zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-professionals maken zich meer zorgen over budget

13 oktober 2017 - De HR-wereld is snel aan het veranderen. Een ruime meerderheid (71 procent) van de HR-professionals verwacht dat zijn functie de komende tijd gaat veranderen en de dreiging dat functies verdwijnen door robotisering lijkt dichterbij te komen.


Het te besteden budget en de gevolgen daarvan op de te behalen doelen vormt dit jaar de grootste zorg. De zorgen met betrekking tot het economisch klimaat zijn daarentegen opnieuw gedaald.
Dat blijkt uit HR Trends 2017-2018, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

HR-professionals loyaal, maar op de uitkijk
HR-professionals werken gemiddeld langer bij een werkgever dan werknemers in andere functiegroepen. Meer dan 60 procent van de respondenten geeft aan al langer dan vijf jaar bij zijn huidige werkgever te werken. Voor bijna een derde (32 procent) is dat zelfs al minstens tien jaar. Ondertussen groeit wel het aantal HR-professionals dat van baan wil veranderen. In 2016 was dit percentage nog stabiel ten opzichte van 2015 (21 procent), maar dit jaar steeg dat naar 25 procent. HR-professionals die al vier tot tien jaar bij één werkgever zitten, zijn het vaakst op zoek naar ander werk (gemiddeld 34 procent). In deze groep is de stijging in werkzoekenden ook het grootst ten opzichte van vorig jaar.
Het percentage respondenten dat in de afgelopen twee jaar promotie maakte, daalde dit jaar van ruim een kwart (27 procent) naar 23 procent. Dat is meer dan hun eigen prognose in 2016. Toen voorzag slechts achttien procent van de respondenten een stap vooruit. In de periode 2018-2019 verwacht zo’n 21 procent van de HR-professionals een promotie. De loonstijging van gemiddeld 2,3 procent onder HR-professionals zit met name in de vaste lonen en niet zozeer in de variabele beloning. Opvallend is dat meer HR-professionals in aanmerking komen voor een bonus en/of winstuitkering dan vorig jaar.

Takenpakket verandert en automatisering zet door
HR-professionals zien hun takenpakket snel veranderen: maar liefst 71 procent van de respondenten voorziet de komende tijd aanpassingen in zijn of haar functie. Dat is een aanmerkelijk hoger percentage dan vorig jaar (60 procent). Meer dan de helft (54 procent) geeft aan dat ze een verandering in de uitvoering van taken voorzien en bijna één op de vier (38 procent) HR-professionals denkt dat het HR-takenpakket de komende jaren wordt uitgebreid. Hetzelfde percentage verwacht dat er meer managementtaken bijkomen.De aanhoudende automatisering en digitalisering heeft volgens HR-professionals vooral gevolgen voor functies met veel administratieve taken, maar dit jaar is het opvallend dat HR-professionals over de gehele linie aan functies vaker denken dat hun functie wel eens binnen drie jaar zou kunnen verdwijnen.

Kopzorgen om te besteden budget
Hoewel HR-professionals zich meer bewust lijken van de impact van automatisering op hun vakgebied en/of functie, daalden de zorgen rondom dit thema van 23 procent in 2016 tot zestien procent dit jaar.
"Dat de zorgen rondom automatisering afnemen, terwijl de impact toeneemt kan goed betekenen dat HR-professionals inzien dat er voor de banen die verdwijnen, weer andere terugkomen. Door het oprukken van informatietechnologie in de HR, wordt er meer geïnvesteerd in HRTech," aldus Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot.

Economische omstandigheden
HR-professionals maken zich ook minder zorgen over de economische omstandigheden. (57 procent in 2016 vs. 42 procent dit jaar). Dat hangt samen met de dalende zorgen over de steeds kleinere vraag naar producten en diensten van bedrijven. Opvallend steeg wel het percentage respondenten dat zich zorgen maakt over het te besteden budget en de gevolgen daarvan op de te behalen doelen (45 procent in 2016 vs. 57 procent dit jaar). Deze zorg staat zelfs met stip op één.

Kennis en competenties
Voor het tweede jaar op rij groeit de angst om bij te blijven met professionele kennis en competenties. Deze zorg (44 procent) is goed voor een tweede plek. HR-professionals zijn vooral bang om achter te raken met hun kennis van het eigen vakgebied. Ook juridische kennis en managementvaardigheden zijn punten waar HR-professionals zich graag verder in ontwikkelen. Nieuw in deze lijst is HR-analytics (vier procent), een onderwerp dat naar verwachting de komende jaren steeds actueler wordt.

Krappe arbeidsmarkt ook merkbaar bij HR-functies
De krapte op de arbeidsmarkt is ook in de HR-wereld steeds beter voelbaar. Ruim één op de tien (12 procent) HR-professionals geeft aan regelmatig of vaak moeite te hebben met het invullen van vacatures. Hoewel het vervullen van HR-vacatures nog steeds relatief goed lukt ten opzichte van andere sectoren, is de groei van deze zorg opvallend. In 2016 had slechts vijf procent van de HR-professionals hier moeite mee.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
 Beveiligingsprofessionals verliezen 40 uur per maand door inefficiŽnte systemen
 Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiŽnten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR laat privacy en databeveiliging links liggen
 Het geheim van sterk groeiende organisaties: meer interactie met HR
 Drie win-winsituaties waarmee HR talenten beter kan ontplooien
 Strategische personeelsplanning verdwijnt van actielijst HR
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiŽnten
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Gerichte aanvallen op radar industriŽle organisaties
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
meer top 10
vacatures
meer vacatures