zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MKB-er vindt boekhouden heerlijk

22 april 2008 -  29 procent van de MKB-ers vindt boekhouden net zo leuk vindt het winnen van een spelletje monopoly en 31 procent noemt het ‘een dag in de zon’. 27 procent vindt het echter net zo fijn als het verschonen van de kattenbak en dertien procent stelt boekhouden gelijk aan een ‘wortelkanaalbehandeling’.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Twinfield naar de populariteit van boekhouden en de interesse in behaalde financiële jaarresultaten. Dit onderzoek is gehouden onder 275 respondenten die betrokken zijn bij de financiële afdeling van MKB-ondernemingen met tien tot 250 werknemers. 



Weinig interesse

Ondanks dat 40 procent van de Nederlandse MKB-ers boekhouden als een noodzakelijk kwaad ziet, geeft toch 89 procent aan dat men bij het ontvangen van de jaarcijfers denkt: ‘precies wat ik verwachte!’. Eén op de twintig MKB-ers denkt bij de jaarcijfers ‘Gaan deze cijfers over mijn bedrijf?’, waarbij deze groep als verklaring heeft dat men geen interesse heeft in de resultaten van vorig jaar omdat men niet naar het verleden wilt kijken, maar juist vooruit. Drie procent van de ondervraagden denkt bij het ontvangen van de jaarcijfers: ‘Oei! Had ik dit maar eerder geweten’ en 2,5 procent geeft aan dat de jaarcijfers voor de betrokken accountant ook een verrassing zijn. Hiermee kan geconcludeerd worden dat ruim tien procent van de MKB-ers slecht op de hoogte is van de cijfers en hier ook geen interesse voor wil opbrengen. 

Toekomst
Over de toekomst van online boekhouden zijn de ondervraagden buitengewoon positief. De grootste groep (25 procent) van de MKB-ers denkt dat op dit moment minder dan tien procent van alle Nederlandse bedrijven gebruik maakt van diensten voor online boekhouden. Voor 2010 heeft meer dan 33 procent van de ondervraagden grootse verwachtingen: deze groep is van mening dat meer dan 80 procent van alle Nederlandse bedrijven dan gebruik maakt van online boekhouden. 

Online boekhouden

André Kwakernaat, directeur en mede-oprichter van Twinfield: "Dit onderzoek laat zien dat MKB-ers online boekhouden al bijna net zo normaal vinden als online bankieren. Dit vertrouwen in online boekhouden is natuurlijk erg positief. Toch laat dit onderzoek ook een minder leuke kant zien. Het feit dat meer dan tien procent van de ondervraagde MKB-ers geen interesse heeft in haar jaarcijfers is verontrustend. Juist deze cijfers geven ondernemers een gestructureerde inzage in wat er fout én goed gaat in hun onderneming en deze kennis is belangrijk bij het ontwikkelen van een effectieve bedrijfsstrategie. Met de toename van het gebruik van online boekhouden zal de interesse in cijfers hoogstwaarschijnlijk ook toenemen, omdat ondernemers via hun Twinfield administratie real-time kunnen zien hoe hun onderneming er financieel bij staat. Het streven is om in 2010 alle Nederlandse ondernemers online boekhouden net zo leuk te laten vinden als het winnen bij monopoly."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beter boekhouden kan faillisement vaak voorkomen
 Hardere aanpak regeldruk ondernemers
 Tien manieren om te besparen op uw accountantskosten
 
 
reacties
 
Basiskenis Boekhouden  |   | 
31-07-2012
 | 
14:41 uur
Wat ik me eigenlijk afvraag is of ondernemers met negatieve bedrijfsresultaten net zo positief denken over het boekhouden als ondernemers die het jaar positief afgesloten hebben
Henk  |   | 
18-02-2022
 | 
10:42 uur
Persoonlijk dacht ik dat veel ondernemers de boekhouding als een noodzakelijk kwaad zien. De ondernemer wil namelijk doen waar hij goed in is: ondernemen. Toch ben ik blij om te lezen dat steeds meer ondernemers de boekhouding als iets leuks zijn gaan zien. Hopelijk zet deze trend door.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10