zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier

23 november 2017 - Over enkele dagen is het Verander-Je-Wachtwoord-Dag en nu blijkt dat er nog altijd niet verantwoord wordt omgegaan met wachtwoorden. Zo bewaart meer dan de helft van de Nederlanders het wachtwoord op een onveilige manier.

Maar liefst 38 procent schrijft wachtwoorden op papier en achttien procent e-mailt deze naar zichzelf om ze niet te vergeten. Tevens blijkt dat er nog maar weinig tools worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan. Slechts veertien procent maakt gebruik van een passwordgenerator en vijftien procent weet zelfs niet wat het is. Voor de passwordmanager geldt dat zeventien procent deze gebruikt en achttien procent weet niet wat het is. Het gebruik onder jongeren ligt voor beide tools iets hoger, namelijk op 21 en 25 procent. Dit blijkt uit onderzoek van BIT  onder 1.012 Nederlanders met een kantoorbaan. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’.



Veranderen van wachtwoorden
Hoewel de meerderheid (64 procent) vindt dat zij het wachtwoord regelmatig veranderen, blijkt dat slechts de helft het wachtwoord één keer per kwartaal verandert, negentien procent doet dit één keer per jaar en negen procent verandert het wachtwoord nooit. Tevens maakt 46 procent variaties op één wachtwoord voor alle online accounts. Daarnaast geeft meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) aan het gebruikelijke wachtwoord voor meer dan drie logins te gebruiken. Voor jongeren (t/m 34 jaar) ligt dit percentage zelfs nog hoger op maar liefst 64 procent.
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT: "Een wachtwoordbeleid binnen organisaties moet werkbaar zijn om te voorkomen dat mensen de regels aan hun laars lappen. Op het moment dat werknemers de wachtwoorden elke maand moeten veranderen, minimaal 25 karakters moeten gebruiken en uniek moeten blijven, dan is de kans groot dat er overal post-its geplakt gaan worden. Als maatregelen behapbaar blijven, is het risico dat mensen bedrijfswachtwoorden ook voor privé-accounts, of andersom, gebruiken kleiner. Daarnaast kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat men gebruik moet maken van passwordmanagers en -generators. Unieke wachtwoorden zijn begrijpelijkerwijs niet allemaal te onthouden, zeker niet op het moment dat er allerlei voorwaarden aan verbonden zijn. Om de veiligheid op de werkvloer te verhogen, is het verstandig om medewerkers proactief te informeren en adviseren over de beschikbare wachtwoord-tools."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Gewoon' wachtwoord beter dan complex
 Zorgen om privéwachtwoorden op het werk
 Hoe veilig zijn uw wachtwoorden eigenlijk?
 Kwart Nederlanders verandert wachtwoord zelden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10