zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrijwel alle wifi-netwerken onveilig

19 oktober 2017 - Onderzoekers van de Koninklijke Universiteit Leuven hebben ontdekt dat de moderne beveiligingsstandaard WPA2 voor wifi-netwerken gemakkelijk te kraken is.

De ontdekking veroorzaakt veel onrust, omdat dit betekent dat vrijwel alle moderne routers, modems, telefoons, tablets, computers en andere apparatuur die verbonden is middels wifi gevaar loopt. Een groot deel van de moderne wifi-netwerken is namelijk beveiligd met ditzelfde kwetsbare WPA2-protocol, en goede alternatieven zijn er eigenlijk niet.



Beveiligingslek heeft grote consequenties
Dusver werd altijd aangenomen dat WPA2 degelijke beveiligingsgaranties bood, maar de Belgische onderzoekers hebben nu aangetoond dat dit niet het geval is. Deze ontdekking heeft verstrekkende gevolgen. Concreet kan gesteld worden dat communicatie via wifi inherent onveilig is, omdat alle data vrij simpel onderschept kan worden naar nu blijkt. Gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, chatberichten, e-mails en creditcardgegevens kunnen afgelezen worden door eventuele hackers die dichtbij genoeg zijn om het desbetreffende wifi-signaal op te pikken. Normaal gesproken is het de bedoeling dat de informatie die over een beveiligd wifi-netwerk loopt een beveiligde route aflegt tussen verzender en ontvanger. Deze beveiligde route is dus minder veilig dan voorheen werd gedacht.

Consumenten wordt aangeraden zelf maatregelen te treffen
Fabrikanten van elektronica zullen updates moeten introduceren om de beveiligingslekken te dichten. De onderzoekers van de KU Leuven achten het niet nodig dat er een nieuwe wifi-standaard komt, maar er zijn wel enkele aanpassingen nodig om de veiligheid te garanderen. Ook consumenten zelf wordt aangeraden om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Gevoelige informatie dient slechts verstuurd te worden via websites met een SSL-certificaat, te herkennen aan ‘https://’ en het slotje in de adresbalk van de browser. Dit betekent dat data wordt verstuurd via een beveiligde verbinding. Ook wordt consumenten met klem aangeraden het dataverkeer extra te beveiligen met een VPN (virtual private network). Een VPN versleutelt het internetverkeer middels een geavanceerde beveiligingssleutel en maakt het hackers vrijwel onmogelijk het dataverkeer te onderscheppen. De meeste goede VPN-opties zijn betaald, maar er bestaan ook degelijke gratis VPN-applicaties. Op vpngids.nl kan men meer informatie vinden over het beveiligen van het dataverkeer middels VPN.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 WiFi belangrijkste criterium voor Nederlander bij boeken van vakantie
 ICT-manager ziet slechte wifi als beperkende factor
 Vijf boosdoeners achter slechte wifi-verbindingen en hoe u deze kunt vermijden
 Tien tips om veilig te werken via Wifi
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10