zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

2018 biedt meer kansen voor werkzoekenden

2 februari 2018 - In de eerste maand van het nieuwe jaar is de competitiviteit in de Nederlandse arbeidsmarkt gedaald van 1,7 naar 1,5 werklozen per beschikbare vacature.

Er zijn 216.042 beschikbare vacatures volgens de cijfers van Adzuna en dat aantal ligt slechts 18.894 lager ten opzichte van vorig jaar, dit terwijl het aantal UWV uitkeringen met 82.037 afnam.


De studie uitgevoerd in januari 2018 analyseerde meer dan 200.000 actuele vacatures op Adzuna.nl en vergeleek het aanbod van de Nederlandse arbeidsmarkt met de laatste cijfers die door het UWV zijn gerapporteerd over het aantal lopende uitkeringen.

Baan vinden is makkelijker
Thomas de Schuyter Country Manager bij Adzuna reageert: "Het wordt wat eenvoudiger voor werkzoekenden om een baan te vinden aan de start van 2018. Het aantal werklozen daalt veel sneller dan het aantal beschikbare vacatures waardoor iedereen die momenteel naar werk zoekt meer kans maakt om een baan te scoren."

De beste kansen om een baan te vinden heeft u in Utrecht
De provincie waar werkzoekenden momenteel het minste concurrentie hebben per vacature is Utrecht, hier is er net geen vacature beschikbaar per werkzoekende. Net zoals vorig jaar is Drenthe de provincie met de hoogste competitiviteit. Er zijn 4,4 werkzoekenden per beschikbare vacature, wel een verbetering van 4,6 vorig jaar. Flevoland waar er 2,6 werklozen per vacature zijn, is de enige provincie waar de competitie tussen werkzoekenden niet is verbeterd.
In Noord-Brabant daalde het aantal beschikbare vacatures met 4.400 (-10,8 procent) maar ook het aantal lopende uitkeringen nam sterk af met 12.703 (-20.4 procent). De enige twee provincies waar het aantal vacatures licht toenam zijn Groningen +165 (+3,4 procent) en Zeeland +84 (+3,0 procent).
"Hoewel werk vinden in provincies als Groningen en Zeeland moeilijker is, is hier de situatie het sterkst verbeterd het afgelopen jaar. Er is een groot verschil tussen de provincies en dit kan kansen bieden voor werkgevers, in provincies met een hogere competitiviteit kunnen vacatures mogelijk sneller ingevuld geraken," zegt De Schuyter

Vacatureaanbod in grote steden in lijn met vraag
In de grote steden doet Utrecht het ook zeer goed, met 0,6 werklozen per vacature is het de enige grote stad waar er meer vacatures beschikbaar zijn dan werklozen. In Amsterdam en Rotterdam is het banenaanbod vrijwel gelijk aan de vraag. Het aantal UWV uitkeringen in neemt af en het aantal vacatures nam in Amsterdam met 306 (+1,8 procent) toe en in Rotterdam met 682 (+6,8 procent).
"Het vacatureaanbod is sterk geconcentreerd in en rond de grote steden, echter kijken werkzoekenden best in een radius van hun omgeving, in de provincie Utrecht bijvoorbeeld is buiten de stad Utrecht nog 57 procent van het lokale aanbod te vinden," besluit De Schuyter.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphones van grote invloed op verwachtingen werkzoekenden
 Grootste vacature-afknapper: te zware eisen
 Concurrentie tussen werkzoekenden neemt sterk af
 Jongeren minder vaak werkzoekend in 2017
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10