zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakenwereld massaal aan de alcohol

28 december 2007 - "Alcoholisme is het grootste probleem binnen de City in Londen. Op Wall Street is het niet veel beter, hoor ik van mijn Amerikaanse collega's."' Aan het woord is Neil Brener, consultant psychiater voor de Londense Priory Psychiatric Hospitals Group, op Express.be.

"Ik heb met vrolijke drinkers gewerkt die een grote whisky met soda ophebben voor lunchtijd, een paar flessen wijn soldaat maken bij hun maaltijd, een portootje binnenwerken, tegen drieën terug op kantoor verschijnen en ongeveer normaal functioneren," zegt een collega-bankier. 



Schrikbarende cijfers
De cijfers over alcoholmisbruik binnen de zakenwereld zijn vaak hallucinant. Volgens Alcohol Concern sterven in het Verenigd Koninkrijk drie maal meer advocaten ten gevolge van leverkanker dan het landelijk gemiddelde. Na café-uitbaters, zeemannen en dokters hebben advocaten het hoogste sterftecijfer ten gevolgen van levercirrose. Volgens de Britse overheid worden jaarlijks zeventien miljoen werkdagen verloren als gevolg van alcoholgerelateerde afwezigheden. De economie lijdt daardoor een verlies van tien miljard euro op jaarbasis. 

Meer succes

"Ik was meer succesvol toen ik dronk, ik scoorde hoger op onze ranglijstjes en was gedreven en meedogenloos. Ik was een echte kl..tzak," zegt een executive van een bekende investeringsbank. Meer dan twintig jaar functioneerde hij als alcoholverslaafde min of meer normaal binnen zijn werkomgeving. Sinds zes jaar is hij sober, maar toch waren zijn prestaties beter toen hij nog dronk, zegt hij. 

Van sociaal naar stressdrinken
"Drinken binnen de City was vroeger een sociaal fenomeen. Maar 'gezelligheidsdrinken' ruimde al snel plaats voor 'stressdrinken'. Drinken blijft de snelste manier om even stoom af te laten. Maar de moderne vorm van alcoholisme in de City is destructief. Mensen zoeken hun toevlucht in de drank en hebben geen plezier meer wanneer ze drinken." 

Gezondheidsprobleem

De hulporganisatie Alcohol Concern raadt werkgevers aan om alcoholisme als een gezondheidsprobleem te behandelen, eerder dan disciplinaire maatregelen te treffen tegen verslaafde werkers. Wie om hulp vraagt, moet worden geholpen, niet weggestuurd.


Bron: Financial Times, Express.be
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Alcoholmisbruik maakt werknemer ziek, en werkgever ook
 Manager moet drinkende werknemer voorzichtig aanpakken
 Alcohol goed voor carrière
 Managers regelmatig beneveld op het werk
 
 
reacties
 
ruben  |   | 
2-10-2013
 | 
14:57 uur
Dat verbaasd me eerlijk gezegd niks. Merk het ook om me heen. Een alcohol tester kan welkom zijn op het werk:)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10