zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebrek aan personeel remt recordgroei zonne-energie

19 maart 2018 - De Nederlandse zonne-energiemarkt groeide in 2017 met ruim 700 megawattpiek. Een record. Die groei zou in 2018 alweer kunnen verdubbelen, maar wordt geremd door het gebrek aan vakkrachten bij installateurs om alle zonnepanelen op daken en bij grote projecten te installeren.

Dat stellen deskundigen en de RVO.nl in aanloop naar de tiende editie van The Solar Future NL, de jaarlijkse zonne-energieconferentie in Nederland. Die wordt dit jaar op 17 mei gehouden in DeFabrique in Utrecht.



Gestegen vermogen
Het vermogen aan zonnestroom steeg vorig jaar volgens officiële CBS-cijfers met 700 megawattpiek tot een totaal van 2,7 gigawattpiek. Marktwatcher Peter Segaar van Polder PV komt op basis van een analyse van 6450 projecten tot een groei van 725 megawattpiek. Sowieso werd het oude record van 534 megawattpiek ruimschoots gebroken. "Nederland is booming. We zijn de grootste groeimarkt in Europa," stelt Segaar.
Peter Desmet, bestuurslid van Holland Solar en directeur van internationale groothandel Solarclarity, denkt dat de uiteindelijke groei nog iets hoger zal uitvallen. "De markt gaat als een dolle in alle segmenten. Of het nu gaat om kleine projecten met zes of grote projecten met 6000 zonnepanelen, grote SDE+-projecten, installaties van woningbouwcorporaties, bedrijven of particulieren; overal zien we groei," zegt hij.

Groei
Die groei kan dit jaar alleen maar groter worden. De meeste PV-projecten die in 2017 werden opgeleverd kregen een SDE+-subsidie in 2014. Omdat het aandeel zon in die subsidiepot ook in 2016 en 2017 groot was, voorspellen de experts dat Nederland de komende jaren opnieuw records zal breken. "Tot en met begin vorig jaar werd al voor 4,4 gigawattpiek subsidie aan zon toegekend. Als ik kijk wat er nu en binnenkort allemaal wordt opgeleverd, dan is in 2018 een groei van 1,2 tot 1,6 gigawattpiek mogelijk," aldus Segaar. ,,Al vormt het gebrek aan personeel bij installateurs wel een probleem. Ze halen al mensen uit Duitsland, België en Engeland."
Desmet stelt dat een verdubbeling van de groei ten opzichte van vorig jaar om deze reden niet gehaald wordt. "De subsidie is er, de financiering is er, de projecten zijn er, maar er is gewoon te weinig mankracht. Dat zal de groei afremmen tot zo’n 1,1 of 1,2 gigawattpiek," denkt hij.

Subsidie
De jaarlijkse SDE+ subsidie voor hernieuwbare energie heeft een grote rol gespeeld in de groei van de zonne-energiemarkt. Vorig jaar verdeelde de RVO.nl twee keer zes miljard euro, in de voorjaarsronde van 2018 was ook zes miljard beschikbaar en minister Wiebes overweegt voor de najaarsronde hetzelfde bedrag beschikbaar te stellen. " Het subsidieaandeel dat zonne-energie claimt wordt steeds groter," ziet Robbert van Otterloo van de RVO.nl. "Systemen en projecten kunnen tegenwoordig ook relatief snel uitgerold worden. Als je ziet wat de subsidieronde uit 2014 heeft opgeleverd dan hopen we dat latere rondes de komende jaren voor spectaculaire groei gaan zorgen."
Volgens Holland Solar pakt de eerste SDE+-ronde van 2018 echter negatief uit voor dakgebonden projecten. Vanwege een hoger correctiebedrag krijgen die minder subsidie als ze stroom opwekken voor eigen gebruik. Ondanks grote bezwaren van Holland Solar en een motie van GroenLinks voerde Wiebes de maatregel door.
"In 2018 speelt dit nog geen rol, maar in de komende jaren 2019 en 2020 heeft dit vooral voor installaties bij grote bedrijven een negatief effect. Daar zijn er duizenden van," stelt Desmet. "Het is ook onlogisch en onhandig. U stimuleert hiermee dat stroom van zonnepanelen terug geleverd wordt aan het net, terwijl dat nou juist is wat u niet wilt. Die moet u zoveel mogelijk zelf gebruiken om het net niet te overbelasten."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Ambities regeerakkoord goed, uitwerking beduidend minder goed'
 Datacenters helpen de energietransitie te versnellen
 Circulaire en duurzame businessmodellen – hoe werken ze?
 Duurzame energiesector niet in beeld bij jongeren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10