zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Van den Nieuwenhuyzen opgepakt wegens fraude

26 oktober 2007 - Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is donderdag in Zwitserland aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de Nederlandse opsporingsdienst FIOD-ECD. Ingewijden hebben dat donderdag gemeld. Van den Nieuwenhuyzen wordt verdacht van faillissementsfraude.

Woensdag werd al bekend dat justitie de uitlevering wilde van de zakenman, van wie het vermoeden bestond dat hij in Zwitserland was. Een medewerker was eerder al aangehouden.



Garantstellingen
De FIOD-ECD doet onderzoek naar de gang van zaken rond de faillissementen van de bedrijven Lamoenchi Beheer bv, SS Rotterdam bv, SP Aerospace en Vehicles Systems bv. Deze bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen zijn volgens de opsporingsdienst in verband te brengen met garantstellingen door het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam in 2000.

Het vermoeden bestaat dat door de failliete bedrijven betalingen zijn gedaan aan gelieerde bedrijven of aan de verdachten.

Fundament
Van den Nieuwenhuyzen is in het verleden meerdere malen in verband gebracht met financieel complexe constructies. SP Aerospace & Vehicle Systems vormde onderdeel van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), die Van den Nieuwenhuyzen in de jaren negentig verwierf en gebruikte als fundament voor een bedrijvengroep.

De financiële basis bleek echter wankel. SP Aerospace & Vehicle Systems viel in augustus 2004 om. Eerder dat jaar gingen al vier RDM-maatschappijen failliet.

Onderneming
Landelijke bekendheid verwierf Van den Nieuwenhuyzen voor het eerst in 1982, toen hij tijdens de ontvoering van schoonmoeder Toos het woord voerde voor zijn beroemde schoonfamilie Van der Valk. Als dank kreeg hij de leiding over de zieltogende machinefabriek Stramproy. De mislukte student bedrijfskunde toverde die om tot een winstgevende onderneming.

Daarna stampte Van den Nieuwenhuyzen in vijf jaar tijd een indrukwekkend bedrijvenconglomeraat uit de grond. In 1985 kocht hij voor 2 miljoen gulden (0,9 miljoen euro) de beursgenoteerde Begemann Groep.

Hij kocht kwakkelende bedrijven privé, lapte ze op en verkocht ze vervolgens aan investeringsmaatschappij Begemann. In 1990 had Begemann 140 dochterondernemingen, een omzet van 1,35 miljard gulden en 7300 werknemers.

Voorkennis
Aan de triomftocht van de zakenman kwam een abrupt einde met de koop van het noodlijdende automatiseringsbedrijf HCS Technologie. De overname mondde uit in een affaire, waarbij Van den Nieuwenhuyzen werd verdacht van handel met voorkennis. Het leverde hem een veroordeling tot zes maanden gevangenisstraf op, maar in hoger beroep volgde vrijspraak.

Ook de overname van RDM bleek goed voor een aanklacht wegens voorkennis. Opnieuw volgde vrijspraak. Van den Nieuwenhuyzen voelde zich uitgekotst door het Nederlandse bedrijfsleven en vertrok naar Curaçao. Vanuit het buitenland werkte hij aan een terugkomst via RDM.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Van den Nieuwenhuyzen vlucht naar Zwitserland
 Fraude kost bedrijven steeds meer geld
 Witteboordencriminaliteit blijft bedrijfsleven tergen
 Fraude vergt sterke regie management
 Fraudeur is alom vertrouwde mannelijke topmanager
 
 
reacties
 
van Ingen  |   | 
20-07-2008
 | 
16:00 uur
van den Nieuwenhuijzen zwendelde miljoenen bij elkaar zonder dat de overheid en belastingdienst ingrepen (het is een bekend gegeven dat er duizenden belastingambtenaren bezig zijn met de controle van een bijstandsmoedertje of een bijklussende boekhouder,terwijl er slechts enkele tientallen inspecteurs beschikbaar zijn om de grote fraudezaken of zwendelende bedrijven te controleren/corrigeren! DAT (de minimale pakkans)DE BEWONDERING VAN DE MASSA VOOR MEGA ZWENDELAARS en de bescherming door de elite/eigen netwerk (Herfkens PvdA hoeft 250.000 te veel ontvangen subsidie niet terug te betalen,ABOUTALEB PvdA pakt wel de kleine man die enkele euros te veel aan huursubsidie ontving) maakt het verdomd interessant om met miljoenen te zwendelen.
Reageren www.hmallaz.yahoo.com

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10