zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven hr-trends voor 2008

29 januari 2008 - Kunnen anticiperen op trends wordt een steeds belangrijkere vaardigheid voor hr-professionals. Hr-managers Frank Veltkamp van Wolters Kluwer en Marion Stolp van de Isala Klinieken, geven op MD Weekly hun visie op 2008.

1. Een toenemende nadruk op automatisering van hr-processen


2. Meer efficiency door het hanteren van uiteenlopende outsourcingmodellen.
3. Veel meer betrokkenheid van hr bij acquisities.
4. Dienstverbanden worden meer op maat gemaakt; mensen die zich zo breed mogelijk willen ontwikkelen gedurende een langere tijd in een bedrijf, hebben immers behoefte aan een ander contract dan mensen die op zoek zijn naar korte intensieve of spannende projecten.
5. Digitalisering krijgt een steeds grotere invloed krijgen op de werkzaamheden en de werkomgeving (en dat vereist weer een pro-actieve werving en selectie door de hr-functionaris.
6. Meer klantgerichtheid.
7. Meer focus op ziekteverzuim en preventie.


Bron: Gids voor Personeelsmanagement, MD Weekly
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top vijf arbeidsmarkttrends voor 2008
 Loyaliteitsbonus nieuwe trend in personeelsbehoud
 Werknemer in 2007 gelokt met luxe extra's
 Werf de juiste persoonlijkheid en beperk uw personeelsverloop
 
 
reacties
 
Ad Beer  |   | 
29-01-2008
 | 
09:41 uur
Ik kan het met bovenstaande punten als HR professional maar moeilijk eens zijn.
Het outsourcen van HR zaken is na het mislukken van veel Shared Service Centra op zijn retour. Alleen de salarisadministratie en werving en selectie worden geoutsourced, waarbij, naar mijn mening, recruitment ook op zijn retour is omdat aan de ene kant de W&S bureaus er een potje van maken en aan de andere kant nieuwe wervingskanalen het simpeler maken om de functie weer in-house te gaan doen.
Dienstverbanden op maat ja, maar daar zijn we al enige tijd mee bezig. Empoyability is een woord uit de vorige eeuw. Inderdaad zijn er nog veel organisaties en bedrijven (bewust in deze volgorde) die nog te weinig aan employability hebben gedaan, laat staan dat ze al bezig zijn met strategisch HR.
Binnen strategisch HR worden overigens de meeste punten die genoemd worden in een samenhangend systeem opgenomen, met uitzondering dan van de zegeningen van de ICT.
En dat laatste leidt nog steeds tot te veel problemen. ICT snapt maar weinig van HR en steeds weer willen de ICT bedrijven de HR mensen vertellen wat ze allemaal moeten gaan doen met ICT. Het aloude liedje dus. De beheerstak van HR kan uitstekend worden geautomatiseerd, maar laat de ICT bedrijven eens een keer met HR professionals gaan praten en daarna systemen bouwen, dat voorkomt veel problemen.
In mijn visie verandert er in 2008 weinig in HR land, pas als de lichting sociale academie plaats maakt voor echte HR professionals zal er een echte verandering in gang worden gezet.
Ron  |   | 
29-01-2008
 | 
10:39 uur
Wat een interessante wereld die van HR&O.
Ze leven met trends die worden gebracht door grote uitgeverijen van managers en P&O boeken.
Ze leven inderdaad echt in hun eigen wereldje en willen dat graag blijven doen.
Wat is de toegevoegde waarde van deze trends en wat is de toegevoegde waarde van P&O?
Er worden 7 trends gegeven waarvan de twee belangrijkste als laatste worden genoemd.
Al het andere is ITC werk en uit te besteden werk, zodat echte P&O managers zich eens kunnen richten op hun werk, zorg dragen dat de juiste werknemers op de juiste plek in het bedrijf komen. Zorg dragen dat deze werknemers goed kunnen functioneren d.m.v. het begeleiden in trainingen en coachen, zodat de werknemer een meerwaarde voor het bedrijf en ook een meerwaarde voor hem/haar zelf krijgt, ook makkelijk bij outsourcingprocessen. en invullen van interne vacatures.
Kortom ga eens terug naar de roots van het echte personeelswerk.

Dus 6 en 7 hadden bovenaan moeten staan, maar daar verkoop je geen boeken en trainingen mee in de tijd van de trends.

Willem Scheepers  |   | 
29-01-2008
 | 
12:20 uur
Er is veel te zeggen voor of tegen de genoemde trends, maar als er geen trends zijn aan het begin van het Jaar, waarop kan men zich dan richten? ;-)
Hoe dan ook, en met het oog op de laatste trend 'ziekteverzuim en preventie', zelfs binnen een sector als de Gezondheidszorg, een sector die 'geteisterd wordt' door een gemiddeld ziekteverzuim percentage van 5,6% (bron: Vernet) is er een enkele bestuurder die dat probleem nauwelijks heeft i.c. binnen zijn organisatie een verzuim kent van 'slechts' 2,6%.
Lees meer hierover in het VDZ Magazine van december 2007 het artikel 'IiP geeft een Boost aan je P-Beleid'.
Genoemd bestuurder hoeft zich met zijn team dit jaar in ieder geval niet te richten op trend no. 7, en da's al een zorg minder (& ook daarvoor zijn te-verwachten-trends handig).
Ad Beer  |   | 
29-01-2008
 | 
12:59 uur
@Ron,

Ik kan er inkomen dat je richting HR frustraties hebt, terecht, want in veruit de meeste bedrijven is HR nog steeds een afdeling sociale zaken die erg introvert naar de navels aan het staren zijn, als ze al niet Nirvana aan het zoeken zijn.
Helaas lijkt dat ook zo te zijn bij de bedrijven van beide publicisten. Dat een zorginstelling als trend zaken die 15 jaar geleden zijn geïmplementeerd in moderne bedrijven als trend ziet, soit......
Maar van een bedrijf als Wolters Kluwer had ik wel wat meer verwacht.
Ik nodig beide bedrijven, en vele andere in ons land en ver daarbuiten eens contact op te nemen , dan kunnen we samen eens een modern systeem van strategisch HRM gaan opzetten. Het kost wel wat, maar dan heb ik je iets. En voor de economen, de investering is vaak binnen één jaar terugverdiend!.
Lou Fredrix  |   | 
4-02-2008
 | 
22:40 uur
Wij zien als trend het outsourcen van het Werkgeverschap.
Detachering, pay-roll -en uitzendorganisatie
komen als paddestoelen uit de grond.
Ook zien we meer het detacheren van WSW personeel i.p.v. het uitplaatsen op de arbeidsmarkt.
Blijkbaar willen we het personeels risico niet meer in huis hebben en m.b.t. Human Recourses flexibel kunnen reageren op de klant en de markt.
Ad Beer  |   | 
5-02-2008
 | 
06:57 uur
@Lou
De trend van payrolling (wat overigens nog maar zeer beperkt voor komt) is naar mijn mening een voorloper naar een nieuwe organisatievorm.
Om te kunnen reageren op snel wisselende vragen uit de markt wordt nu gebruik gemaakt van een flexibele schil, veelal in productiefuncties.
In de (nabije) toekomst zal flexibiliteit op meer plaatsen nodig zijn, tot op management niveau, omdat een nieuwe omgeving ook andere management competenties zal gaan vragen. In plaatst van flexibel zal een organisatie lenig moeten gaan worden. Dat kan weer, in mijn visie, worden bereikt door enerzijds meer gebruikt te maken van zeer flexibele krachten en anderzijds door het vaste personeel polivalent en policompetent te maken.
Ik werk momenteel deze organisatievorm verder uit en hoop er binnenkort over te kunnen publiceren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10