zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebrek aan beveiliging IoT verdubbelde aantal DDoS-aanvallen

26 juni 2017 - Het aantal denial-of-service-cyberaanvallen (DoS) of distributed-denial-of-service-cyberaanvallen (DDoS) nam in 2016 toe van drie naar zes procent.

Dit kwam door het gebrek aan toereikende beveiligingsmaatregelen voor Internet of Things devices (IoT). Van alle IoT-aanvallen kwam 60 procent uit Azië, 21 procent uit EMEA en negentien procent uit Noord- en Zuid-Amerika.


Bovenstaande staat vermeld in het Dimension Data’s Executive Guide to the NTT Security 2017 Global Threat Intelligence Report, dat eerder deze maand werd gepubliceerd. Het rapport bestaat uit data die is verzameld door NTT Security en andere NTT-werkmaatschappijen, waaronder Dimension Data. De data is afkomstig van de netwerken van tienduizend klanten verspreid over vijf continenten, 3,5 biljoen securitylogs, 6,2 miljard aanvalspogingen en wereldwijde honeypots en sandboxes  in meer dan honderd verschillende landen.

Gerichte aanvallen
Honeypot-sensoren wereldwijd monitorden zes maanden lang IoT-cyberaanvallen en hun doelwitten. Op basis van de eigenschappen van de aanvallers, werd vastgesteld dat 66 procent van de aanvallen gericht was op specifieke IoT-apparaten, zoals een bepaald model videocamera. De aanvallen leken afkomstig van besmette IoT-apparaten die probeerden meer soortgelijke apparaten te besmetten. Dit past in het beeld van een aanvaller die een grote hoeveelheid apparaten verzamelt om in te zetten voor een DDoS- of ander soort aanval.

Invloed DDoS-aanvallen
DDoS-aanvallen die gebruikmaken van IoT-apparaten, kunnen een organisatie op meerdere manieren beïnvloeden. Ze kunnen:
 
  • klanten, partners en andere stakeholders de toegang tot de met internet verbonden middelen binnen hun organisaties ontzeggen. Dit beïnvloedt sales en andere dagelijkse activiteiten;
  • medewerkers en interne systemen de toegang tot het internet ontzeggen. Dit beïnvloedt veel onderdelen van het bedrijf;
  • een impact hebben op organisaties die internetdiensten aanbieden, wat kan zorgen voor een breuk in de verschillende supply chains.
"Een DDoS-aanval beperkt zich niet alleen tot het gebruik van IoT devices, en dus zoeken aanvallers naar zoveel mogelijk apparaten, ongeacht het type," zegt Mark Thomas, Cybersecurity Strategist bij Dimension Data. Hij benadrukt dat, hoewel DDoS-aanvallen de meest bekende bedreiging zijn, het niet de enige dreiging is die het resultaat is van zakelijke IoT en operational technology devices (OT) die besmet zijn geraakt.

Beschermingsmaatregelen
Er is een aantal beschermingsmaatregelen die organisaties kunnen nemen, waaronder:
 
  • ervoor zorgen dat alle IoT en OT devices binnen het bedrijf prioriteit krijgen op het gebied van security;
  • investeren in de vervanging van verouderde IoT en OT devices;
  • bedreigings- en kwetsbaarheidsassessments uitvoeren;
  • ervoor zorgen dat alle devices binnen een organisatie in kaart gebracht zijn.
Volgens een recent persbericht van onderzoeksbureau Gartner, Inc. zijn er in 2017 wereldwijd 8,4 miljard verbonden apparaten in gebruik – dat is 31 procent meer dan in 2016. In 2020 is dit aantal gestegen zijn naar 20,4 miljard. Daarnaast bedragen de uitgaven aan endpoints en diensten in 2017 2 biljoen dollar.
Mohamed Al Ayachi, businessunitmanager Cybersecurity bij Dimension Data: "IoT-apparaten kunnen mensen en organisaties op talloze manieren helpen. De negatieve kant is echter, dat de groei van het internet door mobility, cloudadoptie en de uitbreiding van het Internet of Things nieuwe aanvalsmogelijkheden heeft opgeleverd. Er zijn legio kwetsbaarheden, de hoeveelheid data neemt snel toe, privacy komt in het gedrang en de kosten van datalekken rijzen de pan uit."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IoT: hoe beveilig ik dat Ding?
 Internet of Things: vraag naar specialisten stijgt
 Aantal IoT-apparaten gaat mobiele telefoons voorbij
 Industrial Internet of Things: noodzaak voor industrie, kans voor IT-sector
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10