zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever vraagt sollicitant te vaak naar gezondheid

19 december 2001 - Werkgevers ontlokken sollicitanten vaak al tijdens het sollicitatiegesprek informatie over hun gezondheid. Op die manier proberen zij mogelijke werknemers toch te selecteren op medisch risico.

Dat strookt niet met de Wet op de Medische Keuringen (WMK), schreven minister Borst van Volksgezondheid en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken afgelopen dinsdag aan de Tweede Kamer.



De bewindslieden lieten een evaluatie uitvoeren naar de effecten van de wet, die begin 1998 in werking trad. Die moet de rechtspositie van de keurling verbeteren en hem of haar beschermen tegen onevenredige inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en lichamelijke integriteit. Ook moest de wet voorkomen dat medische keuringen de toegang tot arbeid en gezondheidszorg zou belemmeren. De onderzoekers vinden de rechtspositie van de keurling niet duidelijk is verbeterd.

Uit de rapportage blijkt dat het aantal aanstellingskeuringen wel fors is gedaald. In 1999 heeft circa 5 procent van de bedrijven een keuring laten uitvoeren door een bedrijfsarts. Borst en Hoogervorst noemen dat positief. Daar staat echter tegenover dat de keuringsactiviteit zich verplaatst naar het sollicitatiegesprek: bij 46 procent van de bedrijven krijgen sollicitanten bijvoorbeeld vragen gesteld over hun eerdere verzuim.

Ook vinden nog steeds vaak keuringen plaats zonder dat dit iets te maken heeft met de functie-eisen. Toch wordt wel vaker meer functiegericht gekeurd, stellen de onderzoekers vast. Verder blijkt dat vrijwel alle bedrijfsartsen het keuringsdossier bewaren van de werknemers die aangesteld zijn, meestal zonder de toestemming van de betrokkene. Ook van eenderde van de mensen die de baan niet hebben gekregen, worden dossiers bewaard. Het kabinet wijst het bewaren af.

Ook bij keuringen van particulieren voor verzekeringen gaat het nog mis. Zo is erg onduidelijk wat verzekeraars aan potentiële verzekeringnemers mogen vragen. De kandidaten blijken vaak te openhartig over hun medische gegevens. De bewindslieden willen dat daar meer informatie en voorlichting over komt. Het kabinet wil de sociale partners en de verzekeraars aanspreken op de knelpunten. In 2006 volgt een nieuwe evaluatie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10