zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander verzwijgt liefst leeftijd op cv

23 juni 2017 - Twee op de drie Nederlanders verwacht dat bepaalde informatie op hun cv een nadelig effect heeft op het sollicitatieproces. Om die reden verzwijgt 34 procent het liefst zijn of haar leeftijd.

Een kwart laat liever een gat tussen twee werkgevers onzichtbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank onder ruim 1.000 werkzoekenden.


Uit het onderzoek blijkt verder dat zeven procent het liefst zijn of haar afkomst verzwijgt, uit angst niet in aanmerking te komen voor een baan. Werknemers die lang voor één werkgever hebben gewerkt, voelen zich hier over het algemeen niet bezwaard over; slechts drie procent zou dit liever niet vermelden op het cv.
 
Anoniem solliciteren om vooroordeel uit de weg te gaan 
Op de vraag wat mensen vinden van de mogelijkheid om anoniem te solliciteren, reageert 39 procent van de Nederlandse beroepsbevolking positief. Zij willen dat dit zo snel mogelijk op grote schaal wordt ingevoerd. Irene van Capelle, Brand Marketeer Nationale Vacaturebank: "Veel werkzoekenden hebben het gevoel dat zij door bepaalde kenmerken zoals leeftijd, maar ook een gat in het cv, al snel op de stapel ongeschikt belanden. Helemaal ongegrond is dit niet; ook in het sollicitatieproces is er helaas nog altijd sprake van bepaalde vooroordelen. Dit is de reden dat er bij steeds meer organisaties wordt geëxperimenteerd met anoniem solliciteren, om er zeker van te zijn dat ook echt de beste kandidaat wordt geselecteerd voor de functie."

Nederlander: wat ik privé doe gaat werkgever niets aan
Behalve in het cv, verzwijgen kandidaten ook in het sollicitatiegesprek bepaalde zaken liever. Zo geeft een op de tien aan niets te willen delen over de vrijetijdsbesteding wanneer daar naar gevraagd wordt. Zij vinden dit privé en niet ter zake doen. Elf procent verzwijgt een ziekte of zwangerschap en dertien procent vertelt niet de ware reden waarom hij of zij naar een baan zoekt. Een op de vijf vindt het lastig om te vermelden waarom ze een periode niet hebben gewerkt. "U bent natuurlijk als sollicitant nooit verplicht om over privézaken te vertellen. Maar als het echt van invloed is op het toekomstige functioneren, is het natuurlijk niet verstandig om te verzwijgen. In dat geval moet eerlijkheid toch echt het uitgangspunt zijn," aldus Van Capelle.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leeftijd belemmert carrière het meest
 HR-manager accepteert geen anonieme sollicitaties
 Leeftijd belangrijker dan uiterlijk
 Naam en leeftijd blijven obstakels voor werkzoekenden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10