zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien strategieŽn voor effectieve kantoorpolitiek

13 augustus 2007 - In de keiharde kantoorwereld van tegenwoordig zijn de juiste vaardigheden en genoeg ervaring niet altijd voldoende om hogerop te komen. U moet ook een meester zijn in het beheersen de politieke spelletjes die nu eenmaal gespeeld worden op kantoor.

Doe uw voordeel met deze tien strategische opties:

1. Wees sociaal
Zorg dat mensen u mogen en het gevoel hebben dat ze u kennen. Zo wordt u eerder opgemerkt en krijgt u sneller promotie. Als u zich isoleert, keren mensen zich vaak tegen u. 

2. Netwerk
En veel! Zowel binnen uw onderneming als binnen uw branche. U wilt immers zichtbaar zijn en bovendien ter plaatse zijn zodra uw kans zich voordoet. 

3. Richt u zowel naar boven als naar beneden
Kantoorpolitiek is een spelletje dat op alle niveaus gespeeld moet worden. Richt u niet alleen op uw meerderen, maar ook op uw ondergeschikten, kijk zowel voor- als achteruit. Voer een gerichte persoonlijke pr-campagne. 

4. Verlies de controle niet
Weet wat er speelt, overall en altijd, en zorg dat u op iedere ontwikkeling effectief in weet te spelen. 

5. Stel doelen
Op die manier weet u waar u zich meer en minder mee bezig moet houden. Bovendien weet u zo continu wat u uit iedere ontmoeting en bespreking wilt halen. 

6. Wees deel van de oplossing
… niet van het probleem. Zorg dat u in een positief daglicht komt en blijft en niet steeds met problemen geasscocieerd wordt. 

7. Onderhandel
Leer onderhandelen en oefen daar continu in. Iedere gewonnen onderhandeling is een stap dichter naar succes. 

8. Communiceer
Leer effectief communiceren met mensen op ieder niveau binnen de onderneming. Neem de tijd om duidelijk te maken waarom uw doelstellingen ook in hun belang zijn. Spreek de taal van uw doelgroep voor optimaal begrip en resultaat. 

9. Wees u bewust van de verhoudingen
Teken een politieke kaart van uw onderneming. Weet wie er toe doen en wie u hogerop kunnen helpen. Sluit u bij deze personen aan. 

10. Onderhoud relaties
Niet alleen met uw vrienden en bondgenoten, maar houd ook uw ‘vijanden’ en concurrenten goed in de gaten. Slijm waar nodig.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Driekwart merken is dupe van inbreuk
 Aantal ict-vacatures sterk gestegen
  De derde digitaliseringsfase: vernieuwingen die ons te wachten staan
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoorrat gaat zich richten op relaties
 Kantoorpolitiek grote bron van stress
 Vriendjespolitiek heeft ook zijn voordelen
 Vijf tips om het politieke machtsspel mee te kunnen spelen
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
13-08-2007
 | 
20:09 uur
De rode draad van het artikel, vergeef me als ik dit met enige scepsis neem deze keer, lijkt me dat de manager wordt aangespoord zich anders te gaan voor doen dan hij of zij in het dagelijkse leven is.

Dat betekend dus, wanneer ik werkelijk promotie zou willen maken, iets wat me, gegeven mijn achtergrond als interim manager en ingezet daar waar de nood vaak het hoogst is, erg onwaarschijnlijk voor komt maar soit.

Ik zou me dus zoveel moeten schikken naar wat anderen graag zien/horen van mij om op die wijze bij iedereen goede vriend wordt. Dat zet me erg aan het denken. Is dit wel een juiste draad waaraan ik me wil optrekken in dat geval?

Wat gebeurd er met mij wanneer mij om een 'politiek gevoelige' beslissing wordt gevraagd en ik op dat moment misschien wel tussen twee kwaden moet kiezen. De adviezen die me hier worden aangereikt zullen dan mijn grootste val betekenen. Ik ben weinig politiek geengangeerd.

Laten we dit eens afzetten tegen de 4 grootste politieke leiders die we momenteel hebben. Balkenende, Bos, Rutte en Marijnissen. De haren gaan me nu werkelijk in de nek overeind staan. Ik mag deze mensen alle vier niet. Waarom niet? Omdat zij zich laten leiden waarschijnlijk door deze 10 geboden en daardoor beetje bij beetje steeds ongeloofwaardiger. Is dat waar ik graag voor wil staan?

Er zijn ook een aantal namen uit het bedrijfsleven te noemen die het ook minder goed is vergaan. De vraag rijst me dan ook of deze 10 geboden wel werkelijk, op kortere of langere termijn, me daar brengen waar ik misschien het beste zou passen.

Natuurlijk, ik ben oo in bijzonder politik gevoelige omgevingen werkzaam geweest. Dat neem overigens niet weg dat ze een eerlijk en gefundeerde mening minder waardeerde. Het geven van een dergelijke mening geeft alleen maar blijk van een stukje karakter en visie en niet te benauwd zijn die ook te geven. Het is natuurlijk altijd maar de vraag of een bepaald advies zal worden overgenomen.

Ook zo gaat dat in de zakelijke hieriarchie. Een manager die zich volgens deze 10 geboden door een organisatie beweegt zal vroeg of laat of opvallen of door de mand. Maar, het kan zijn dat ik soms ook wel eens te sceptisch kan zijn natuurlijk.

Me dunkt, wil je een carriere doe dan hetgeen waar je goed in bent en mensen zullen het opmerken. Ga geen dingen staan doen die anderen beter kunnen en matige je zelden te vroeg en mening aan. Zaken op het eerste oog zijn zelden het complete plaatje.

RC PM

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Vakantieganger hamstert voor autoreis  (1) 
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiŽnten
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
Millennials geven topmanagement nieuwe betekenis
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Business interruption en cyber-incidenten grootste risicoís voor bedrijven
Beveiligingsprofessionals verliezen 40 uur per maand door inefficiŽnte systemen
Haastige spoed is goed - omslag naar nieuwe economie in 2025
meer top 10
vacatures
meer vacatures