zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De robot: banensteler of nieuwe collega?

1 juni 2017 - Aan de ene kant wordt er gevreesd dat robots de routinebanen zullen overnemen, waardoor werknemers hun baan verliezen. Aan de andere kant klinken positieve geluiden over het ‘zo efficiënt mogelijk maken’ van de bedrijfsprocessen.

Maar hoe u het ook wendt of keert, we kunnen er niet omheen dat de robotisering verandering gaat brengen. Claudette Martens, oprichtster en directeur van neomax, omarmt de positieve gevolgen en licht deze uit.


 
Imagine…
"Adjiedj Bakas, trendwatcher, voorspelt dat de technologie allerlei banen zal creëren die wij ons nu nog niet eens kunnen voorstellen," vertelt Martens. "Zo betekenen de zelfstandig rijdende auto’s waaraan onder meer Google, Tesla, Volkswagen en Volvo werken het einde voor beroepschauffeurs. Maar ze brengen ons misschien ook wel een nieuw soort verkeersleider, die vanuit een controlekamer het geautomatiseerde verkeer in goede banen leidt en de passagiers helpt met hun robotautoproblemen. Een soort kruising tussen een luchtverkeersleider op Schiphol en een helpdeskmedewerker in een servicecentrum. Al die hightech auto’s hebben natuurlijk ook onderhoud nodig, waardoor voor automonteurs een programmeerdiploma de standaard wordt. ‘Automonteur’ wordt op die manier een zeer specialistisch vak met de benodigde kennis over transistors, elektrische circuits en computerchips."
 
VR
"Ook de vlucht die virtual reality neemt zorgt voor nieuw werk," vervolgt Martens haar verhaal. "De echte en de virtuele wereld gaan steeds meer door elkaar lopen en dat brengt een nieuwe invulling van bestaande beroepen met zich mee. Neem de helpdeskmedewerker die ons helpt om het gat tussen beide werelden te overbruggen. Of de psychologen die onze hersenen helpen begrijpen wat echt is en wat niet. En wanneer we ons door de virtuele ruimte gaan bewegen, hebben we fysiotherapeuten nodig die helpen met echte lichamelijke blessures die we in cyberspace hebben opgelopen. Er wordt nu al gesproken over VR Legs: een vreemd gevoel in de benen wanneer er zonder te bewegen door een virtuele ruimte wordt gelopen. De hightech variant van zeebenen."
 
The perfect match?
Wat al deze banen gemeen hebben, is dat ze de hardere en zachtere kanten van IT combineren met de omgang met mensen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Er is een algehele trend van schaalverkleining in het bedrijfsleven. Bij grote dienstverleners vallen ontslagen. Grote internationale spelers als Capgemini en Getronics hebben last van dalende omzetten als gevolg van de economische crisis. Maar daar staat tegenover dat kleine en middelgrote softwarebedrijven het juist goed doen en een bovengemiddelde omzetgroei kennen. Ook het aantal zzp’ers in de branche stijgt en wie bij een computerreus wordt ontslagen, komt gemakkelijk als zelfstandig ondernemer weer aan de bak.De techniek wordt bovendien steeds meer een geautomatiseerd proces. Het beheersen van de hard skills gaat daardoor een ondergeschikte rol spelen. Martens: "Naarmate IT steeds verder wordt geïncorporeerd in de hele bedrijfsvoering, wordt het steeds meer een zaak van het algemeen management. IT dringt door in de boardroom en niet alleen binnen de IT-bedrijven. De digitale transformatie is het proces  waarin IT de komende jaren doordringt tot in de kleinste haarvaten van onze samenleving en onze economie. Sommige functies zullen overbodig worden, anderen zullen worden aangepast, maar er zullen ook zeker functies worden gecreëerd. Hierbij worden de ‘soft skills’ steeds belangrijker. De skill die de mens, en zeker de vrouw, nog altijd beter onder de knie heeft dan de robot."
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale tijdperk vereist nieuwe mensenrechten
 Robots houden groei arbeidsmarkt (nog) niet tegen
 Werknemer niet bang dat robot zijn baan inpikt
 Slechts helft meest gevraagde functies veilig voor robotisering
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
1-06-2017
 | 
18:06 uur
De titel klopt niet helemaal met de inhoud. Inhoudelijk gaat het meer om IT dan om of robots banen stelen.

In ieder geval, wil ik op de titel ingaan. Ja, robots stelen banen, maar als dit tegengehouden zou worden (of er extra belasting over betaald zou moeten worden), zou het inhouden dat het werk naar landen gaat waar het werk, of de automatisering, goedkoper is. In plaats van enkele banen die verdwijnen, is dan een heel bedrijf weg en heeft niemand nog werk. Ook niet de programmeurs.
Diederik Dorbeck  |   | 
6-06-2017
 | 
08:32 uur
We moeten af van het idee dat werk en loon aan elkaar verbonden zit. Tuurlijk moeten we robots voor ons laten werken. Het zou een omgekeerde wereld zijn als we dat tegen houden om maar banen te houden. Mensen leven niet om te werken! Ze werken om geld te kunnen verdienen om zo te kunnen leven. Als werken verdwijnt, moeten we een nieuw systeem bedenken (zijn er overigens al).
Het nadeel van het nieuwe systeem is dat we mensen niet meer kunnen onderdrukken (klinkt ernstig, maar denk er eerst over na voor je oordeelt), ons wereld systeem is daar niet op ingericht.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10