zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

NCD: Minister van Innovatie is voor Nederland een MUST!

29 september 2017 - De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) hebben de partners in het formatieoverleg een checklist gegeven voor het formatieakkoord.

De checklist heeft 'Duurzame Innovatie' als rode draad, met een sterke nadruk op de gebieden Belastingen/Financien, Onderwijs, Arbeidsmarkt, Duurzaamheid en Innovatie. Opvallend is dat de NCD-leden Rutte cs vragen om over de grenzen van de komende vier jaar heen te kijken en rekening te houden met de lange termijn effecten van te nemen beslissingen.



Online dialoog
Men mag het best uniek noemen, de manier waarop de NCD-leden een checklist hebben aangereikt aan het nieuwe Kabinet Rutte. Via een online Dialoog, waar alle leden aan konden deelnemen, werden vijf prioriteitsgebieden benoemd: Belastingen/Financien, Innovatie, Duurzaamheid, Arbeidsmarkt en Onderwijs. Op Prinsjesdag werden die aandachtsgebieden vertaald naar een checklist met prioriteiten. Een checklist voor het Kabinetsakkoord, waarmee Rutte cs kunnen nagaan of alle belangrijke prioriteiten wel zijn meegenomen in dat akkoord. Een checklist waarin 'Duurzame Innovatie' de beide sleutelwoorden zijn. Belangrijke woorden voor de komende vier jaar, elk op zich en in combinatie met elkaar, maar vooral ook voor de langere termijn.
"We willen nadrukkelijk inzetten op duurzame oplossingen gericht op overmorgen, die bovendien innovatief zijn en inspelen op de vele veranderingen die we om ons heen zien plaatsvinden. Nederland moet zich, net als dat met 'Nederland Waterland' gebeurt, ook kunnen positioneren als 'Nederland Duurzaamheidsland'," zo stellen de NCD-leden.

Nederland Kennisland
De NCD wijst ook op het gevaar dat de digitale voorsprong die we als 'Nederland Kennisland' hadden nu snel aan het omslaan is in een remmende voorsprong. Om het negatieve effect voor de arbeidsmarkt tijdig om te buigen moeten onderwijs en onderzoek een extra impuls krijgen. "We pleiten nadrukkelijk voor een Minister van Innovatie, die toekomstgericht kijkt naar de kansen die we als Nederland moeten pakken om op al die wereldwijde Top tien lijstjes te kunnen blijven. Dat vraagt een integrale aanpak over de grenzen van de departementen heen, maar ook over de gebruikelijk politieke vier-jaars termijn heen," geeft Gerard van Vliet, directeur van de NCD, aan.

De checklist volgt op eerdere brieven van de NCD aan Formateur Zalm over de positie van de DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) en de gewenste toekomst van Governance in Nederland.
De brief aan de heer Gerrit Zalm en de voorgaande brieven zijn hier te vinden.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toekomst van Governance vraagt om meer professionaliteit
 Tech in de Boardroom eigenlijk een MUST
 Certificering Commissarissen een must
 Vrouwelijke directeur nog steeds onderbetaald
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10