zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal vrouwelijke bestuurders beursondernemingen wéér afgenomen

5 september 2017 - Het aantal vrouwelijke bestuurders bij Nederlandse beursondernemingen is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald in plaats van gestegen; van vijftien naar dertien. Het percentage vrouwelijk bestuurders daalt daardoor naar 6,2 procent.

Het aantal vrouwen in de raden van commissarissen van Nederlandse beursondernemingen is dit jaar wel iets gestegen, van 23,1 procent in 2016 naar 24,6 procent in 2017. Dat blijkt uit de tiende jaarlijkse Nederlandse Female Board Index van prof. dr Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society.



Opvallendste resultaten:

·        24,6 procent van de commissarissen is vrouw, 6,2 procent van de bestuurders is vrouw (2016: respectievelijk 23,1 procent en 7,1 procent)

·        Totale aantal vrouwelijke bestuurders afgenomen in plaats van toegenomen

·        Zes bedrijven voldoen aan het streefgetal van 30 procent vrouwen in RvB én RvC, dit waren er vorig jaar nog maar twee

·        Nog steeds komt de meerderheid van de nieuwe vrouwelijke commissarissen uit het buitenland (56 procent)

Kwart is vrouw
Van alle 64 nieuwe commissarissen is een kwart vrouw (25 procent). Er zijn dit jaar twee vrouwelijke bestuurders benoemd van in totaal 24 nieuwe bestuurders (8,3 procent). Aan de andere kant vertrokken twee vrouwelijke bestuurders. Daarnaast heeft het aantal vrouwelijke bestuurders te lijden onder de overname door NN van Delta Lloyd; Delta Lloyd had namelijk twee vrouwen in de Raad van Bestuur.

30 procent quota
Zes bedrijven voldoen nu aan het wettelijke streefgetal van 30 procent vrouw in de raad van bestuur én raad van commissarissen. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Wolters Kluwer heeft de meeste vrouwen in de RvB en RvC: vier van de negen zijn vrouw (44 procent). 31 bedrijven voldoen aan het streefgetal (30 procent) voor alleen de RvC. In 2016 waren dit er 24. Lückerath-Rovers: "Het is opvallend dat er achttien bedrijven zijn die drie of vier vrouwen in de hun RvB en RvC hebben zitten. Zij beïnvloeden de percentages in positieve zin. Waarom lukt het deze bedrijven wel? Het excuus we kunnen ze niet vinden is echt achterhaald."

De achterblijvers
Achttien van de 85 beursfondsen (21 procent) hebben nog steeds geen vrouw in de RvB of RvC. Ajax, FlowTraders en Pharming zijn de hekkensluiters met in totaal negen bestuurders en commissarissen waarvan er geen enkele vrouw is. Twee ondernemingen die vorig jaar nog op de laatste plaats stonden, Vopak en Boskalis, benoemden dit jaar hun eerste vrouw.

Andere bijzonderheden
De Female Board Index toont ook andere gegevens (leeftijd, zittingsduur en nationaliteit) over de samenstelling van RvB en RvC bij de 85 beursondernemingen. In al deze aspecten verschillen de vrouwen wezenlijk van de mannen. Ze zijn gemiddeld jonger, komen vaker uit het buitenland en zitten relatief korter op hun positie. Daarnaast is het opvallend dat er nog steeds derttien mannelijke commissarissen zijn die langer dan de maximale termijn van twaalf jaar in de RvC zitten (met één uitschieter van ruim 22 jaar), terwijl geen van de vrouwen de twaalf-jaarstermijn heeft overschreden.

Download het volledige rapport hier.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  'Vaderschapsverlof mogelijke oplossing voor doorbreken glazen plafond'
 Nederlandse vrouw laat promotie liggen
 Handelsmissie naar Italië in teken van topvrouwen
 Commitment en open cultuur goede alternatieven voor vrouwenquota
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10