zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens

13 november 2017 - Maar liefst 71 procent van de Nederlandse werkgevers heeft ooit een kandidaat geweigerd omdat er een leugen op het CV stond. Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half onder 300 Nederlandse managers met wervingsbevoegdheid.

Het gaat hier om zowel kleine als grote leugens die impact kunnen hebben op de prestaties van de werknemer.


De meest voorkomende leugen gaat over werkervaring. Zowaar 51 procent van de managers heeft een kandidaat betrapt op leugens over hoeveel ervaring ze hebben. Daarnaast stelde 44 procent van de managers vast dat kandidaten liegen over diploma’s en kwalificaties.

Overschatting van eigen vaardigheden
Het komt ook veel voor dat sollicitanten hun eigen vaardigheden overschatten. Hierbij worden vooral de technische skills (38 procent), de leiderschapsvaardigheden (31 procent) en talenkennis (32 procent) overdreven.
Het is opvallend dat slechts acht procent van de managers een kandidaat heeft betrapt op een leugen over eerdere beloningen.

Transparantie en eerlijkheid
"Transparantie en eerlijkheid tijdens een sollicitatie zijn cruciaal voor kandidaten die oprecht geïnteresseerd zijn in een vacature," zegt Mark Korevaar, Division Manager bij Robert Half. "Veel bedrijven voeren een diepgaande achtergrondcontrole uit, waarbij de groeiende openheid dankzij sociale media zeker zijn rol speelt. Een kandidaat die het meest geschikt lijkt voor de vacature, maar blijkt te liegen over zijn CV, is niet meer geloofwaardig en zijn kans is dan ook direct verkeken."
 

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recruiters en kandidaten hebben verschillende percepties van goed cv
 Analyseren belangrijkste competentie voor werkgevend Nederland
 Nederlander verzwijgt liefst leeftijd op cv
 Kwart werkzoekenden bluft over werkervaring
 
 
reacties
 
Gerd Bonte  |   | 
13-11-2017
 | 
08:26 uur
Ik geloof deze percentages. Graag vermeld ik echter dat ook tenminste dezelfde percentages geldig zijn voor managers met wervingsbevoegdheid die leugens in hun vacatures zetten of vacatures uitsturen die zelfs onbestaande zijn. Zo'n feiten werken dan ook oneerlijkheid in de hand.
Linda  |   | 
13-11-2017
 | 
09:12 uur
Gerd, deze gedachtengang kwam ook bij mij op tijdens het lezen van dit artikel.
Het zou interessant zijn om eens een onderzoek te doen onder werknemers m.b.t. o.a. de loze beloftes die gedaan zijn tijdens de sollicitatieprocedure.
Peter Ambagtsheer  |   | 
13-11-2017
 | 
11:38 uur
ik heb ook aardig wat kandidaten met al te creatieve CV's uit uit 'gezeefd'. Hoewel daar technieken voor zijn, blijft het uiterst moeilijk een leugen hard aan te tonen.
Een minstens zo groot probleem is dat de software die CV's scant en de recruiter die cv's beoordeelt, vaak te éénzijdig op zoek zijn naar matches en zich simpelweg niet kunnen voorstellen dat er meer mogelijk is dan wat in hun straatje past. En daarmee doen ze vele kandidaten tekort.

Ik ben er van overtuigd dat dit veel mensen afschrikt om opnieuw de arbeidsmarkt te betreden; voor velen is de impact van een afwijzing groot en er zijn helden die er vele duizenden te verwerken krijgen.

En misschien werkt die mismatch in perspectief wel in de hand dat mensen verwachten, dat enige overdrijving (de glijdende schaal) het uitgangspunt is in een W&S procedure. Jezelf verkopen is niet makkelijk. En zelfs de rechter vindt in een verkoopproces enige overdrijving acceptabel.
Lia  |   | 
13-11-2017
 | 
12:44 uur
Ook CV verzamelaars zijn niet echt betrouwbaar. Mijn vriend is manager en had iemand aangenomen via bureau. 3 maanden later stond diezelfde vacature op internet,terwijl de vacature al vervuld was. Bureau was niet blij dat we erachter waren gekomen dat ze nep vacatures msken. Maar deze praktijken vind ik erger. Zolang solliciteren een toneelstuk blijft krijg je geen echte mensen. Ontmoet je iemand in een bar of in een winkel,krijg je de echte mens te zien. Maar dat willen werkgevers ook niet. Zij willen toneelstukjes dan krijg je een toneelstuk.

Ook nep vacatures die al vervuld zijn. Dus hoezo sollicitanten liegen.
Ze hadden concrete vacature zei men. Mochten geen naam noemen ivm concurrentie.
Vaak meegemaakt dat ik 6 uur bij elkaar voor niets heb gereisd. 40 euro kwijt aan allerlei ov kosten en een illusie armer. Waarom niet eerlijk zijn? Scheelt mij geld en illusies.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10