zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opkomende bedrijfsobligaties vormen grote en diverse markt

3 april 2018 - Het universum van  bedrijfsobligaties uit opkomende landen bestond tien jaar geleden nog eigenlijk niet, maar is uitgegroeid tot een diverse en op zichzelf staande beleggingscategorie met aantrekkelijke risico-rendementskansen voor actieve vermogensbeheerders.

De omvang van de categorie is 969 miljard dollar en daarmee vergelijkbaar met de markten voor Amerikaanse hoogrentende bedrijfsobligaties (914 miljard) en staatsobligaties uit opkomende landen (913 miljard). Het universum van opkomende bedrijfsobligaties bevat meer dan 1.000 uitstaande emissies in 52 landen en is gespreid over diverse regio’s en sectoren.


 
Aaantrekkelijke inkomstenbron
Met een gemiddelde yield van vijf procent bieden opkomende bedrijfsobligaties beleggers een aantrekkelijke inkomstenbron. De duratie van 4,5 jaar betekent dat de categorie bovendien relatief weinig gevoelig is voor de Amerikaanse renteontwikkeling. De gemiddelde rating van opkomende bedrijfsobligaties is investment grade en de benchmark, de CEMBI Diversified Index, omvat uiteenlopende bedrijven van hoge kwaliteit.
Joep Huntjens, Lead Portfolio Manager, Emerging Markets Corporate Debt bij NN Investment Partners, licht toe: "De macro-economische risico’s in opkomende markten zijn verdwenen en het macroklimaat is optimistisch. Deze markten profiteren optimaal van de versnellende wereldwijde groei, de herstellende grondstoffenprijzen en de historisch lage inflatie. De politieke agenda voor dit jaar is in opkomende markten hectisch en de markten kunnen volatieler worden door politieke onzekerheid. Gezien deze politieke complexiteit zijn actieve beleggers met lokale kennis beter in staat om de veranderingen in regimes en de mogelijke impact ervan op beleggingen te doorgronden."
 
Sleutelfactoren
Joep Huntjens schetst de sleutelfactoren voor opkomende bedrijfsobligaties: "De yield  van  opkomende bedrijfsobligaties bedroeg eind januari van dit jaar vijf procent, terwijl de rente op vijfjarige staatsobligaties nog circa nul procent bedraagt in ontwikkelde landen zoals Duitsland, Frankrijk en Japan. De Amerikaanse rentecurve biedt nog steeds positieve rentes, maar eind januari 2018 noteerde de vijfjarige rente op Amerikaanse staatsobligaties nog lager op 2,52 procent. Verwacht wordt dat de Federal Reserve de rente dit jaar drie of vier keer zal verhogen. Dus zullen producten met een hogere spread en een lagere rentegevoeligheid, zoals opkomende bedrijfsobligaties, waarschijnlijk een veerkrachtiger rendement genereren.
Opkomende bedrijfsobligaties bieden betere risico-rendementskenmerken dan andere opkomende categorieën. Dit blijkt uit de Sharpe-ratio van 0,95 in de afgelopen vijf jaar, tegenover 0,62 voor opkomende staatsobligaties³. De markt voor opkomende bedrijfsobligaties, zoals aangemerkt door de CEMBI Diversified Index, bestaat voor 58 procent uit emittenten met een investment grade-rating. De gemiddelde rating van de bedrijfsleningen in deze index is een investment grade-rating van BBB-/Baa3.
Het wanbetalingspercentage daalde voor opkomende bedrijfsobligaties van 5,1 procent in 2016 tot onder de 2,0 procent in 2017. Voor 2018 wordt 2,4 procent verwacht, versus 2,5 procent voor high yield in de VS. Dit onderstreept de veerkracht van opkomende economieën op de lange termijn en de sterke balansen van bedrijven in opkomende markten. De spreads op opkomende bedrijfsobligaties zijn in de afgelopen twee jaar fors gedaald. Ze bieden echter nog een premie versus Amerikaanse IG-bedrijfsleningen, IG-bedrijfsobligaties in euro en opkomende staatsobligaties."

Categorie in ontwikkeling 
Huntjens concludeert: "Opkomende bedrijfsobligaties vormen een beleggingscategorie in ontwikkeling, met inefficiënties waarvan kan worden geprofiteerd en die het rendement van elke portefeuille kunnen verbeteren. Wel is een actief beheer essentieel om de meest aantrekkelijke resultaten te behalen. NN IP blijft daarom een gestructureerde beleggingsaanpak volgen en houdt vast aan een gediversifieerd, ervaren en geïntegreerd team om de meest relevante beleggingskansen te vinden."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie categorieën die bij stijgende rentes interessant zijn voor obligatiebeleggers
 ECB twijfelt: stoppen of doorgaan met opkopen?
 Toenemende instroom in harde valuta obligaties van opkomende landen
 Vraag naar opkomende obligaties stijgt dankzij diversificatie en waardering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10