zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Anoniem solliciteren voor betere aansluiting op de arbeidsmarkt

2 april 2008 - Uit recent onderzoek blijkt dat de behoefte aan anoniem solliciteren groot is. Vooral allochtonen klagen over het gebrek aan gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook personen die van baan willen veranderen zien veel in anoniem solliciteren.

Ook werkgevers blijken positief te staan tegenover anoniem solliciteren. Zij zeggen open te staan voor de verassende kandidaten die een dergelijke selectieprocedure op kan leveren. Bij selectie van kandidaten zeggen werkgevers vooral te letten op ervaring, opleiding en het voldoen aan functie-eisen. Vier op de tien werkgevers gelooft bovendien dat anoniem solliciteren werkzoekenden een eerlijke kans biedt. 



Snelle afwijzing

Nu worden personen vaak te snel afgewezen op hun interculturele of religieuze achtergrond terwijl hier op basis van opleiding, werkervaring en persoonlijkheidskenmerken geen reden toe is. Anoniem solliciteren biedt ook allochtonen een eerlijke kans en geeft werkenden de mogelijkheid om zonder risico verder te kijken naar een nieuwe baan. 

Anoniem werk zoeken

AnoniemWerkZoeken.nl is een initiatief van ondernemers uit de regio Nijmegen. Met deze nieuwe website brengen zij werkgevers en werknemers bij elkaar. Het zoeken naar werk op deze site zorgt er tevens voor dat kennis, ervaring en capaciteit niet onbenut blijven. De anonieme sollicitanten beschikken namelijk vaak over heel specifieke kennis of ervaring die het bedrijfsleven goed van pas komt. Een betere arbeidsparticipatie van ouderen, allochtonen en langdurig werklozen is daarom van groot belang.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Anoniem solliciteren is niet van invloed op keuze
 Anoniem solliciteren werkt
 Vergeet anoniem solliciteren, zoek een 'Yeppie'.
 Frans bedrijf boekt succes met anoniem solliciteren
 Werkgever zit niet te wachten op jobhopper en anonieme sollicitant
 
 
reacties
 
yodit y Aberra  |   | 
2-04-2008
 | 
23:38 uur
Toch nog tijdens de sollicitatiegesprek kan werkgevers een negatieve oordeel vormen ondanks de capaciteit van de kandidaat. Hier spelen verschillende redenen een rol. Onder andere interculturele communicatie, racisme etc.
Maarten  |   | 
2-04-2008
 | 
19:59 uur
Yodit, je blijft anoniem tot aan het sollicitatiegesprek. Zodra je het gesprek hebt, kun je laten zien wat je in je hebt. Je wordt dan wel of niet aangenomen op je voorkomen en hoe je je(zelf) presenteert, net als alle andere kandidaten.
Frits  |   | 
2-04-2008
 | 
09:16 uur
De noodzaak van anoniem solliciteren is een gevolg van een fout in de sollicitatieprocedure van mensen die betrokken zijn bij de voorselectie van sollicitanten. Deze medewerkers zijn incompetent voor hun taak en geven blijkbaar toe aan hun vooroordelen en perceptie.
Het is toch te gek dat er door personeelsfunctionarissen niet een juiste inschatting gemaakt kan worden op basis van een sollicitatiebrief en een CV.
Maarten  |   | 
2-04-2008
 | 
09:48 uur
Alle culturele vooroordelen kun je wegnemen door niet alleen naar de CV te kijken, maar door ook naar het persoonlijk leven (profiel) van iemand te kijken. Wanneer een werkgever een duidelijk en evenwichtig beeld krijgt van een sollicitant, doet achtergrond minder ter zake. Het is dan wel belangrijk dat het bovenstaande bij de werkgever duidelijk wordt voor of tijdens het bekijken van de CV, anders wordt de kandidaat nog steeds niet uigenodigd. Op de nieuwe sollicitatiewebsite www.solmatch.nl is deze mogelijkheid er voor sollicitanten.
yodit y Aberra  |   | 
2-04-2008
 | 
13:00 uur
Hoe lang blijf je anoniem, hoe doe je dat dan bij de sollicitatie gesprek ?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10