zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Anoniem solliciteren is niet van invloed op keuze

15 januari 2008 - Bij het selecteren van CV’s, maakt het niet uit of er anoniem gesolliciteerd wordt. Zowel autochtonen als allochtonen worden hetzelfde beoordeeld, of het CV nu geanonimiseerd is of niet. Dit blijkt uit een praktijkproef die Manpower deed.

Heleen Prakke, directeur HR van Manpower: "Ieder CV dat via internet bij ons binnenkwam, is beoordeeld door ‘ziende’ en ‘blinde’ lezers. De ‘blinde’ lezers zagen van de personalia alleen de woonplaats. Naam, geslacht, leeftijd, geboorteplaats en huwelijkse staat waren onzichtbaar gemaakt, maar blijkbaar maakte dat voor de beoordeling niet uit. Wezenlijk zijn wel relevante ervaring en – in iets mindere mate – opleiding." 



Meer afwijzingsgronden

In de praktijkproef maakte Manpower onderscheid in een Nederlandse, westerse of niet-westerse culturele achtergrond. Prakke: "Behalve het resultaat over anoniem solliciteren was het opvallend dat kandidaten met een niet-westerse achtergrond vaker dan anderen op meer dan één grond werden afgewezen (45 van de 96 = circa 47 procent). Dus bijvoorbeeld zowel op onvoldoende commerciële ervaring als op aansluiting met de functie. Voor kandidaten met een Nederlandse achtergrond gold dat voor 163 van de 628 (= circa 26 procent), voor de CV’s met een westerse culturele achtergrond betrof het 8 van de 30 (= circa 26 procent). 

Twintig banen

Van de 761 CV’s hadden 96 kandidaten een niet-westerse culturele achtergrond, 30 een westerse culturele achtergrond en 628 een Nederlandse (vier personen bleken onbereikbaar, drie weigerden antwoord te geven op de vraag). 451 CV’s werd bij beide leeswijzen afgekeurd. Alle andere sollicitanten gingen door naar de tweede ronde: het telefonische gesprek. Sommige sollicitanten bleken toch geen interesse te hebben, anderen waren onvoldoende beschikbaar of stelden te hoge eisen. Vijftien niet-westerse, drie westerse en 94 Nederlandse sollicitanten werden uitgenodigd voor de derde ronde: een selectiedag. 69 personen kwamen. Uiteindelijk zijn respectievelijk één, nul en negentien sollicitanten uit de praktijkproef aangenomen. 

Niet meer anoniem solliciteren

Op grond van de resultaten van deze praktijkproef heeft Manpower besloten niet door te gaan met anoniem solliciteren. Ontwikkelingen op dit gebied zullen wel nauwlettend worden gevolgd. Het diversiteitsbeleid van Manpower én verwante onderzoeken zullen uiteraard worden voortgezet.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Anoniem solliciteren werkt
 Vergeet anoniem solliciteren, zoek een 'Yeppie'.
 SER pleit voor anoniem solliciteren
 Culturele diversiteit leidt tot winst, creativiteit en betere sfeer
 Doelgroepenbeleid werkt niet
 
 
reacties
 
allochtoontje  |   | 
15-01-2008
 | 
09:57 uur
Broodje aap onderzoek? Wie verzint zo'n uitvoering? Werkgevers komen er zelfs openlijk voor uit of ze allochtonen aannemen en gelijk hebben ze... het is immers hun Toko.

Ze moeten het op de volgende manier onderzoeken: niet anoniem, maar geeft het allochtoontje een nederlandse naam en het autochtoontje een arabische naam en kijk dan naar de resultaten. Durf te wedden dat het allochtoontje binnen no-time op gesprek mag komen en zodra het zover is krijgt een werkgever toch een heel ander beeld dan er in de maatschappij wordt voorgeschoteld... er is namelijk geen verschil, het zijn beide mensen van vlees en bloed en ze kunnen even hard werken:)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10