zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Online hypotheek berekening vaak onbetrouwbaar voor 55+

27 juli 2017 - Veel websites van banken, verzekeraars en hypotheekketens zitten er bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers vaak tienduizenden euro’s naast.

Vereniging Eigen Huis wil dat deze bedrijven hun rekenmodules direct verbeteren.


Vereniging Eigen Huis toetste 34 online hypotheek rekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens aan de officiële leennormen.

Verhuizen lijkt onmogelijk
Ouderen met een pensioeninkomen zien vaak hypotheekbedragen die tot wel 40.000 euro onder de officiële leennormen liggen. Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken. Van de 34 onderzochte rekentools geven twintig een fout antwoord en zes geven geen resultaat. ABN AMRO, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24 geven wel correcte resultaten. De vereniging deelt de uitkomsten van het eigen onderzoek met de AFM.

Teleurstelling
Werkzame 55-plussers met een bescheiden pensioenopbouw krijgen op 26 websites juist veel te hoge bedragen voorgerekend, tot wel  93.000. Voor hen komt de teleurstelling als het hypotheekadvies uitwijst dat de maximum hypotheek veel lager is dan de eerste indicatie. Slechts vier online rekentools komen tot een juist resultaat, vier geven geen uitkomsten. Bij jongere mensen met een baan, voor wie AOW en pensioen nog niet in zicht zijn, kloppen de uitkomsten wel.
Vereniging Eigen Huis raadt 55-plussers daarom af om de online maximale hypotheektools van banken en adviesketens in te vullen waar geen vragen over de leeftijd worden gesteld. De vereniging roept de betreffende bedrijven op om hun hypotheekberekening direct te verbeteren.

Veel waardeloze uitkomsten
Volgens Vereniging Eigen Huis worden veel 55-plussers al direct verkeerd voorgelicht over hun hypotheekmogelijkheden. Vanaf 56 jaar moet bij een hypotheekberekening rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Daarnaast gelden vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen. Als die niet worden gebruikt zijn de uitkomsten waardeloos. "Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten," zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Voorbeelden foutieve hypotheekindicatie bij AOW en pensioen
Pensioen
Een gepensioneerde man van 70 jaar oud met een bruto inkomen van 30.000 kan volgens de officiële NHG-leennormen een hypotheek afsluiten van maximaal 159.000. Maar als hij een hypotheekindicatie opvraagt op de websites van Nationale Nederlanden en Florius ligt zijn maximum onder de  119.000. Dat is maar liefst  40.000 lager. Bij SNS Bank, Aegon, Obvion en Syntrus Achmea zien klanten uitkomsten die ongeveer 30.000 te laag zijn. Wel correcte indicaties geven ABN AMRO, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24.

55-plus
Een werkende man van 58 jaar met een bruto inkomen van 45.000euro  en een bescheiden pensioen van 20.000 euro kan volgens de hypotheeknorm maximaal 119.722 aan hypotheek krijgen. Maar volgens maar liefst 26 geldverstrekkers en adviesketens komt hij in aanmerking voor een veel hogere hypotheek, in acht gevallen zelfs 90.000 hoger. De teleurstelling zal dan ook groot zijn bij een adviesgesprek blijkt dat de maximum hypotheek in werkelijkheid maar iets meer dan de helft is.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexwerker gaat makkelijker hypotheek krijgen
 Wat gaat u doen met de overwaarde op uw huis?
 Woningfinanciering kan voor meer mensen toegankelijk én verantwoord
 Rood staan kan wél duizenden hun hypotheek kosten
 
 
reacties
 
Execution Only  |   | 
28-07-2017
 | 
07:52 uur
Er is bijna geen enkele rekentool online te vinden die alle voorwaarden en specifieke omstandigheden van de aanvrager meeneemt in de berekening voor een hypotheek.
Omdat iedere situatie anders is en de hypotheekvoorwaarden juist voor ouderen nogal verschillen per hypotheekaanbieder, kun je het beste bij een tussenpersoon een berekening laten maken die van toepassing is op je specifieke situatie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10