zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waar dient u op te letten bij het taxeren van de woning?

21 augustus 2017 - Of u nu een woning wenst te kopen, verkopen of verbouwen. Het is soms verstandig en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit te laten voeren. Bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald.

Wat de reden voor een taxatie ook is: het is belangrijk om te weten welke taxaties er zijn en waar u op dient te letten als u een huis wenst te laten taxeren. Als u zich een beetje verdiept in de materie en weet wat u dient te doen, kunt u zelfs geld besparen.  Dat schrijft Roel Witteman.


 
Een taxatie laten uitvoeren, hoezo?
U kunt diverse redenen hebben. Witteman: "Stel u wilt een huis kopen. Dan wil de hypotheekverstrekker de waarde van het huis weten om te controleren of die in verhouding staat tot de aangevraagde lening. Mede op basis van de taxatie maakt de hypotheekverstrekker een keuze om wel of geen hypotheek aan u te verstrekken.
Een andere reden om te taxeren is bij de verkoop van uw woning. Als u het huis te koop wilt zetten, is het handig om vooraf te weten wat de reële verkoopwaarde is. Zo voorkomt u dat u een te lage verkoopprijs hanteert. Besluit u om de woning te verbouwen? Dan heeft u bij het afsluiten van de hypotheek vaak een taxatierapport nodig met de waarde van het huis na de verbouwing. De taxateur houdt dan rekening met de verbouwing die u wenst te laten uitvoeren. Een woning met nieuwe uitbouw is vaak meer waard dan zonder uitbouw."

Wat voor taxaties zijn er?
Als u een taxatie aanvraagt, is het goed om te weten dat er een aantal soorten taxaties zijn:
 
  • Standaard taxatie: Deze standaard taxatie wordt niet gecontroleerd door gecertificeerde instituten zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). De taxatie wordt onder meer uitgevoerd bij de verkoop of aankoop van een woning.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) taxatie: Deze taxatie wordt geaccepteerd door het Waarborgfonds Eigen Woningen voor NHG. De taxateur moet gecertificeerd zijn bij het NWWI.
  • NWWI taxatie: Sommige geldverstrekkers accepteren alleen taxatierapporten van taxateurs die aangesloten zijn bij het NWWI. Het NWWI is een taxatie-instituut en geldt als validatie-keurmerk voor taxateurs.
Wat zijn de kosten van een taxateur?
U kunt zelf een taxateur kiezen of de hulp inschakelen van een hypotheekadviseur of makelaar. Witteman: "Als u zelf een taxateur kiest, kunt u mogelijk geld besparen. U hoeft dan immers geen bemiddelingskosten te betalen. Gaat u zelf een taxateur aanwijzen? Dan loont het om een aantal taxateurs met elkaar te vergelijken. Er kunnen namelijk flinke prijsverschillen zijn tussen de taxateurs. Deze kunnen oplopen tot tientallen euro’s."

Welke taxateur kiest u dan?
Witteman: "Een taxateur moet voldoen aan de voorwaarden die de desbetreffende geldverstrekker stelt. Daarom is het bij uw keuze verstandig om na te gaan of de taxateur is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Bekijk ook of de taxateur gecertificeerd is, bijvoorbeeld bij NWWI."
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ongekende groei markt voor recreatiewoningen zet door
 Wat gaat u doen met de overwaarde op uw huis?
 Woningfinanciering kan voor meer mensen toegankelijk én verantwoord
 Nederlander vindt wijk belangrijker dan woning
 
 
reacties
 
Beije Vastgoed  |   | 
27-10-2017
 | 
16:25 uur
Informatief artikel. wij van Beije Vastgoed krijgen ook veel vragen over een taxatie en hoe dit precies werkt. Fijn dat zulke artikels geschreven worden voor mensen.
GuestSurvey  |   | 
9-11-2017
 | 
13:33 uur
bedankt voor een zeer nuttig artikel. Ik ben nu net geïnteresseerd in dit onderwerp

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10