zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven behalen niet meer omzet met digitalisering

14 november 2017 - In de afgelopen drie jaar investeerde in Nederland 83 procent van de bedrijven in digitalisering, terwijl slechts 23 procent daarmee een omzetverbetering realiseerde. Dat blijkt uit de Global Pricing & Sales Study uitgevoerd door Simon-Kucher & Partners.

Net als wereldwijd (81 procent) voelen de meeste bedrijven in Nederland (83 procent) de noodzaak om te investeren in digitalisering. Hoewel omzetverbeteringen vaak het doel zijn van digitaliseringsinitiatieven blijven de gewenste resultaten vaak uit; 77 procent van de onderzochte bedrijven in Nederland ziet geen omzetverbetering. Belangrijkste oorzaak is dat aandacht naar verkeerde initiatieven uitgaat.


 
Interne procesoptimalisatie
"De meeste bedrijven voelen de noodzaak om te investeren in digitalisering. Wat opvalt is dat veel bedrijven zich richten op interne procesoptimalisatie, maar dit leidt vaak niet tot de gewenste resultaatverbeteringen. Wat vaak ontbeert is het klantgericht denken en het lange termijn verdienmodel. Zo zagen we dat slechts twaalf procent van de ondervraagde bedrijven effectief gebruik maakt van beschikbare data voor een passende prijsstelling en dat slechts zes procent zich vroegtijdig richt op het verzilveren van digitale producten. Dat is -op zijn zachts gezegd-  voor verbetering vatbaar," benadrukt Onno Oldeman, partner bij Simon-Kucher Amsterdam.
 
Wat we kunnen leren van de ‘Digitalization Heroes’
Uit het onderzoek blijkt dat slechts achttien procent van de bedrijven wereldwijd succesvol is in digitalisering. Bij deze groep, ook wel de ‘Digitalization Heroes’ genoemd, zijn investeringen in digitalisering gericht op het lange termijn verbeteren van de omzet en winst. De EBITDA van deze ‘Digitalization Heroes’ is gemiddeld dan ook 37 procent hoger. "We kunnen veel van deze groep leren. De kans is groter bij Digitalization Heroes dat er een digitaal plan volwaardig is geïntegreerd in de bedrijfsvoering en dat er big data voor prijsoptimalisatie en producten op maat wordt ingezet. Daarnaast zetten ze bijna vier keer meer mankracht in op de effectieve verzilvering, ofwel pricing, van hun digitaliseringsinitiatieven," aldus Onno Oldeman.
 Hong-May Cheng, Partner bij Simon-Kucher Amsterdam, voegt daaraan toe: "Onder het mom van 'agile' en 'first-mover-advantage' standpunten worden veel digitale initiatieven ontwikkeld waarbij 'time-to-market' de hoogste prioriteit lijkt te hebben. Maar hierbij wordt het verdienmodel van de digitale innovatie nog te vaak uit het oog verloren. Het is raadzaam om ook onder de noemer van digitale innovatie, marketeers bij het lanceren van nieuwe digitale initiatieven niet te ontzien met betrekking tot hun kernvraag: hoe verdienen we hier geld mee?"
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Te veel informatie – tips en trucjes uit de zakelijke wereld
 Digitale transformatie: drie kritieke gebieden achter digitaal meesterschap
 Indirecte inkoop in focus - besparingen en kansen
 Vermogensbeheerder verwacht disruptie door digitalisering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10