zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer EU-burgers voor lidmaatschap Europese Unie

5 mei 2017 - Van alle EU-burgers is 57 procent ervan overtuigd dat het lidmaatschap van de EU een goede zaak is. Het Nederlandse vertrouwen in Europees lidmaatschap doet het nog iets beter dan het Europese gemiddelde (79 procent).

Tot deze conclusie komt de nieuwe Eurobarometer van het Europees Parlement. 27.901 burgers uit alle 28 lidstaten werden gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek.


De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, merkt op dat "het onderzoek van het Europees Parlement naar de houding van de EU-burgers tegenover de EU voor het eerst sinds de start van de crisis in 2007 een bemoedigende tendens vertoont. De cijfers tonen dat de Europese burgers van de Unie verwachten dat zij met één stem antwoordt op hun angst over recente internationale ontwikkelingen die de wereld meer instabiel hebben gemaakt. Het is aan ons als politieke leiders om hun te tonen dat ze gelijk hebben. Daarom moeten we de burger overtuigen dat ons dagelijkse werk en de beslissingen die we nemen de EU in staat stelt om ons leven te verbeteren en beschermen."

EU-lidmaatschap
De studie, uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement, en gepubliceerd op donderdag, toont aan dat 57 procent van de EU-burgers zich kunnen vinden in het EU-lidmaatschap. Vergeleken met de vorige studie, uit september vorig jaar, betekent dat een stijging met vier procent. Zo is het vertrouwen terug geklommen naar bijna hetzelfde niveau als in 2007 (58 procent), net voor de uitbraak van de financiële en economische crisis. Het Nederlandse vertrouwen in EU-lidmaatschap doet het nog beter. Zo’n 79 procent van onze landgenoten spreekt zijn of haar vertrouwen uit in de Unie.
 
Meer doen om terrorisme, werkloosheid en fiscale fraude aan te pakken
De recente geopolitieke ontwikkelingen die de instabiliteit in de Arabische wereld hebben verhoogd, de invloed van Rusland en China, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump, zorgen ervoor dat 73 procent van de respondenten een Europese reactie verkiest om de mondiale uitdagingen aan te gaan. In ons land liggen deze cijfers nog iets hoger.
Driekwart of meer van de EU-burgers vraagt meer Europese samenwerking in de strijd tegen terrorisme (80 procent), werkloosheid (78 procent) en fiscale fraude (74 procent). Een grote meerderheid pleit ook voor een actievere inzet voor milieubescherming (75 procent) en het promoten van democratie en vrede in de wereld (73 procent). Onder de Nederlandse respondenten staat de bescherming van het milieu op de eerste plaats (80  procent), gevolgd door migratie (77 procent) en terrorismebestrijding (75 procent).

Wordt de burger gehoord op nationaal en Europees niveau?
Een stijgend aantal EU-burgers (43 procent) heeft het gevoel dat hun stem gehoord wordt op het Europese niveau. Dat is hoger dan alle voorgaande jaren vanaf 2007 en een stijging van meer dan 6 procent in vergelijking met 2016. Daartegenover staat dat zes op tien EU-burgers vinden dat hun stem gehoord wordt op nationaal niveau. Ook een groot deel van de Nederlanders (68 procent) is ervan overtuigd dat zijn of haar stem gehoord wordt op het Europees niveau.

Sociale ongelijkheid
Een grote meerderheid van de EU-burgers is ervan overtuigd dat de ongelijkheid tussen sociale klassen significant is en een derde van de respondenten vreest dat de crisis nog niet snel voorbij zal zijn. Ook de Nederlanders zijn van mening dat er een grote ongelijkheid bestaat (79 procent). 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Peiling Maurice de Hond: Nederlander wil Nexit
 De General Data Protection Regulation (GDPR) – wat betekent dit voor u?
 Beurzen duikelen na Brexit-winst
 Nederlander noemt economisch herstel topprioriteit voor EU
 
 
reacties
 
kevin  |   | 
5-05-2017
 | 
12:41 uur
Beste mevrouw, meneer,

Dit bericht zag ik in een notificatie mailtje, waarbij ik dacht: 'daar moet ik even op reagern!' want wat een fantastisch nieuws ! en zo ongeloofwaardig... Nederland is niet prominent 79 % voor een groter Brussel, dit is ook af te leiden uit de referenda van 2005, u herrinert zich deze gebeurtenis wellicht? Want nederland wenste Geen constitutie van de EU, en niet een beetje niet maar overduidelijk geen steun. Waardoor het lissabon verdrag de achterdeur is getekend, wat zeker niet nog eens door het volk moest worden voorgelegd immers is het volk te dom hiervoor, althans, dit concludeer ik wel als ik uw bewoordingen bewonder... daarnaast is uw onwaarheden dat ''de burger het gevoel heeft dat zijn stem wordt gehoord op het europees niveau'' is propaganda, naast het feit dat het volk niets heeft in te brengen, een feit dat we naast ons leggen en dan kijken naar onze invloed in het parlement: waar zich...? owja 751 decidenten vertoefen en hoe veel van onze trouwe Nederlandse helden:..? owja 26, dus al is uw drogreden voorzien van het minimale hoedanigheid van waarheid dan is uw stelling dus dat die 26 mensen het volk horen, speken, verdedigen? ons aantal is niet zoals de Duitsers dit realiseren met 96 zetels, en daarmee de eerste plaats van de competitie (tegen de Fransen met enkel 74 zetels) zijn zelfs de Roemenen vertegenwoordigd met 32 zetels, dit zijn er alsnog meer dan wij ze hebben dus invloed...? wellicht dat u naast bronnen die u zou behoren toe te voegen als uw hoedanigheid van stellende partij.
Het puntje sociale ongelijkheid, de loonsbetalingen tussen de man en de vrouw vermoed ik? u bent toch wel op de hoogte van alle bizare eissen die zowel de Eu als de Nederlandse staat verwachten? een minimaal aantal vrouwen en die moeten naar het werkelijk geleverde werk loon ontvangen, wat op 20 % de ondergrens voor 'diversiteit' ook al zo lekker indoctrinerend woord, afijn, 20 % minimaal en die ook een loon vergelijkbaar aan de man gelijk gesteld is. Waarvoor de Duitsers recent een privacy schendend artikel in de wet hebben gezet namelijk het recht om deze kennis van een ander kunnen vergelijken, waarvoor een vermoede al voldoende grond is dit te triggeren....
U zult niet erg blij worden van mijn reactie vandaar: ''triggerwarning!'' Want dit waanbeeld over ongelijkheid en die krijgt iets meer, stel namelijk dat een baas: of uw wens bazin, heeft die door rekent dat vrouwen super goedkoper zijn om te huren dan die mannen... Waarom heeft een bedrijf niet een volledige fabriekshal vol met vrouwen? immers, het bestuur leest de cijfers en die cijfers zijn de basis van het beleid, als de vrouw minder betaalt krijgt dan zou deze vrouw het zelfde werk voor minder loon doen.. maar toch zijn er minimale percentages bij wet vast gelegd omdat: Bedrijven de vrouw helemaal niet wil, traan traan, dat is naast een bizare verwachting van u, ook erg lullig voor al die dames die hard werken om ergens te komen, maar nu de rot smoes door bedrijfs goeroes zoals u, die nu te horen krijgen ja, ag Jose is dan wel manager van bij het bestuur maar goed, we weten beiden dat het decoratie is vanwege verplichting in de wet over een minimaal percentage vrouwen dus Jose heeft nu geluk maar die zal wel weer snel vertrekken omdat ze beter hebben gevonden of het bedrijf splitsen.....
jaloers, mensen die zich kapot ergeren om vervolgens een hoop te hebben dat de EU je wel voorziet in een baan omdat ja, je alleen maar goed dacht over de EU en altijd braaf hebt geschreven zoals dit bericht, dat voornaamelijk gaat over hoe mooi jouw wereld wellicht zou kunnen zijn en over alles is lief leuk en aardig die EU wel niet is. Terwijl u de kennis over deze ongekozen opgelegde wetgevende macht, die niets moet hebben van bellangen van u? Wat overigens los van de democratie is verhemeld en het idee van democratie deze sekte doet walgen? U weet toch ook dat als er door het europees- parlement tegen een voorstel over richtlijnen verordeningen of doelstellingen voor de nationale staten stopt en afschiet, het europees parlement met de europese-raad (een niet gekozen groep die bestaat uit de verzoekers van het wetsvoorstel die na deze afwijzing, toch door kunnen drukken, met een verplichting iets te dulden te doen en te laten voor 1, of meerdere landen of voor een iedere lidstaat? u het zelfs vertikt om de allerminst informatie te benoemen aan de hand van bronnen.. maarja een duim kan je zo moeilijk als bron beschrijven niet waar.

u bent wellicht in de waan dat het geweldig is die EU, maar waar baseren we dat op? het eerste argument is jaa lieve buurlanden en een goede handelzone, maar hoeveel anders was de benelux? ik heb nooit een grens tussen nederland en duitsland die in werking stond en iedereen controleerde aangetroffen.... dus dat argument is enkel nog over een afdracht (tarief) die over de goeden moeten worden betaald vanwege de import, wat denkt u dat ons dit op zou leveren?? Wat in samenhang met de euro geen voordeel oplevert voor de klant die ervaart momenteel geen lasten verlichting omdat er geen heffing zijn, over de euro waarvan er nog dik 80 miljard per maand van gedrukt wordt is ook raar, want dat komt door... naja de te korten? (te zamen met vrij reizen wat ook zo goed als geregeld was .) wat een kwats kraamt u uit

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10