zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

#MeToo wijst op noodzaak wettelijke verankering vertrouwenspersoon

23 oktober 2017 - De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) vraagt de nieuwe minister van Sociale Zaken zo snel mogelijk de positie van vertrouwenspersoon wettelijk te regelen.

#MeToo laat zien dat slachtoffers van ongewenste omgangsvormen in hun omgeving te weinig steun ervaren om hun verhaal kwijt te kunnen. Een wettelijke regeling verplicht bedrijven en organisaties een vertrouwenspersoon aan te stellen. Slachtoffers vinden bij vertrouwenspersonen advies en bijstand.


 
Goed en triest
Leo ten Brink, voorzitter van de LVV: "Het is goed, maar ook triest dat duizenden Nederlandse vrouwen op sociale media en via #MeToo hun ervaringen met seksueel misbruik en seksuele intimidatie kenbaar kunnen maken. De actie haalt hun verhalen op en seksueel geweld uit de taboesfeer en dat is positief. Triest echter dat nu er aandacht voor gevraagd wordt uit de film, artiesten en modellenwereld en hier wel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, terwijl er al decennialang vrouwen op de werkplek ernstig hinder ervaren van seksuele intimidatie en daar is te weinig of geen aandacht voor. Maar met al die aandacht zijn de slachtoffers nog steeds niet geholpen en lopen daders vrij rond. Dat is een slechte zaak. De vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol voor slachtoffers vervullen. De LVV pleit er daarom al een tijd voor, zoals dat bij de Wet Huis voor Klokkenluiders het geval is, dat er ook een wettelijk kader gaat komen voor de vertrouwenspersoon."
 
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon vangt medewerkers op die te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Denk aan (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten, agressie of geweld van werknemers of werkgevers. De vertrouwenspersoon geeft advies en bijstand aan het slachtoffer, denkt met hen mee, geeft preventieve voorlichting en adviseert de werkgever over verbeteringen op dit gebied. Dat leidt tot een beter werkklimaat, werksfeer en de gezondheid van de medewerkers.
 Op dit moment maken bedrijven en overheidsorganisaties gebruik van een vertrouwenspersoon. Soms zijn dat medewerkers van het bedrijf zelf, soms externe vertrouwenspersonen. Met de wettelijke verankering komt er een verplichting voor organisaties om een vertrouwenspersoon te hebben, wordt de drempel voor slachtoffers om vertrouwelijk te melden wat er is gebeurd lager en wordt er gewerkt aan meer autonomie en professionaliteit van de vertrouwenspersoon. Bovendien kan dit ook preventief werken. De droevige 'populariteit' van #MeToo laat zien dat dit hard nodig is.
 
Veilige werkomgeving
Ten Brink: "Ik roep de nieuwe minister van Sociale Zaken op om snel actie te ondernemen. Laat zien dat het nieuwe kabinet aandacht heeft voor deze problematiek. Een veilige werkomgeving en een luisterend oor voor slachtoffers. Dat is niet teveel gevraagd."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis is niet goed voor de sfeer binnen bedrijven
 Angst voor beschuldiging seksuele intimidatie bekoelt werkrelaties
 Een op de zes werknemers heeft te maken met pesten, discriminatie of intimidatie
 Seksuele intimidatie door vrouwen blijft taboe
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10