zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oratie: Hoe helpt u mensen floreren?

22 juni 2017 - Een mens floreert als hij optimaal functioneert en daarnaast ook positieve emoties ervaart zoals geluk, voldoening, opgewektheid en kalmte. Sterker nog: positieve emoties zijn een basisvoorwaarde voor floreren.

Nele Jacobs, hoogleraar levenslooppsychologie van de Open Universiteit, wil met haar onderzoek zicht krijgen op de factoren die maken dat mensen positieve emoties ervaren in het dagelijks leven. Met die kennis kunnen coachingtrajecten én het onderwijs mensen helpen om te floreren. Op vrijdag 23 juni 2017 spreekt Nele Jacobs haar oratie uit getiteld: Levenslooppsychologie: over wetenschap en het leven van alledag.



Helpen floreren
De levenslooppsycholoog houdt zich bezig met de ontwikkeling die mensen gedurende hun hele leven doormaken. Hij wil niet alleen zicht krijgen op de individuele ontwikkeling en de determinanten ervan, maar wil ook mensen in alle levensfasen optimaal begeleiden en ondersteunen. In de praktijk kan dit vertaald worden als het streven om het mentale welzijn van het individu te bevorderen, oftewel mensen helpen om te floreren. Daarvoor is kennis nodig van de aspecten in het dagelijks leven én in de persoon die het ervaren van positieve emoties bevorderen of belemmeren.

Onderzoek
Het onderzoek binnen de vakgroep Levenslooppsychologie richt zich op de positieve geestelijke gezondheid. Positieve emoties worden daarbij gezien als de motor van  ontwikkeling, als de sleutel tot emotioneel, sociaal en psychologisch welbevinden. De wetenschappelijke studies binnen deze leerstoel willen zicht krijgen op factoren die geassocieerd zijn met positieve emoties in de context van het dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld het ervaren van dankbaarheid, het hebben van een huisdier. Daarnaast willen de studies vooral ook handvatten geven om het levenspad in verschillende levensfasen invulling te geven richting floreren, onder andere door inzicht in de eigen gedragspatronen te bevorderen door evidence-based coachen, door het bevorderen van post-traumatische groei en door specifieke (school)interventies gericht op het bevorderen van welbevinden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hybride professional onderneemt voor persoonlijke groei
 Regie medewerkers over eigen ontwikkeling nog ver te zoeken
 Human skills steeds belangrijker maar nog onontwikkeld
 Emotioneel veilig klimaat zorgt voor betrokken medewerkers.
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10