zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ECB twijfelt: stoppen of doorgaan met opkopen?

18 september 2017 - Hoe bouwt de Europese Centrale Bank (ECB) het opkoopprogramma af? Dit najaar hakt de bank de knoop door. Een lastig dilemma: direct stoppen met opkopen van (staats)obligaties zorgt per direct in Italië voor financiële onrust.


Doorgaan met opkopen leidt tot grote spanning op de Duitse obligatiemarkt. De researchafdeling van Euler Hermes zet, samen met Allianz de opties voor de ECB op een rij.

Spagaat
Volgens Johan Geeroms, senior risk manager van Euler Hermes Nederland, zit de ECB gevangen in een spagaat: "De economische groei in de eurozone is behoorlijk naar boven bijgesteld. De waarde van de euro is snel opgelopen en tegelijkertijd wil het maar niet lukken om de inflatie op te krikken. Die daalt namelijk weer. Omdat de stijgende euro onze import goedkoper maakt. Dat heeft een deflatoir effect.
Tegen deze achtergrond is het lastig kiezen voor de ECB. Stoppen met geld pompen in Europa? Dat zal de euro verder opjagen. Ook zal een land als Italië direct in financiële stress raken. Niet alleen omdat de banken daar nog steeds fragiel zijn, maar ook vanwege de verkiezingen die daar in het voorjaar van 2018 plaatsvinden. Grote financiële onzekerheid in Italië kan Europa weer terugduwen in de malaise van een paar jaar geleden."

Eeuwig doorgaan
Eeuwig doorgaan op de huidige weg kan de ECB ook niet. Geeroms: "De ECB moet haar eigen balans weer op orde krijgen. Dat lukt natuurlijk niet als de bank blijft opkopen en aflopende obligaties blijft herinvesteren. De cen¬tra¬le bank lijdt aan uit¬stel¬ge¬drag. Haar op¬koop¬pro¬gram¬ma van over¬heids¬obli¬ga-ties, waar¬mee ze sinds maart 2015 al voor meer dan 2.000 mil¬jard euro aan li¬qui¬di¬tei¬ten in de markt pomp¬te, loopt in de¬cem¬ber af. Dan moet de ECB in elk geval be¬slis¬sen of het pro¬gram¬ma wordt voort¬ge¬zet - even¬tu¬eel in ge¬re¬du¬ceer¬de vorm - of wordt beëin¬digd. Het op¬koop¬pro¬gram¬ma botst onderhand ook op zijn li¬mie¬ten: de ECB heeft moeite om nog Duit¬se en Por¬tu¬ge¬se obli¬ga¬ties te vin¬den om te kopen."

Vier opties
Volgens de researchafdeling van Euler Hermes heeft de ECB de volgende vier mogelijkheden om het opkoopprogramma af te bouwen:
- Het huidige beleid doorzetten. Dat wil zeggen: de ECB koopt per maand 60 miljard euro aan staatsobligaties en herinvesteert aflopende staatsobligaties. Volgends Euler Hermes is dit scenario onwaarschijnlijk.
- Afbouwen/stoppen met het maandelijkse opkopen en doorgaan met het herinvesteren van aflopende staatsobligaties (tapering). Volgends Euler Hermes is dit scenario het meest waarschijnlijke.
- De ECB blijft doorgaan met het maandelijks opkopen van staatsobligaties voor 60 miljard euro per maand maar herinvesteert aflopende staatsobligaties niet (soft tapering). Volgens Euler Hermes heeft dit de voorkeur.
- De ECB stopt zowel met het opkopen van waardepapieren als ook met het herinvesteren van aflopende staatsobligaties. Dit is volgends Euler Hermes een zeer onwaarschijnlijk scenario.

Tapering en soft tapering
Geeroms: "Het verschil tussen ‘tapering’ en ‘soft tapering’ is gradueel, maar economisch gezien van groot belang. Het heeft namelijk hele specifieke effecten op verschillende Europese landen. Door te blijven opkopen, maar niet meer te herinvesteren (dus soft tapering) geef je zwakke financiële landen als Italië de zekerheid van een lage rente. Dat is belangrijk omdat lage rente betekent dat het voor zwakke landen ‘gemakkelijk’ blijft om aan hun schulden te voldoen. Door aflopende obligaties niet meer te herinvesteren zorgt de ECB er ook voor dat haar balans weer op orde komt."

Nadeel treft vooral Duitsland
Volgens Geeroms is een belangrijk nadeel dat de ECB tegen opkoopgrenzen aanloopt in Duitsland. "Afgesproken is dat de ECB per economie maar 33 procent van het totaal van de staatsobligaties in bezit mag hebben. In Duitsland zit de ECB al tegen dit plafond. Daar komt bij dat Duitsland in vergelijking met andere Europese landen een lage schuldenlast heeft. Dat bemoeilijkt het opkopen. De verhoudingen binnen het opkoopprogramma dreigen hierdoor scheef te worden."

Het bijbehorende rapport van Euler Hermes kunt u hier bekijken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Rol IT service manager verandert
 Vrijwel alle wifi-netwerken onveilig
 Cybersecurity grootste zorg voor IT-beslisser bij digitale transformatie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financiële markten komen weer op adem
 De markten hangen erg sterk aan de steun van de centrale banken
 Centrale banken hebben steun van overheden en sociale partners nodig
 Alle credits voor Europese bedrijfsobligaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Een zwangere medewerkster, bent u goed voorbereid?
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Goede beveiliging verkleint risico autodiefstal met 75 procent
reacties
IoT gaat mainstream (1) 
Meer dan een kwart van vacatures staat langer dan 60 dagen open (1) 
Sleepwet komt er, hoe u zelf uw privacy kunt beschermen (1) 
Bedrijven komen pas in actie na cyberaanval (1) 
'Een beetje integer' (1) 
Ligt het aan mij of ligt het aan hen? (1) 
Vijf handige apps voor automobilisten (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
ASMl holding 147.35  1.6 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Unilever 49.66  -5 %
Sligro food 39.2  -4.7 %
Alcoa boekt weer winst op gestegen kwartaalomzet
eBay boekt hogere winst op licht gestegen omzet
Update: American Express ziet winst stevig stijgen
meer beurs
top10
Projectmanagement: het kan er nog wel even bij!
Ligt het aan mij of ligt het aan hen?
'Een beetje integer'
Het geheim van een geweldige klantenservice
'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'
HR-professionals maken zich meer zorgen over budget
Sleepwet komt er, hoe u zelf uw privacy kunt beschermen
Zzp’er, denk na over de risico’s die u loopt
LinkedIn tips voor managers
'Ambities regeerakkoord goed, uitwerking beduidend minder goed'
meer top 10
vacatures
meer vacatures