zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven vragen veel maar bieden weinig aan werkzoekenden

2 oktober 2017 - Het aantal beschikbare vacatures in Nederland staat op een hoog niveau, maar het wordt voor bedrijven moeilijker om alle banen in te vullen.

Met 23,8 procent van de vacatures die in september 2017 langer dan drie maanden open staan, is het duidelijk dat er een onevenwicht is tussen wat werknemers en werkgevers zoeken. Adzuna analyseerde 250.000 actuele vacatureteksten die bedrijven gebruiken om kandidaten aan te trekken.



Niet duidelijk
Slechts 47,1 procent van de vacatures maakt duidelijk wat er aan de werkzoekenden wordt aangeboden. Terwijl 75,9 procent van het aanbod vermeldt welke vaardigheden vereist zijn voor de baan. De overige vacatures geven alleen een omschrijving van de werkzaamheden en vragen geen specifieke vaardigheden.
Vacatures in provincies als Friesland en Drenthe bevatten in vergelijking met Noord-Holland en Noord-Brabant vaker de arbeidsvoorwaarden en de vereiste vaardigheden. In Noord-Holland wordt het vaakst deze informatie weggelaten.

Generieke omschrijvingen
Thomas de Schuyter, Country Manager bij Adzuna licht toe: "In provincies als Noord-Holland waar er een groot aantal vacatures open staan, zien we dat er vaak generieke omschrijvingen voor de vacatures worden gebruikt. Zeker wat kandidaten kunnen verwachten als salaris of arbeidsvoorwaarden vindt u in de meeste vacatures niet terug."

Arbeidsvoorwaarden
De vaakst voorkomende arbeidsvoorwaarden zijn: een leuke, uitdagende en/of gevarieerde baan (63,3 procent), de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling (40,2 procent) en goede secundaire arbeidsvoorwaarden (23,7 procent). In 12,3 procent van de vacatures wordt er een specifiek loon of salarisschaal aangegeven.
"Met de toenemende concurrentie voor goede kandidaten kunnen bedrijven hun vacatures aantrekkelijker maken door interessante en unieke voordelen aan te bieden in de vacatures. Wanneer werkzoekenden verschillende vacatures bekijken kan dit net de doorslag geven om tot solliciteren," zegt De Schuyter

Flexibiliteit
16,1 procent Van de vacatures vraagt flexibiliteit van de kandidaten terwijl slechts 3,2 procent van het aanbod in Nederland flexibiliteit aanbiedt. Het gaat dan over flexibele uren of de mogelijkheid om van thuis uit te werken.

Bijkomende ervaring
Naast een mogelijk relevant diploma, vragen bedrijven verschillende bijkomende vaardigheden. Bijvoorbeeld een voorgaande ervaring wordt vaak gevraagd (58,7 procent), de vaardigheid om zelfstandig te werken (23,1 procent) of sterke communicatieve vaardigheden (10,9 procent). Minder frequent komt de vraag voor teamspelers (4,8 procent) of een goede stressbestendigheid (4,2 procent).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gemiddelde vacaturetekst scoort krappe voldoende
 Drie op de tien vacatures bankensector lastig te vervullen
 Vraag naar personeel grootst in de Randstad
 HR-professional financiële sector heeft moeite met invullen vacatures
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10