zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers lopen grote securityrisico’s tijdens mobiel werken

24 mei 2017 - Cc-level managers, waaronder CEO’s, lopen grote risico’s lopen te worden gehackt tijdens mobiel werken. Dat blijkt uit het  iPass Mobile Security Report 2017.

Dit rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 500 organisaties in Europa en de Verenigde Staten. Uit de resultaten blijkt dat Cafés en koffiehuizen zijn het meest risicovol, volgens 42 procent van de respondenten, gevolgd door luchthavens (30 procent), hotels (zestien procent), conferentiecentra (zeven procent) en vliegtuigen (vier procent).


 
Securityrisico’s mobiel werken
Het iPass Mobile Security Report 2017 maakt inzichtelijk hoe bedrijven omgaan met alle securityrisico’s gerelateerd aan mobiel werken. Zo’n 93 procent maakt zich meer zorgen gezien het toenemend aantal mobiele medewerkers. Bijna de helft (47 procent) is erg bezorgd, terwijl dat in 2016 nog maar 36 procent was. Verder verbiedt tweederde (68 procent) het gebruik van publieke Wi-Fi hotspots (62 procent in 2016).
 
Man-in-the-middle aanvallen
‘Man-in-the-middle’ aanvallen zijn de grootste bedreiging tijdens het werken via publieke Wi-Fi hotspots, volgens 69 procent van de respondenten. Daarbij kan een aanvaller ongezien alle communicatie onderscheppen of veranderen. Andere grote risicobronnen zijn het niet gebruiken van encryptie (63 procent), ongepatchte operating systemen (55 procent) en hotspot spoofing (58 procent).
 
C-level managers
"C-level managers lopen het grootste risico te worden gehackt tijdens mobiel werken," zegt Raghu Konka, Vice President engineering bij iPass. "Dat zijn namelijk geen negen tot vijf werkers, zijn vaak onderweg en hebben toegang tot de meest gevoelige bedrijfsinformatie. Zij vertegenwoordigen een gevaarlijke combinatie van hoge waarde en hoge beschikbaarheid, waardoor ze een interessant doelwit zijn voor elke hacker. Vooral in de overal aanwezige cafés en koffiehuizen, met tegenwoordig snelle Internetverbindingen. Alleen zijn niet al deze gelegenheden goed beveiligd, waardoor iedereen die er gebruik van maakt potentieel kwetsbaar is.     
 
Securitybewustzijn
"Organisaties worden zich steeds bewuster van de mobiele securityrisico’s, alleen worstelen ze nog met de balans te vinden tussen security en productiviteit", aldus Konka. "Ze beseffen dat medewerkers via gratis Wi-Fi hotspots meer kunnen werken en dus productiever zijn, maar tegelijkertijd nemen de securityrisico’s daarvan toe. Hoewel een man-in-the-middle aanval als het grootste risico wordt gezien, groeit tevens het aantal aanvalsmethoden. Organisaties moeten nog meer de verantwoordelijkheid nemen te waarborgen dat hun mobiele medewerkers overal veilig met het Internet verbonden zijn."
  
Meer kansen dan bedreigingen
"In de praktijk reageren veel organisaties eerst met verbieden, in plaats van nadenken over oplossingen," zegt Konka. "Daarmee negeren ze de trend dat het snelgroeiend gebruik van mobiele apparatuur veel meer kansen met zich meebrengt dan bedreigingen. In plaats van defensief reageren op alle securityrisico’s met beperkingen die soms onuitvoerbaar zijn of demotiverend, doen organisaties er verstandig aan mobiele medewerkers te faciliteren met de benodigde tools om overal en altijd veilig online te kunnen werken."  
 
Het iPass Mobile Security Report 2017 is in maart 2017 uitgevoerd door Vanson Bourne. De hier beschreven resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 500 CIO’s en IT-beslissers in West-Europa (60 procent) en de Verenigde Staten (40 procent).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-manager ziet slechte wifi als beperkende factor
 Nederlander kan niet zonder wifi op vakantieadres
 Tien tips om veilig te werken via Wifi
 Mobiele internetter denkt niet na over veiligheid WiFi
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10