zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Governance vraagt om inclusiviteit, niet diversiteit

22 december 2017 - De discussie over meer diversiteit aan de top van bedrijven lijkt een schaamlapje voor niet ‘ordelijk’, misschien zelfs ‘ondeugdelijk’ bestuur.

Die onthutsende conclusie wordt in de nieuwste uitzending van Governance TV getrokken door Filia Kramp, ervaren bestuurder en toezichthouder in de zorg, en Siebe Sonnema, Turnaround expert en commissaris. Wat hen betreft wordt het hoog tijd om die mist sluier weg te trekken.



Geen diversiteit
Keer op keer steekt het woord 'diversiteit' de kop op. Zeker als het om een vrouwenquota aan de top gaat. Een verkeerde discussie menen Filia Kramp en Siebe Sonnema. "We moeten het niet hebben over eendimensionaal M/V diversiteit, maar over inclusiviteit. Het gaat erom wat u doet en niet om wat u uitstraalt," stellen beiden. 
"Goed bestuur betrekt iedereen die relevant is binnen en buiten een bedrijf bij de beslissingen. Met die inclusieve aanpak verzekert u de continuïteit van een organisatie het beste," meent Kramp. Als Surinaamse is ze veelvuldig geconfronteerd geweest met 'Excuus Truus'-gedrag aan de top, iets dat ze een onwenselijk zwaktebod vindt.

Oneigenlijk machtsspel
Wat Siebe Sonnema betreft - in het bestuur van de NCD verantwoordelijk voor de Governance portefeuille - ontaardt de diversiteitsdiscussie te vaak in een oneigenlijk machtsspel: wie bepaalt? Dat heeft, vindt hij, niks te maken met de kwaliteit van de besluiten die nodig is: "Als macht de alles bepalende factor is zal inclusiviteit ver te zoeken zijn en mag u zich afvragen wat zo'n bedrijf wel niet laat liggen aan kansen en betere resultaten".

Voorbeeldstellend gedrag
Beiden zijn van mening dat inclusiviteit gaat over voorbeeldstellend gedrag aan de top, maar ook hoe zich dat breed verbreidt binnen de organisatie. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat elke vorm van diversiteit in de top is vertegenwoordigd. Integendeel, het gaat er om dat alle omgevingsgeluiden- en omstandigheden goed worden 'vertaald'. Dat betekent goed luisteren - met een adviesraad of themagroepen - en daadwerkelijk handelen op die signalen, niet het modieus ‘meepraten’ als afleidingsmanoeuvre.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Commitment en open cultuur goede alternatieven voor vrouwenquota
 Diversiteit binnen uw bedrijf, zo doet u dat
 Participatie vrouwen: een morele én bedrijfseconomische noodzaak
 Diversiteit in bestuurskamer duurt nog minstens twintig jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10