zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'

13 oktober 2017 - "Op het moment dat de woningmarkt tekenen van verhitting begint te vertonen, kan een versnelde afbouw van de hypotheekrente de prijsstijgingen van woningen enigszins intomen", stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Daarnaast verwachten de economen dat een nadelig effect op de woonlasten meevalt, omdat de hypotheekrente laag staat. Daarbij is wel de toevoeging dat dit kan veranderen bij een stijgende hypotheekrente. Het Economisch Bureau sluit deze mogelijkheid op de lange termijn niet uit.


 
Recordaantal woningtransacties
Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: "Het aantal woningtransacties heeft recordhoogten bereikt. In populaire gebieden is het aantal te koop staande woningen sterk afgenomen en door de woningmarktkrapte stijgen de prijzen fors. Een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek kan de prijsstijging onderdrukken. Al met al denken wij dat het effect op het prijspeil beperkt is, zeker bij compenserende maatregelen van het kabinet. Bovendien is het effect van een versnelde afbouw op de woonlasten momenteel minder groot. De afgelopen jaren is de hypotheekrente namelijk sterk gedaald. Veel huizenbezitters hebben daar op ingespeeld en betalen minder rente dan voorheen. Daardoor hebben ze óók minder profijt van de renteaftrek. Maar we sluiten niet uit dat de rente in de toekomst weer stijgt. In dat geval lopen de rentelasten weer op voor nieuwe kopers en huizenbezitters waarvan de rentevastlooptijd afloopt, terwijl hun recht op renteaftrek is afgenomen."
 
Aftrektarief met drie procent verlaagd
In het conceptregeerakkoord van VVD, CDA D66 en ChristenUnie staat volgens berichtgeving in de media dat de hypotheekrente versneld zal worden afgebouwd. Vanaf 2020 wordt het aftrektarief jaarlijks met drie procent verlaagd. Na vier aanpassingen zal het maximale aftrektarief in 2023 uitkomen op 37 procent, het laagste marginale tarief van de inkomstenbelasting. Dat is veel sneller dan oorspronkelijk gepland. Eerder zou het maximale aftrektarief door jaarlijkse aanpassingen van een half procent pas in 2042 op 38 procent uitkomen. 
 
Hoge inkomens leveren waarschijnlijk in
Volgens mediaberichten krijgen huizenbezitters compensatie in de vorm van lagere tarieven voor de inkomstenbelastingen. Daarnaast zou het eigenwoningforfait omlaag gaan. "Bij gebrek aan informatie valt op dit moment niet te beoordelen of deze compenserende maatregelen opwegen tegen de voorgenomen verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Ook is onduidelijk welke groepen precies worden geraakt. Vooralsnog lijken vooral de hogere inkomensgroepen last te ondervinden van de maatregelen," aldus Bokeloh. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Woningmarkt profiteert langer van lage rente
 Risico’s op te hoge hypotheeklasten na pensioen
 Hypotheek 2018: vier fiscale wijzigingen
 Woningfinanciering kan voor meer mensen toegankelijk én verantwoord
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10