zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties vinden zichzelf onsuccesvol in innovatie

11 mei 2017 - Tweederde van de bedrijven en instellingen wereldwijd ziet innovatie als noodzakelijke voorwaarde voor overleven.

Toch is maar net iets meer dan een kwart ervan overtuigd dat innovatie succesvol is in hun organisatie. Dat blijkt uit het onderzoek Innovation Matters van PA Consulting Group dat werd uitgevoerd onder 821 bestuurders en directeuren wereldwijd. Nederlandse deelnemers zeggen nauwelijks vruchten te plukken van recente innovatie.

Nauwelijks waarde uit innovatie
Het onderzoek naar innovatie van het internationale bedrijf PA Consulting Group laat zien dat de overgrote meerderheid van de organisaties nauwelijks waarde uit innovatie halen. Het algemene beeld is dat in een jaar met veel zakelijke, maatschappelijke en politieke veranderingen en de opkomst van veelbelovende nieuwe technologieën, de innovatieve slagkracht in veel organisaties niet is toegenomen. Terwijl 66 procent bevestigt dat hun organisatie zonder innovatie niet overleeft, geeft slechts 24 procent aan dat ze een duidelijk beeld hebben van de activiteiten en vaardigheden die nodig zijn om innovatief te zijn. 37 procent zegt dat er in het afgelopen jaar geen of nauwelijks veranderingen zijn geweest in de aanpak van innovatie. Precies 50 procent gelooft niet dat hun leiders de visie hebben om innovatie te laten slagen.

Belang van innovatie
Innovatie begint met leiders die het belang ervan erkennen en actie ondernemen. In het rapport wordt de werkwijze van innovatieleiders vergeleken met die van minder succesvolle organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de senior executives vindt dat hun CEO’s onvoldoende het voortouw nemen in innovatie en niet de passie hebben om innovatie mogelijk te maken. De innovatieleiders in het rapport weten juist wel 81 procent van hun medewerkers te inspireren om gezamenlijk de innovatiedoelen na te streven.

Ontnuchterend beeld van Nederlandse innovatie
In Nederland is het beeld niet positiever. Hoewel Nederland door de Europese Commissie gezien wordt als een van de innovatieleiders van Europa (European Innovation Scoreboard 2016), schetst Innovation Matters een ontnuchterend beeld. Als je kijkt naar de bijdrage van innovatie aan groei, winstgevendheid, efficiency of kwaliteit van dienstverlening, noemt het overgrote deel van de Nederlandse respondenten de eigen organisatie ‘nogal onsuccesvol’. Slechts tien procent van de Nederlandse deelnemers geeft aan dat recente innovatieve activiteiten een bijdrage hebben geleverd aan groei.

Faciliterend leiderschap
Volgens Hans Houmes, management lid bij PA Consulting Group in Nederland, ligt de sleutel tot innovatie in faciliterend leiderschap: "Nederland is een land van autonomie, waar innovatie relatief makkelijk ontstaat op lagere niveaus in de organisatie. Daarmee hebben we een unieke positie om snelle en krachtige initiatieven te ontplooien. Onze zwakte ligt in afmaken: als er geen leiders boven staan die zorgen voor de juiste middelen en faciliteiten, belanden dit soort initiatieven vanzelf in het ‘ronde innovatie-archief’. We zouden meer een voorbeeld moeten nemen aan de succesvolle vernieuwers, zij wijzen ons de weg."

Goede kans om een voorsprong te nemen
Hans Houmes: "De huidige digitalisering biedt grote kansen voor organisaties om te innoveren. Nederland heeft hier ook echt een goede kans om een voorsprong te nemen. Met bijvoorbeeld de nieuwe Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch en onze typische Hollandse open innovatiecultuur is er alle gelegenheid om onze positie als innovatieleider te verstevigen. Voorwaarde is wel dat Nederlandse leiders leren hoe ze investeringen in innovatie kunnen omzetten in rendement."

Leer van de innovatieleiders
Succes door innovatie is mogelijk en nodig, zeker in economisch en politiek uitdagende tijden. De innovatieleiders in het onderzoek laten zien hoe innovatiesucces te bereiken is. Uit het rapport komen vier praktische inzichten naar voren voor succesvolle vernieuwers:
 

  • Focus op de toekomst – succesvolle vernieuwers zijn ervan overtuigd dat hun organisatie met nieuwe technologie beter kan voldoen aan de behoeften van de klant (59 tegenover 49 procent van minder succesvolle collega's) en zijn beter in staat met innovatie een sluitende business case te realiseren (57 versus 41 procent).
  • Ontwerp voor innovatie – innovatieleiders monitoren en meten de waarde van innovatie (61 versus 47 procent) en brengen nieuwe producten en diensten sneller op de markt (61 versus 42 procent).
  • Creëer een innovatiecultuur – vernieuwers maken innovatie onderdeel van de organisatiecultuur (54 versus 40 procent) en belonen werknemers voor innovatie (81 versus 69 procent).
  • Bouw een netwerk voor innovatie – innovatieleiders zijn niet bang externe innovatie ideeën binnen de eigen organisatie te brengen (61 versus 52 procent) en bouwen een managamentteam om zich heen met heel diverse vaardigheden en (professionele) achtergronden (78 tegenover 66 procent).
Lees hier het vol procentige rapport en innovatie framework ‘Innovation Matters‘.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier
 Biogebaseerde industrieën: Europese groei zit in onze natuur
 Reinventing customer service
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Samenwerking met MKB niet vanzelfsprekend, vooral niet voor universiteiten
 Betere voorbereiding op technologische innovatie nodig
 IT besteedt teveel tijd aan operationele taken
 'Mindful' werkomgeving verhoogt succes innovatieprojecten
 
 
reacties
 
Elisa Wagner  |   | 
11-05-2017
 | 
12:19 uur
Interessant artikel!

De meeste organisaties zullen vroeg of laat wel merken dat ze innovatieve maatregelen moeten doorvoeren om mee te kunnen gaan met concurrenten. Er komen tegenwoordig zoveel dingen kijken bij organisaties, met name op online gebied. Denk aan social media, online vindbaarheid, reputatie etc.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (6) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Altice 7.83  3.6 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Yatra 5.05  -8 %
Doc data 0.43  -2.3 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street eindigt verdeeld
Wall Street verdeeld
meer beurs
top10
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop
De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
meer top 10
vacatures
meer vacatures