zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grote druk op capaciteit slecht voor arbeidsveiligheid

5 september 2017 - Inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) maakt zich zorgen over de gevolgen van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. "Er staat grote druk op het werk van de inspectie," zei hij zondagavond in het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

De Inspectie constateert dat er bedrijven zijn die de veiligheid niet hoog in het vaandel hebben. Die moeten streng worden gecontroleerd. Dat toezicht, bijvoorbeeld met onverwachte inspecties, komt in de knel. Kuipers: "Al die uren die wij stoppen in die ernstige arbeidsongevallen betekent dat wij die uren niet kunnen besteden aan preventieve inspecties."


 
Risico-inventarisatie
De hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW noemt het een ‘schokkend aantal’ dat 30-50 procent van de bedrijven in Nederland niet beschikt over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). "Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld. Bedrijven moeten daarmee aan de slag,"aldus Kuipers.
 
Dodelijke ongelukken
In 2016 vielen 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, negentien meer dan het jaar daarvoor. En ook het aantal arbeidsongevallen steeg afgelopen jaar met dertien procent. "Dat is een trend die gekeerd moet worden,"aldus de generaal-inspecteur.
De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven. "Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor'. En die houding deugt niet."

Meer mankracht 
De beslissing over meer mankracht bij zijn dienst laat hij bij de politiek. "Uiteindelijk is de capaciteit van de Inspectie SZW een gegeven waarmee ik aan de slag moet. Ik heb de verplichting om daarmee het onderste uit de kan te halen. En dat doen wij ook. De vraag of er meer prioriteit naar dit dossier moet is uiteindelijk een politieke keuze."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Uitzendkrachten zijn geen tweederangs arbeidskrachten'
 Nederlander voelt zich onveilig in openbare ruimtes
 Twaalf tips om ongelukken in het magazijn te voorkomen
 Een elektrotechnisch ongeluk zit in een klein hoekje
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10