zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna de helft van de kantoren ongeschikt voor zijn doel

25 september 2017 - Een nieuw rapport van Leesman, The Next 250k, toont aan hoe organisaties medewerkers beter kunnen ondersteunen door hen een werkomgeving te bieden die daadwerkelijk werkt.

Voor het rapport analyseerde Leesman de antwoorden van meer dan 250.000 werknemers in meer dan 2200 werkomgevingen in 67 landen. De studie gaat in op hoe een slecht georganiseerde werkomgeving een negatieve impact kan hebben op werknemers en hun vermogen om te presteren kan belemmeren. Het percentage van de werknemers dat aangeeft ontevreden te zijn, is schokkend.


 
Focus op duurzaam
Ondanks de huidige focus op duurzame kantoorgebouwen en op de gezondheid en het welbevinden van medewerkers, laten de data zien dat velen het moeten doen met werkomgevingen die hun werkende leven niet optimaal ondersteunen. Overeenkomstig het wereldwijde gemiddelde, vindt 44 procent van de werknemers in de Benelux dat hun werkomgeving productief werken niet faciliteert.
 
Het rapport herkent vijf kernthema’s waarop organisaties moeten focussen om dit te verbeteren:
 
1.            De grootste productiviteits-killers: werkomgevingen verhinderen werknemers hun dagelijks werk goed uit te kunnen voeren. Dit heeft zijn weerslag op de mate waarin zij trots zijn op hun werk én op het plezier dat ze hierin hebben. Of iemands werkomgeving hem wel of niet in staat stelt productief te werken, kent de grootste correlatie met de ruimte en scheiding tussen de werkplekken en het geluidsniveau.
 
2.            De meest veeleisende generatie: herhaaldelijk zien we dat de activiteiten die millennials moeten uitvoeren de eenvoudigste zijn, waardoor zij ook de eenvoudigste eisen stellen. De aandacht kan daarom beter worden verlegd naar de groep 35- tot 44-jarigen, die consistent het minst tevreden blijken te zijn.
 
3.            Open ruimte versus privékantoor: het onderzoek toont aan dat zowel open ruimte- als cellen-oplossingen goed én slecht kunnen uitpakken. De werknemers die hun werkomgeving het meest effectief vonden, zaten in een open ruimte. Het demoniseren van dit soort omgevingen is dus niet terecht.
 
4.            Werkomgevingveranderingsprojecten zijn niet altijd succesvol: met de investeringen die voor nieuwe werkomgevingen (renovatie of nieuwbouw) worden gedaan, verwacht het management een aanzienlijk operationeel voordeel. De data tonen echter aan dat dit in de praktijk niet altijd het geval is.
 
5.            Werkomgeving + gedrag = effectiviteit: op basis van Leesmans onderzoek onder 11.336 werknemers in 40 activiteit-gerelateerde werkomgevingen (waar werknemers uit een werkomgeving kiezen op basis van hun activiteit en voorkeur) kan worden geconcludeerd dat werknemers zelden op deze activiteit-gerelateerde manier werken. Kortgezegd, werknemers passen hun ingesleten manier van werken niet aan alleen maar omdat hun werkgever dat van ze vraagt.
 
Ondersteuning van doelstellingen
Tim Oldman, CEO Leesman: "We zien helaas nog steeds te veel werkomgevingen die niet doen wat ze zouden moeten doen. Dit rapport geeft organisaties inzicht in de zaken waarop ze moeten letten bij het creëren van een werkomgeving die hun organisatiedoelstelling optimaal ondersteunt. Wij hopen dat de data en inzichten uit dit onderzoek bijdragen aan de verbetering hiervan." 
Gideon van den Burg, MD Benelux Leesman, vult aan: "In de Benelux is er, naast de focus op het creëren van duurzame kantoren, steeds meer focus op het welbevinden en de gezondheid van medewerkers. Hun mentale welbevinden zou de basis moeten zijn, waarbij de medewerkers optimaal worden gefaciliteerd in datgene wat ze elke dag moeten doen. Door de eindgebruikers centraal te stellen en de werkomgeving en faciliteiten op hen af te stemmen, worden zij in staat gesteld productiever te zijn."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer heeft behoefte aan andere werkomgeving
 Vijf tips om de productiviteit te verhogen met biophilic design
 Nederlander positiever over werkomgeving dan Europese collega
 Blijf flexibel: creëer een millennial-proof werkomgeving
 
 
reacties
 
Barry  |   | 
26-09-2017
 | 
09:58 uur
Tegenwoordig zie je veel ondernemers starten vanuit de 'zolderkamer'. Dat is begrijpelijk, want dat beperkt de opstartkosten. En een kantoor aan huis is ook makkelijk. Maar tegelijk zie ik dat de echte ondernemers die fase snel voorbij groeien: ze zoekn meer contact met andere ondernemers en maken een professionaliseringsslag, door een kantoor(tje) te huren.

Als zo'n kantoor voldoet aan de huidige eisen (zoals voldoende parkeerplaatsen, een veilig gevoel geeft, energiebewust gebouwd is, et cetera), geeft dat een meerwaarde aan de productiviteit.

Goed dat hier aandacht aan wordt gegeven, want de huisvesting is nog wel eens een onderbelicht punt. Zeker in ons polderland dat bruist van ZZP-ers en kleinere ondernemingen.

Barry

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10