zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Avondmens krijgt het zwaar volgende week

27 maart 2008 - De invloed van de zomertijd op het slaapritme is groter dan gedacht. Met name mensen met een avondvoorkeur ondervinden veel last van deze tijdsaanpassing. Lichttherapie kan uitkomst bieden.

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität München toonden aangetoond dat de zomertijd een langdurig en nadelig effect heeft op de biologische klok. In de winter loopt deze lichaamsklok en het daarmee gepaarde slaap- en waakritme ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer wordt dit natuurlijk evenwicht verstoord. Met name avondmensen hebben moeite met de omschakeling naar de zomertijd. Zij passen hun ritme in de avond niet aan waardoor ze later naar bed gaan, maar wel een uur eerder op moeten staan. Dit kan resulteren in gezondheidsklachten als (aanhoudende) vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs depressiviteit. 

Lichttherapie

"De impact van de tijdsaanpassing op het lichaam wordt onderschat," zegt René van Klaveren van Goodlite. "Het is dubbel op. Het gaat om een uur minder slaap én een uur vroeger op." Lichttherapie kan uitkomst bieden. De effectiviteit van lichttherapie is aangetoond en geniet veel bekendheid bij winterdepressie. Ook de andere toepassingsgebieden als vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, ploegendiensten, jetlag en de omschakeling naar zomertijd krijgen nu veel aandacht. Volgens Van Klaveren komt dat, omdat de toepassing van lichttherapie nu veel makkelijker is door de komst van een nieuwe generatie lichttherapielampen. Deze lampen zijn aanzienlijk kleiner van formaat en zelfs mobiel te gebruiken. En dat kan interessant zijn voor werkgevers. "Ieder bedrijf heeft een aantal mensen in dienst die steevast te kampen hebben met opstartproblemen in de ochtend. Met de omschakeling naar de zomertijd worden deze problemen alleen maar groter. Bij deze groep valt veel voordeel te behalen. Met lichttherapie wordt de biologische klok hersteld. Trage starters ervaren meer energie, zijn alerter en kunnen zich beter concentreren."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop
 ‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring
 De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager blijkt vroege vogel
 Bureauontbijt rukt op
 Manager lijdt aan slaaptekort
 Goede nachtrust leidt tot meer werkplezier
 
 
reacties
 
AdLight  |   | 
27-03-2008
 | 
16:06 uur
Op lichttherapie.nl is veel informatie te vinden over mobiele lichttherapie, over Litebook lampen, maar ook over het wat goedkopere alternatief, de GoLite lampen
Leoniek  |   | 
27-03-2008
 | 
17:14 uur
Herken het geschetste probleem heel goed. Bij bij mij zelf en bij collega's. De omschakeling naar zomertijd is voor mij altijd killing. Ik heb er dan ook nooit bij stil gestaan dat ik eigenlijk op twee punten voorbij wordt gelopen: en dat uur dat ik in de avond toch niet compenseer. Ik wil toch even de herhaling van DWDD zien en ik moet een uur eerder op. En dan helpt veel koffie in de ochtend mij maar heel langzaam op gang. Dit duurt echt weken bij mij. Is dit dan eigenlijk wat ze bedoelen met 'Voorjaarsmoeheid'?
De lichttherapielamp die dat bedrijf verkoopt ken ik wel van een vriendin. Zij heeft er een vanwege slaapproblemen. Ze is er zeer positief over.
Ik ga mijn collega van HR maar eens heel lief aankijken. Ik geloof hier wel in.
Leoniek
Leoniek  |   | 
28-03-2008
 | 
09:05 uur
Ik ben gisteravond eens uitgebreid in de materie van lichttherapie gedoken. Ik ga voor de Litebook want die is medisch geregistreerd en heeft een goede garantie. Die Golite heeft is niet medisch geregistreerd en lees verontrustende berichten over het pure blauwe licht van deze lamp. Deze zou oogschade geven omdat je ogen niet natuurlijke reageren op blauw licht alleen. Dit staat ook wel bekend als 'blue light hazard'.
Lichttherapie blijkt bij heel veel klachten te kunnen helpen. Van winterdepressie tot overgangsklachten en slaapproblemen. Ik ga het zeker proberen
Marcel van Vliet  |   | 
2-04-2008
 | 
11:44 uur
Wat een onzin allemaal, bestaan er nu echt geen normale mensen meer in Nederland?
Ik werk al heel mijn leven in een diversiteit van commerciele en deels adviserende functies en pleeg tevens al net zo lang (ca. 30 jaar) ''roofbouw'' op mijn lichaam.
Ook ik ben een avondmens en ga dus laat naar bed (12 uur of later) en sta gemiddeld om 6.30 weer op. Ontbijten doe ik niet en overdag werk ik in de 6e versnelling en sla regelmatig de lunch over. In het weekend haal ik de opgedane slaaptekort (soms) wel weer in.
Voor ontspannen heb ik dus wat minder tijd, maar ontspan derhalve des te intensiever, en geniet van Golfen, mijn Porsches, uit eten gaan en vakanties.
Of ik heel erg oud zal worden? Who knows and what the hell, who cares.

Irma Essers  |   | 
22-06-2009
 | 
09:00 uur
Vind het ook allemaal onzin, bovendien tegennatuurlijk, heeft iemand al eens bedacht dat het misschien nodig is om een tijdje meer vermoeid te zijn dan anders, gewoon omdat je dan gedwongen wordt rustiger aan te doen? Nee, alles voor de heilige economie, hou toch op! En wat de zomertijd betreft; afschaffen dus.
Meer leven in een natuurlijk ritme, zonder kunstmatige aanpassingen lijkt me uiteindelijk voor elk mens beter en daardoor voor de economie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Yatra 5.4  6.3 %
Altice 8.52  5.2 %
Advanced met 39.43  4.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.45  -4.3 %
Brill kon 34.51  -2.8 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street start rustige week in het groen
Wall Street richting hoger slot
meer beurs
top10
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
Ronald Doesburg wint Young Captain Award 2017
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
meer top 10
vacatures
meer vacatures