zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Snelle groei startupvacatures, maar lange uren tegen laag salaris

3 november 2017 - Startups zorgen voor innovatie en banen en zijn daarmee voor veel steden belangrijk. Ook bedrijven profiteren van het positieve startupimago door zichzelf bijvoorbeeld te profileren als een ‘multinational met een startupspirit’.

Toch heeft dit imago recent krassen opgelopen door schandalen rondom seksisme en slechte arbeidsvoorwaarden. Deze tegenstelling heeft Joblift ertoe bewogen uit te zoeken hoe de Nederlandse startupscene ervoor staat. Uit een analyse van startupvacatures en een enquête onder startupmedewerkers blijkt dat 55 procent van de Nederlandse vacatures in Amsterdam worden uitgeschreven en de vacaturegroei met 7,2 hoger ligt dan in Berlijn, Londen en Parijs bij elkaar. Startupmedewerkers verdienen gemiddeld 34.190 euro per jaar en dertien procent is slachtoffer van discriminatie op de werkvloer.


 
Amsterdam groeit met 7,2 procent harder dan Berlijn, Londen en Parijs bij elkaar
In de afgelopen twaalf maanden werden er in totaal 4.271 vacatures door Nederlandse startups uitgeschreven. Amsterdam is met meer dan de helft van deze vacatures de onbetwiste startuphub van ons land. Utrecht (tien procent) en Rotterdam (zes procent) volgen op afstand. De gemiddelde maandelijkse vacaturetoename van 7,2 procent zorgt ervoor dat Amsterdam Europese startuphubs als Londen (4,8 procent), Berlijn (geen toename) en Parijs (1,6 procent afname) achter zich laat.
 
Salaris Nederlandse startupmedewerker zeven procent onder modaal
Aan vacatures bij startups geen tekort, maar hoe is het om bij een startup te werken? Het beeld dat startupmedewerkers lange uren werken voor een laag loon wordt door de deelnemers aan Joblifts enquête bevestigd: het gemiddeld aantal uren dat de startupmedewerker in Nederland werkt ligt op 43. Vergeleken met andere landen houden we het in Nederland echter redelijk binnen de perken: in Duitsland en Frankrijk ligt het gemiddeld op 46 uur per week, in het Verenigd Koninkrijk (VK) zelfs op 49 uur per week. De Nederlandse startupmedewerker werkt lang, maar met gemiddeld 34.190 bruto per jaar ligt het salaris zeven procent onder het modale inkomen in Nederland.

Slechts 21 procent van topposities voor vrouwen
Een kloof tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers is in veel opzichten zichtbaar. Zo geeft slechts 37 procent van de bevraagden aan dat er een goede balans is tussen het aantal mannen en vrouwen binnen hun organisatie. Van de startupmedewerkers die aangeven binnen hun bedrijf een positie als CEO of managing director te hebben is slechts 21 procent vrouwelijk. Ter vergelijking: dit percentage is 55 procent voor de bevraagden die aangeven geen leidinggevende positie te hebben. Hiermee doen startups het slechter dan het Nederlands bedrijfsleven als geheel, waar volgens de Emancipatiemonitor van het CBS een kwart van alle topposities door vrouwen wordt ingenomen. Het grote verschil tussen de posities van mannen en vrouwen geldt overigens niet alleen in Nederland: voor alle vier onderzochte landen bedraagt de loonkloof tussen mannen en vrouwen maar liefst 7000 euro.

Dertien procent startupmedewerkers voelt zich gediscrimineerd
Hoe zit het met discriminatie op de werkvloer? Dertien procent van de bevraagden in Nederland geeft aan slachtoffer te zijn geweest van discriminatie op hun werk. In zeven procent van de gevallen gaat het om seksisme. Een kwart van de groep die zich gediscrimineerd voelt was slachtoffer van ongepaste opmerkingen. Allemaal voelen ze zich slachtoffer van ongelijke carrièrekansen. Hoewel alleen in Duitsland startupmedewerkers vaker slachtoffer van discriminatie zijn (twintig procent), ligt het percentage medewerkers dat getuige is geweest van discriminatie zowel in Duitsland als het VK, met twintig procent, hoger dan in Nederland, waar dit percentage op zes procent ligt.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart middelgrote bedrijven ziet startups als grootste concurrent
 Innovaties in financiële dienstverlening vragen om nieuwe regelgeving
 Fintech-startups reële bedreiging voor grote banken
 Zes IT-trends zorgen dat nu ook grote ondernemingen digitale opschudding creëren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10