zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Middenmanager wekt meer vertrouwen dan top

9 mei 2008 - Er wordt nogal eens kwaad gesproken over middenmanagers. Maar ze spelen wél een cruciale rol in de relatie tussen wantrouwende werknemers en het hogere management en houden de communicatie tussen die beide partijen gaande.

Uit Brits/Iers onderzoek van BlessingWhite blijkt dat bijna driekwart van de werknemers hun directe chef vertrouwt maar minder dan de helft dat vertrouwen heeft in de top. Middenmanagers spelen daarom een zeer belangrijke rol in het verminderen van de kloof tussen werknemer en managent. Zowel door de top op de hoogte te brengen van wat er speelt op de werkvloer als door de visie en strategie van de onderneming over te brengen aan de werknemers. 



Onvoldoende waardering

Toch komt ook naar voren dat veel middenmanagers niet het gevoel hebben dat ze voldoende gewaardeerd worden door de top. Meer dan de helft van de middenmanagers is zelfs zeker van plan hun functie nog dit jaar neer te leggen of twijfelen daarover. Bijna een derde van de middenmanagers zegt bovendien de top niet te vertrouwen, waardoor ze eigenlijk niet goed de rol van intermediair kunnen spelen. Tom Barry, managing director van BlessingWhite: "Uit dit onderzoek blijkt dat veel topmanagers nog steeds lijken te opereren vanuit een ivoren toren. Hun visie kan vervolgens de werkvloer niet bereiken omdat de middenmanager hen niet vertrouwt." 

Vertrouwen leidt tot betrokkenheid

Maar er is niet alleen slecht nieuws. Generatie Y – zelf vaak verguisd als verwend en lui – heeft meer vertrouwen in de top dan andere leeftijdsgroepen. Zowel midden- als hoger kader moeten zich dus inspannen om dat vertrouwen te behouden, stelt BlessingWhite. "Ook blijkt uit dit onderzoek wederom het belang van vertrouwen voor de betrokkenheid. Zonder vertrouwen is het des te moeilijker werknemers te begeleiden in tijden van economische onzekerheid en is het risico op vertrek alleen maar groter. Het management moet het middenkader dus de structuur en de middelen geven om het personeel een sterke betrokkenheid bij hun werk te geven. En daarvoor moeten zij zich zelf die oprechte, authentieke manier van leiding geven aanmeten die dat noodzakelijke vertrouwen wekt. Zonder vertrouwen in de top geen betrokkenheid op de werkvloer."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Succesvolle middenmanager geeft richting zonder motivatie
 Middenmanager zit klem tussen werkvloer en top
 Beste middenmanager zit op één lijn met topmanager
 Britse directeuren beklagen zich over 'verlammende' middenmanagers
 
 
reacties
 
Abdulqadir Jarmohamed  |   | 
14-05-2008
 | 
22:45 uur
De kwaliteit van de communicatie bepaalt de kwaliteit van de organisatie. Open en authentiek communiceren voorkomt incongruenties en smoort wantrouwen in de kiem. Ook het middenmanagement excelleert doorgaans zal met waardering. Ontwikkeling en benutting van het aanwezige talent kan leiden tot persoonlijke groei en organisatiebloei. Snoei als het moet met lef ook in de top.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10