zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Quantum computing zet veiligheid encryptie onder druk

31 augustus 2017 - Het is niet meer de vraag óf hij er komt, maar hoe lang het nog duurt voordat hij er is: de eerste, werkende quantum computer. Techreuzen Google, IBM en Microsoft zijn hard bezig zo’n supercomputer op de markt te zetten.

Dat is goed nieuws voor allerlei sectoren die vragen om extreem ingewikkelde berekeningen, maar de komst van de quantum computer heeft ook een keerzijde: het zet de veiligheid van encryptie onder druk.


 
Quantum computing, wat is het precies?
Jan van der Graaf, pre-sales Consultant Networking & Security bij Telindus, legt uit: "Quantum computing wordt gezien als dé technologie die over tien tot vijtien jaar de traditionele computer gaat vervangen. Traditionele computers werken op basis van bits die slechts twee waarden (nul of een) kunnen bevatten. Quantum computers werken met zogenaamde qubits, die meerdere toestanden tegelijk kunnen bevatten. Zonder verder in de details van deze technologie te duiken, is het resultaat hiervan dat er een gigantische parallelle computer ontstaat. Deze is in staat om meerdere berekeningen tegelijkertijd uit te voeren in plaats van na elkaar, zoals bij een traditionele computer gebeurt. Het gevolg is dat berekeningen, die tot nu toe onmogelijk werden geacht of jaren zouden duren, ineens binnen een fractie van een seconde kunnen worden uitgevoerd."
 
Impact op security en encryptie
Encryptie-technologieën, die zorgen voor de versleuteling van data tijdens opslag en transport, maken gebruik van algoritmes waarvan wiskundig is bewezen dat deze veilig en onkraakbaar zijn. Althans, veilig en onkraakbaar voor traditionele computers. Van der Graaf licht toe: "Op dit moment worden Public Key-cryptografiesystemen alom gebruikt voor de versleuteling van data. Deze systemen werden tot nu veilig geacht vanwege de complexiteit of onmogelijkheid om de gebruikte sleutels te herleiden uit het versleutelde verkeer. Met quantum computing wordt dit echter een peulenschil. Dit vormt een serieuze bedreiging. Niet alleen in de toekomst, maar ook voor de data die nu encrypted wordt opgeslagen of het encrypted verkeer dat wordt afgetapt en bewaard. Het is een kwestie van tijd totdat het mogelijk wordt om deze data alsnog te ontcijferen en te lezen. Grote partijen als Google en IBM investeren op dit moment dan ook miljoenen in onderzoek naar de gevolgen van quantum computing."

Quantum-technologie kraakt en maakt encryptie-technologieën
Is er dan niets opgewassen tegen de kracht van quantum computing? "De enige manier waarop encryptie quantum-proof gemaakt kan worden is met quantum-technologie zelf. Dan heb je immers dezelfde rekenkracht voorhanden. Binnen het standaardisatieorgaan ETSI (European Telecommunications Standards Institute) is een werkgroep speciaal opgericht voor het ontwikkelen van quantum safe cryptography. Deze werkgroep is gericht op de ontwikkeling van algoritmes en technologieën die bestand zijn tegen quantum computing. Laten we dus hopen dat die ontwikkeling net zo snel gaat als de ontwikkeling van de quantum computers zelf," sluit van der Graaf af.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Privacy op mobiele devices te grabbel
 Toename encryptiesleutels en digitale certificaten
 Nieuwe wetgeving melding datalekken schreeuwt om data-encryptie
 CIO’s verspillen miljoenen aan ineffectieve cybersecurity
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10