zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge manager gaat over lijken

11 februari 2008 - Een kwart van de jonge managers vindt het geen probleem om over lijken te gaan als ze daardoor hun geambieerde functie kunnen bemachtigen. Dat blijkt uit onderzoek van Management Team.

"Zeer zorgelijk," reageert Ronald Jeurissen, hoogleraar bedrijfsethiek aan Nyenrode geschokt. De negentien procent die over lijken gaan weliswaar niet netjes vindt, maar zegt dat het wel moet kunnen, is volgens hem even erg als de zes procent die het geen probleem vindt. "Daarmee zeggen ze in feite dat ze het zelf gaan doen." Jeurissen hoopt dat deze tactiek in de praktijk niet werkt. "Het is een verloedering van de zeden. Dit krijg je gegarandeerd op je bord. Ik denk ook niet dat je hiermee carrière maakt." 



Opleiden

Van de oudere managers vindt ‘slechts' één op de vijf over lijken gaan geoorloofd om hogerop te komen. "Blijkbaar leert de ervaring dat het niet werkt. Misschien zou de oudere garde dit aan de jongeren duidelijk moeten maken." Jeurissen vraagt ze tevens af waar de managers deze zienswijze leren. "Niet bij ons in ieder geval, wij geven juist aan hoe belangrijk teamwork is. Maar aan de andere kant: oplichting leer je ook niet op een cursus marketing." 

Sportermentaliteit

Een verklaring zoekt Jeurissen in de huidige sportermentaliteit. "Tegenwoordig denkt men heel snel dat de carrière na hun 40ste over is. In de sportwereld moet iedereen snel carrière maken en daarbij moet je over lijken gaan. Als dat echt overslaat naar het zakenleven, dan gaan we de verkeerde kant op. Schijnbaar zijn jongeren toch fulltime bezig met carrière maken. Ik dacht dat ze dat achter zich hadden gelaten, dat het tegenwoordig meer om de balans tussen werk en privé ging." 

Graadmeter

Hoever mag iemand dan wel gaan volgens Jeurissen? "Je mag de waarheid geen geweld aandoen en je mag anderen niet kwetsen. Daar waar je jezelf ongemakkelijk bij voelt, is een goede graadmeter. 95 procent van de mensen weet het wel als ze iets doen dat te ver gaat."


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Coaching jonge managers moet beter'
 Manager steeds narcistischer
 Kantoorrat gaat zich richten op relaties
 Tien strategieën voor effectieve kantoorpolitiek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10