zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onzinverhalen van adviseurs

23 februari 2005 - Managers en adviseurs gebruiken graag metaforen om het begrip voor hun ideeën en plannen kracht bij te zetten. De gekookte kikker bijvoorbeeld. Een kikker zou spontaan wegspringen als die in een pan met kokend heet water wordt gegooid. Als de kikker in koud water wordt gegooid dat langzaam wordt opgeward, zou die niks doorhebben en uiteindelijk doodgaan. Leuke beeldspraak, alleen d'r klopt niks van.

Kikker dood in heet water


De les van de gekookte kikker is: zorg dat je in staat bent de geleidelijke veranderingen in de omgeving van de organisatie waar te nemen, anders kook je, zonder dat je er erg in hebt, dood. Leuk bedacht, alleen springt een kikker helemaal niet weg als je die in heet water stopt! Hij gaat gewoon dood. Hij zal zich verbranden en aan zijn verwondingen overlijden. Als je een kikker in een pot met koud water stopt, dan zal hij daar echt niet stil in blijven zitten. Een kikker heeft er niets te zoeken en springt er zo snel mogelijk uit.

Chaostheorie en de vlinder
Deze ontkrachting valt te lezen op de website van Change Company. Op dezelfde wijze haalt auteur Aart Pijl nog tien andere metaforen van consultants onderuit. Zoals het vlindervoorbeeld dat door verkondigers van de chaostheorie vaak wordt aangehaald. Als een vlinder boven Australië met zijn vleugels slaat kan dat resulteren in slecht weer boven Amsterdam. Ook onzin. Of wat te denken van 'laaghangend fruit'. In een boomgaard is het vanzelfsprekend dat de plukkers starten met het plukken van het laaghangende fruit. De les die daaruit geleerd zou kunnen worden is: zorg voor snelle, voor de hand liggende successen. In werkelijkheid is juist het hoogst hangende fruit het eerste rijp, die krijgen immers de meeste zon.

Verder lezen
De vermakelijke voorbeelden zijn hier (deel 1) en hier (deel 2) te lezen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10