leaseauto bij te vullen en de motor loopt vast, dan hoeft de werkgever dat niet te vergoeden."
Volgens Oldenhuis ligt het vaak echter anders als een werknemer in de baas zijn tijd brokken maakt. "Dan is de werkgever toch vaak verantwoordelijk. Zelfs als iemand van het dak valt omdat hij de omheining negeert, en zelfs als hij daar al over is gewaarschuwd, dan nog vindt de Hoge Raad niet snel dat er sprake is van bewust roekeloos gedrag van de werknemer."


Bron: De Telegraaf
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer draait zelf op voor ziektekosten
 Sporten kost werkgever geld
 Zieke werknemers moeten uren inhalen
 Vijf tips om effectief om te gaan met verzuim
 Verzuim baart Europese werkgever grote zorgen
 
 
reacties
 
R.Kreeft  |   | 
27-05-2008
 | 
08:28 uur
Doordat werknemrs sporten wordt de kans op hart en vaatziekten kleiner tevens is het goed tegen stress.Dus werknemrs mooi laten sporten heb je tenminste gezonde werknemrs
Eddy Exmann  |   | 
27-05-2008
 | 
09:18 uur
De werkgever kan zich vastbijten in de blessure van de medewerker, of hij kan bezig zijn met het herstel van de werknemer. Uit onderzoek blijkt dat het laatste meer oplevert en ook nog eens de band tussen verstevigt, dus minder verloop. Herstel kan bestaan uit allerlei vormen van massage (sportmassage, stoelmassage of triggerpoint massage) en kan ook gebruikt worden om de RSI klachten te bestrijden of te voorkomen.
Ron  |   | 
27-05-2008
 | 
14:53 uur
Al eerder was er een artikel van het MKB over het zelf betalen of verzekeren van de werknemer bij ziekte.
Nu dus een wat genuanceerde uitgave, de sportblessure.
Nu blijkt dat mensen die sporten over het algemeen gezonder en dus minder ziek zijn dan niet-sporters. Bedrijfsartsen raden dan ook werknemers aan minstens een uur per week te bewegen. Dus een beetje nuanceren mag best.
Er zijn sporten waarbij je van te voren het risico kan incalculeren en die sporten vereisen al vaak een extra verzekering.
Maar het is te gek voor woorden dat de werkgever herhaaldelijk 100% moet blijven uitbetalen aan een werknemer, die door zijn sport regelmatig geblesseerd is.
Het mag best wel eens tijd worden om de eigen verantwoording van de werknemer, t.o.v. zijn werkgever ter discussie te stellen.
Als overgangsregeling kun je het aantal blessures per jaar vaststellen en een collectieve verzekering door werknemer en werkgever tegen deze uitval door sportblessures oprichten.
De gedachte de werkgever is schatrijk en de werknemer is zielig is niet meer van deze tijd en ieder moet zijn verantwoording durven te nemen.
Dus werk aan de winkel binnen de S.E.R. voor vakbonden en werkgevers en laat het kabinet zich er a.u.b. niet mee gaan bemoeien!
A.M. Plas  |   | 
27-05-2008
 | 
15:04 uur
tuurlijk, best logisch. Maar ook een gevaarlijk punt.

Mooiste punt wordt nu, naar mijn idee, om te bepalen wat wel en wat niet een risicovolle sport of activiteit is. En had je alle risico's kunnen overzien?
Bij voetballen op straat is het aannemelijk dat er ook auto;s voorbij rijden. Is het dan zo, dat wanneer je tijdens dit potje straatvoetbal door een auto aangereden wordt, dit als een te verwachten risico aangemerkt wordt en je dus als gevolg gekort kan worden op je loon tijdens de revalidatie?

Wat ik maar wil aangeven; waar ligt de grens, wie bepaald dat en hoe wordt dat (en door wie) gecontroleerd?

Aan de andere kant is een stuk eigen verantwoordelijkheid (met consequenties) een zeer goede zaak. Het verplicht je om zelf na te blijven denken en niet klakkeloos dingen aan te nemen/gebruiken/consumeren. Het voorbeeld van de motorolie zegt eigelijk genoeg.
endri  |   | 
6-11-2008
 | 
12:18 uur
Nou ik blijf gewoon sporten, www.annour.nl

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10