zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Populariteit van MKB als werkgever houdt aan

24 juli 2017 - LinkedIn ziet een stijging van negentien procent ten opzichte van vorig jaar in het aantal leden dat op het platform aangeeft te werken voor een MKB met minder dan 200 medewerkers.

Bedrijven groter dan dat zien juist een daling in medewerkers. Daarmee houdt de populariteit van het MKB als werkgever aan. Dit blijkt uit een analyse van geanonimiseerde data op meer dan zeven miljoen Nederlandse LinkedIn-profielen. De analyse laat verder zien dat de personele krimp bij grote bedrijven juist stabiliseert. Vorig jaar was een daling zichtbaar van twintig procent in het aantal LinkedIn-leden dat aangaf te werken voor een bedrijf met meer dan 10.000 medewerkers. De recente data toont aan dat deze krimp aanhoudt, maar ‘slechts’ met 1,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De algehele werkgelegenheid stijgt, met het MKB als motor.


 
Toenemend ondernemerschap en groeiend MKB
Ten opzichte van vorig jaar laat LinkedIn’s data een stijging zien van 6,5 procent in het aantal leden dat zichzelf ‘ondernemer’ noemt op hun LinkedIn-profiel. Dat is een duidelijke indicator voor de aanhoudende trend van Nederlands ondernemerschap.
Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland vindt het goed nieuws: "Of u nu met de nieuwste technologie bezig wilt zijn of in de zorg, het MKB biedt kansen voor iedereen. Het is goed nieuws dat Nederland steeds ondernemender wordt, want alles begint bij nieuwe plannen en het pakken van kansen. Alleen zo blijven we innovatief en vernieuwend als land."

Top vijf sectoren
De arbeidsmarktprognose van UWV bevestigt dat een aanzienlijk deel van de nieuwe banen - dit jaar komen er 138.000 bij - wordt ingevuld via uitzendwerk en door zelfstandig ondernemers. LinkedIn’s data toont aan dat de meeste mensen die tussen april 2016 en april 2017 startten bij een MKB, gingen werken bij een MKB in de technologiesector. De top vijf sectoren waarin de banen bij het MKB het hardste groeiden, zijn:
 
  • Technologie - software (5,0 procent)
  • Gezondheidszorg (4,0 procent)
  • Architectuur en engineering (2,5 procent)
  • Zakelijke dienstverlening (1,7 procent)
  • Retail (1,4 procent)

  • Deeleconomie
    Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV, geeft aan: "Het MKB is ontzettend belangrijk voor onze economie. Daar zien we de echte groei, bijvoorbeeld vanuit door de deeleconomie gedreven start-ups. Of bij MKB-bedrijven die profiteren van de aantrekkende arbeidsmarkt, zoals in de bouw en technologie."   
    Grote bedrijven van meer dan 10.000 medewerkers zien de grootste daling in personeel. Het gaat vooral om organisaties die actief zijn in de telecommunicatie (-10,0 procent), olie- en energie (-4,6 procent) en productie en industrie (-2,6 procent).
     
    Groot-Brittannië is op één na grootste leverancier van talent aan Nederland
    De data-analyse kijkt ook naar migratie van talent tussen landen het afgelopen jaar. De Nederlandse arbeidsmarkt wordt verrijkt met professionals uit India. Er komt bijna drie keer zoveel talent uit India naar Nederland, dan dat er aan talent uit Nederland vertrekt naar India. Deze professionals gaan voornamelijk aan de slag in de software technologie. Groot-Brittannië neemt een tweede plek in met talent dat voornamelijk start in de financiële en zakelijke dienstverlening. Dit jaar zijn de volgende landen verantwoordelijk voor de meeste netto migratie naar Nederland:
     
  • India, negentien procent
  • Groot-Brittannië, negen procent
  • Italië, acht procent
  • Turkije, zeven procent
  • Brazilië, zeven procent
  • "Door de informatie die mensen delen op LinkedIn, signaleren we trends in arbeidsmarkt-migratie," geeft Marcel Molenaar, country manager van LinkedIn Benelux aan. "Vraag en aanbod van talent wordt inzichtelijk, maar ook de bereidheid van bepaalde culturen om zich in een ander land te vestigen. Met deze data kunnen bedrijven, talent maar ook overheden en onderwijsinstellingen hun voordeel doen en daar hun plannen en beleid op aanpassen."
     
    Top vijf migratielanden
    Natuurlijk is ook veel Nederlands talent in het buitenland gaan werken, met Duitsland als meest populaire bestemming. De top vijf landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste netto migratie uit Nederland zijn:
     
  • Duitsland, 28 procent
  • België, zestien procent
  • Australië, zes procent
  • Zwitserland, vijf procent
  • Spanje, vijf procent
  •  
     

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Mkb heeft moeite met het vinden van personeel
     Mkb’er ziet sollicitatiegesprek als date
     Werkgever voelt zich verantwoordelijk voor ontwikkeling medewerker
     Verdere groei van aantal banen in MKB met 3,3 procent
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10