zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties met goed risicomanagement beter bestand tegen risico’s

6 december 2017 - Organisaties met een meer volwassen risicomanagement zijn beter voorbereid op eventuele financiële tegenslag als gevolg van nieuwe risico’s zoals de Brexit. Investeren in risicomanagement levert beter inzicht in zowel bestaande als opkomende risico’s.

Dat leidt tot een betere financiële performance op lange termijn, maar ook op korte termijn, bijvoorbeeld in de vorm van lagere premies voor bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen.


Dat blijkt uit de vijfde editie van het Aon Risk Maturity Index Insight Report, een jaarlijkse samenwerking van Aon Global Risk Consulting en de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania.

Transparantie over risicocommunicatie
Organisaties met volwassen risicomanagement (risk maturity) betalen aanzienlijk lagere premies voor bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen, zo blijkt uit de index. Een risk maturity-stijging van tien procent correleerde met 3,8 procent lagere premies. Organisaties met lagere premies zijn doorgaans transparanter in hun risicocommunicatie en identificeren beter wat hun belangrijkste bestaande en opkomende risico’s zijn. Ook hebben ze vaker formele procedures voor het vergaren van informatie en gebruiken ze meer geavanceerde tools en methodes voor risicoanalyse.
"De verantwoordelijkheid voor gedegen risicomanagement verschuift meer en meer naar de top van organisaties," zegt Alex van den Doel, Managing Director van Aon Global Risk Consulting. "Bestuurders moeten niet alleen weten wat de belangrijkste risico's voor hun organisatie zijn, maar ook hoe ze die risico’s managen. In deze complexe en dynamische wereld is het hun taak om de volatiliteit te beperken en de organisatie weerbaar te maken voor onverwachte tegenslagen. Dat betaalt zich ook uit in lagere verzekeringspremies voor bestuurdersaansprakelijkheid."

Intern draagvlak cruciaal
Net als in voorgaande edities van de index blijkt dat volwassen risicomanagement vaak samengaat met beter presterende en stabielere aandelenkoersen. In de financiële markt helpt risicomanagement in de voorbereiding op eventuele financiële gevolgen van de Brexit. Het is de eerste keer dat de index de relatie tussen risicomanagement en de Brexit heeft onderzocht.
"Goed doordacht risicomanagement dat gericht is op lange termijn waardecreatie en weerbaarheid is nog altijd de beste bescherming voor organisaties die actief zijn in een snel veranderende, onvoorspelbare markt," aldus Van den Doel. "Voorwaarde is wel dat het betreffende beleid binnen de hele organisatie draagvlak heeft. Bestuurders moeten ervoor zorgen dat in de hele organisatie de neuzen dezelfde kant opstaan en een risicocultuur ontstaat."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Insiders vormen groter schaderisico dan externe cyberdreigingen
 Stevige groei verwacht, politieke risico's houden aan
 Narcistische CEO’s Amerikaanse banken namen grotere risico’s
 Bedrijven nog nooit zo slecht voorbereid op risico’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10