zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Institutionele beleggers willen meer investeren in alternative credit

10 april 2018 - Uit nieuw onderzoek van NN Investment Partners (NN IP) blijkt dat institutionele beleggers van plan zijn om hun exposure naar alternative credit dit jaar te vergroten, omdat de verwachte stijging van de rentes traditionele vastrentende categorieën voor uitdagingen zal plaatsen.

Alternative credit is een steeds belangrijker wordende beleggingscategorie die bestaat uit leningen aan bedrijven, organisaties en projecten buiten het gereguleerde bankensysteem. Het onderzoek van NN IP ‘Investor Sentiment: Alternative Credit’ toont dat 94 procent van de beleggers verwacht dat de beleidsrente van de Federal Reserve in de komende twaalf maanden zal stijgen - 61 procent gaat uit van een stijging van 0,5 procent of meer. Daarnaast denkt 69 procent dat de kwantitatieve versoepeling in Europa in 2019 zal eindigen en dat er sprake zal zijn van beheerste rentestijgingen. In dat geval wil 37 procent van de beleggers de exposure naar alternative credit uitbreiden. Dit percentage is hoger dan voor alle andere vastrentende categorieën.


Verder verwacht veertien procent van de institutionele beleggers in de komende twaalf maanden voor het eerst in alternative credit te gaan beleggen, en 45 procent die al in deze categorie belegt, is van plan de exposure uit te breiden.

Meer beleggingsmogelijkheden 
Gabriella Kindert, Hoofd van de Alternative Credit Boutique bij NN Investment Partners: "Alternative credit is in de afgelopen jaren snel uitgegroeid tot een veel grotere en bredere categorie met meer beleggingsmogelijkheden. Beleggers willen hun exposure steeds vaker uitbreiden om betere risicogecorrigeerde rendementen te genereren, hun portefeuilles te spreiden en toegang te krijgen tot ESG-gerelateerde kredietbeleggingen. Als de rentes volgens verwachting oplopen, wordt de categorie ook steeds aantrekkelijker ten opzichte van traditionele vastrentende strategieën. "In 2017 steeg de instroom in onze alternative credit-strategieën met 33 procent ten opzichte van 2016."
 
Belemmeringen om in alternative credit te beleggen
Ondanks de groeiende vraag naar alternative credit als beleggingscategorie, zegt slechts één op de drie (33 procent) beleggers dat ze de mogelijkheden van alternative credit ‘heel goed/volledig’ kennen.
Een op de vijf beleggers noemt als grootste belemmering voor het beleggen in alternative credit het inzicht in de rendementen versus de risico’s binnen de categorie. Alternative credit wordt gezien als een ingewikkelde categorie om te laveren tussen verschillende proposities. Andere belemmeringen hangen hiermee samen. Zo zegt veeertien procent van de beleggers dat de risicoafdeling onvoldoende inzicht heeft in de beleggingscategorie en elf procent geeft aan dat er vergelijkbare problemen zijn voor de directie.
Andere belangrijke belemmeringen die beleggers noemen, zijn onvoldoende cijfers en informatie over deze categorie, een gebrek aan inzicht in hoe ze vanuit regelgevend/boekhoudkundig oogpunt met alternative credit moeten omgaan en hoe ze de categorie in hun assetallocatiestrategieën moeten integreren - alle drie de punten worden door negen procent van de institutionele beleggers genoemd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cryptobelegger heeft gemiddeld 165 procent rendement
 Ondanks opmars blijft Emerging Markets Debt rendementskansen bieden
 Enorme groei van aantal Nederlandse beleggers
 Drie categorieën die bij stijgende rentes interessant zijn voor obligatiebeleggers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10