zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Merendeel ziekmelders is helemaal niet ziek

15 oktober 2007 - Tweederde van de Amerikaanse werknemers die zich ziekmelden doen dat niet omdat ze zich niet lekker voelen maar omdat ze vinden dat ze recht hebben op een vrije dag, geen vakantiedagen op willen offeren of omdat ze naar een afspraak met vrienden of familie willen. Het prijskaartje dat aan die ongeoorloofde verlof hangt, is hoog. Niet alleen in directe salariskosten, maar ook in verloren productiviteit, verloren omzet en de negatieve effecten op het moreel.

Weinig ziekmeldingen terecht


Uit onderzoek van arbeidsrechtadvocatenfirma CCH, onderdeel van Wolters Kluwer/Croner, blijkt dat slechts een derde van de ziekmeldingen te herleiden is tot daadwerkelijke ziekte. De rest heeft een scala aan redenen, van familieomstandigheden, de behoefte aan een vrije dag, een mentaliteit van ‘dat moet kunnen’ tot stress en burnout. 

Maatregelen

Wat het extra zuur maakt voor werkgevers is dat de meeste werknemers ronduit liegen over hoe vaak en wanneer ze zich ongeoorloofd ziek melden. Meer dan tweederde van de werkgevers herkent wel een bepaald patroon in ziekmeldingen. Die blijken vaker voor te komen op maandag en vrijdag, gevolgd door dagen rondom de feestdagen en in periodes waarin griep of hooikoorts heersen. Hoe ontevredener de werknemer, hoe meer redenen hij vindt om niet op te komen dagen. Een manier om dit probleem aan te pakken is het nemen van maatregelen om werk en privé beter te kunnen combineren, aldus CCH. Denk aan telewerken, kortere werkweken, opleidingsverlof en griepprikken aanbieden. Ook het begeleiden van werknemers, welzijnprogramma’s en alternatieve werkschema’s kunnen effectief zijn. 

Presenteïsme

Vaak echter kiezen werkgevers voor een ‘negatieve’ benadering, zoals huiscontroles, het inhouden van salaris en een bonus voor mensen die een jaar lang nooit ziek geweest zijn. Volgens CCH kunnen deze echter ook averechts werken: mensen gaan bijvoorbeeld werken terwijl ze ziek zijn – een kostbaar probleem dat bekendstaat als ‘presenteïsme. 83procent van de ondernemingen herkent dit probleem en bijna negen van de tien meldt dat werknemers vooral op komen dagen met kortdurende – maar zeer besmettelijke – ziektes als griep en verkoudheid. De belangrijkste redenen waarom mensen gaan werken terwijl ze ziek zijn, zijn ‘teveel werk/deadlines’, ‘geen vervanging’ en ‘geen vakantiedagen op willen nemen’. Maar zeker de helft komt ook opdagen omdat ze bang zijn voor strafmaatregelen – een teken dat ondernemingen met een ouderwets ziektebeleid presenteïsme juist in de hand werken.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zo komt u van spijbelende werknemers af
 Werknemer verdacht vaak ziek rond het weekend
 Werknemer vaak 'strategisch' ziek
 
 
reacties
 
R. Civile  |   | 
15-10-2007
 | 
21:47 uur
He is vrij algemeen bekend dat er in de VS een totaal ander cultuur en moraal bestaat dan in Nederland. In de VS is het gehele stelsel duurder omdat het is gebaseerd op grotere zelfredzaamheid. Dat betekend dat de werknemer zichzelf moet bij verzekeren naast de 'karige' bedrijfsverzekering.

De hele maatschappij in de VS staat daarnaast in het teken van 'The God called Money.' In God we trust is daar dus het slogan. Het is eveneens bekend dat de gemiddelde Amerikaan vrijwel alles voor een paar dollar doet. Bewijs daar voor zijn een aantal series die dit demonstreren.

In de cultuur verweven daar is ook de 'Dont blame me en Who's to blame cultuur'. Dit neemt met zich mee dat men voor alles en iedereen een excuus pleegt te verzinnen zichzelf te rechtvaardigen te doen wat men op dat moment doet. Er zijn inderdaad verzekeringsmaatschappijen en werkgevers die detectives inhuren om misstanden op tape te zetten.

Dit is inmiddels een flinke en lucratieve industrie geworden. In Nederland zullen deze excessen minder voorkomen omdat de cultuur en moraal hier geheel anders is dan in de VS. Grappig artikel die een kijkje geeft in de Amerikaanse werkcultuur maar nauwlijks te vergelijken met hier.
RC PM

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10