zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onderling vertrouwen op de werkvloer hoger dan ooit

Meer geloofwaardheid, respect en eerlijkheid op de werkvloer

9 maart 2018 - Bij organisaties die dit jaar de titel Best Workplace mogen dragen is het onderlinge vertrouwen op de werkvloer nog nooit zo hoog geweest. Dit geldt zowel voor het vertrouwen tussen werknemers en management als tussen werknemers onderling.

Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende onderzoek van Great Place to Work®, dat organisaties helpt zich te ontwikkelen op goed werkgeverschap. De Best Workplaces laten een stijgende lijn zien op de drie waarden die samen vertrouwen vormen, te weten ‘geloofwaardigheid’ (+twee), ‘respect’ (+een) en ‘eerlijkheid’ (+een). Het grootste verschil tussen de Best Workplaces 2018 en de organisaties die niet voldeden aan de minimale scores, is dat medewerkers van Best Workplaces een duidelijker beeld hebben waar de organisatie naar toe gaat en hoe daar te komen.


 
Het onderzoek
Het Great Place to Work onderzoek 2018 van Great Place to Work® is uitgevoerd onder ruim 55.000 respondenten bij 145 verschillende organisaties, en bestaat deels uit een medewerkersonderzoek op basis van 58 stellingen (de Trust Index©), deels uit een evaluatie van het werkgeversbeleid (Culture Audit©). Van deze organisaties dingen er 71 mee voor de lijst van Best Workplaces.
 
Trust Index
De Best Workplaces van 2018 wisten gemiddeld een Trust Index score (het gemiddelde van alle 58 stellingen) van 83 procent te realiseren (2017: 82 procent). Niet eerder was deze zo hoog. Met name de drie waarden die vertrouwen vormen lieten een stijgende lijn zien, met ‘geloofwaardigheid’ als opvallendste stijger (+twee). De hoogst scorende stellingen binnen dit onderdeel zijn ‘De mensen krijgen hier veel verantwoordelijkheid’ (91 procent) en ‘Het management stelt vertrouwen in haar medewerkers en biedt hen de ruimte om hun functie uit te oefenen’ (90 procent). Naast de vrijheid die mensen krijgen, is integriteit een belangrijk onderdeel van vertrouwen. De stelling ‘Het management doet wat het belooft’ laat de sterkste stijging zien binnen deze dimensie (79 procent, +drie).
René Brouwers, directeur van Great Place to Work®: "Als ontwikkelingspartner van bedrijven zijn wij blij met deze onderzoeksresultaten, omdat hieruit blijkt dat een groeiende groep bedrijven gericht werkt aan de ontwikkeling van goed werkgeverschap."
 
Kansen voor maatschappelijke impact
Het realiseren van een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage blijft een belangrijk aandachtspunt voor organisaties. Onderschreef vorig jaar nog 76 procent van de respondenten de stelling ‘Onze bijdrage aan de gemeenschap geeft mij een goed gevoel’, dit jaar was dit gedaald naar 75 procent en daarmee de laagste score ooit. Volgens Brouwers willen met name jongere werkenden (geboren vanaf de jaren tachtig) niet langer alleen bijdragen aan het bedrijfsresultaat en zoeken zij meer naar impact en betekenisvol werk in plaats van financiële en arbeidsvoorwaardelijke motivaties.
Brouwers: "Deze generatie is ondanks vele jaren crisis optimistisch en wil iets betekenen voor een betere wereld. We hebben al eerder vastgesteld dat dit voor werkgevers een belangrijk aandachtspunt is om zich op te ontwikkelen. En dan niet met een verplicht dagje vrijwilligerswerk, maar structureel door hun eigen expertise in te zetten voor anderen die het nodig hebben. Best Workplaces 2018 tonen aan dat hier echt nog kansen liggen, óók voor organisaties die op veel onderdelen al heel goed presteren als werkgever."
 
Heldere toekomstvisie maakt het verschil
Organisaties die minstens een score van 70 procent hebben op en voldoen aan de minimale respons van het medewerkersonderzoek en twintig punten halen op de evaluatie van hun werkgeversbeleid mogen de titel Best Workplace dragen. Met name op het formuleren van een heldere toekomstvisie zit veel verschil tussen organisaties. Zo geeft 75 procent van de respondenten bij de Best Workplaces een positieve score op de stelling ‘Het management heeft een duidelijk beeld van waar de organisatie naar toe gaat en hoe daar te komen’. Bij organisaties die de lijst niet hebben behaald is dit slechts 46 procent. Soortgelijke verschillen treden ook op bij de stellingen ‘Het management doet wat het belooft’ en ‘Het management vraagt om en reageert oprecht op suggesties en ideeën van medewerkers’.
Het betrekken van medewerkers is tevens het thema waar de top vijf binnen de Best Workplaces het verschil op maakt. De top vijf scoort vijftien procentpunten hoger op de stelling omtrent het betrekken van medewerkers ten opzichte van het gemiddelde van de Best Workplaces.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Aukje Kuypers Zakenvrouw van het Jaar 2018
 Vertrouwen in bankwezen niet alleen een zaak van financieel toezicht
 Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkend Nederland gaat vaker met glimlach naar kantoor
 Succes en doorgroei minst belangrijke factoren voor werkgeluk
 Nederlanders vinden droombaan belangrijker dan salaris
 Gelukkigste werknemer in Europa is een Nederlander
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Werkstress zorgt voor slaapproblemen (1) 
Test nu uw persoonlijkheid: goed/fout (3) 
'Vertrouwenspersoon moet stevigere positie krijgen' (1) 
In zes stappen naar meer arbeidsvreugde (1) 
Lonen stijgen, koopkracht blijft achter (2) 
Hoe beďnvloedt een hoge beloning de prestaties? (3) 
Eén op drie Europese werknemers ervaart discriminatie (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Werkstress zorgt voor slaapproblemen
Nederlandse werknemers zijn de minst gestreste van Europa
Test nu uw persoonlijkheid: goed/fout
Aantrekken talent grotere uitdaging dan aantrekken nieuwe klanten
Vijf trends op de juridische arbeidsmarkt in 2018
Nederlandse CMO worstelt met snelheid digitale transformatie
Gebrek aan personeel remt recordgroei zonne-energie
Vijf manieren waarop IFRS 17 het werk van de finance professional gaat veranderen
Acht nieuwe cyberdreigingen per seconde
GDPR compliance vereist realtime inzicht en adaptief leren
meer top 10
vacatures
meer vacatures