zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer diversiteit kost tijd, maar uw organisatie presteert beter

Belang gelijke kansen en diversiteit door harde cijfers ondersteund

20 april 2017 - Salesforce heeft vorig jaar zijn eerste Chief Equality Officer aangesteld: Tony Prophet. De Amerikaan zet zich sindsdien in voor het creëren en controleren van gelijke beloning, promotie, kansen en rechten binnen het eigen bedrijf en daarbuiten.

Een belangrijke drijfveer van Prophet is het bevorderen van diversiteit. Renzo Taal, General Manager van Salesforce Nederland, ziet erop toe dat ook in zijn regio de uiteenlopende kenmerken en kwaliteiten van mensen en organisaties worden samengebracht. "Inmiddels wordt ons rechtvaardigheidsgevoel door kraakheldere cijfers ondersteund," zegt hij. "Ik raad dan ook iedere bestuurder aan direct met dit onderwerp aan de slag te gaan."
 
Gelijke beloning
De discussie over gelijke beloning van man en vrouw is allang gaande. Toch zijn organisaties die de salarissen hebben gelijkgetrokken schaars. Het onderbuikgevoel dat gelijkheid de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, zet nog maar weinig zoden aan de dijk. Ongelijke behandeling is daarentegen alledaagse realiteit, of het nu op basis van geslacht, afkomst of seksuele voorkeur is. Renzo Taal, naast General Manager Salesforce Nederland ook Senior Vice President bij Salesforce Northern Europe, vindt dat bedrijven zoveel mogelijk een afspiegeling van onze samenleving moeten zijn: "De wereld kent een min of meer gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. Dat is de statistische realiteit die ertoe bijdraagt dat de mensen vinden dat gelijkheid ertoe doet. Een krachtig middel om ongelijkheid terug te dringen is het bieden van gelijke opleidingskansen. Die wetmatigheid begrijpt iedereen. Daarnaast worden er steeds vaker cijfers gepubliceerd over de zakelijke voordelen van een gelijkwaardig én divers personeelsbestand. Dus ook met een academische, mathematische benadering kom ik maar tot één conclusie: met meer diversiteit presteert uw organisatie beter."
 
Hoe bevooroordeeld we diep van binnen zijn
Taal raadt zijn vakbroeders aan te voorkomen dat hun bedrijf een monocultuur krijgt: "Het is mijn ervaring dat een overkill aan uniformiteit in uw team, aan gelijkgestemden die op eenzelfde manier handelen, uiteindelijk leidt tot het vastlopen van uw organisatie. Daarom ben ik een fan van Vivienne Ming, die als pleitbezorgster van gelijkheid doorlopend het belang van een heterogene bedrijfscultuur statistisch heeft onderbouwd. Ze is theoretisch-neurowetenschapper, vooraanstaand technologe en uitvindster van onder andere een voorspellend model voor het welzijn van diabetespatiënten. Ze was onlangs in Amsterdam om de resultaten van haar onderzoeken naar ongelijkheid op de werkvloer en het economische belang van diversiteit toe te lichten. Iedere statistiek die Ming – met behulp van kunstmatige intelligentie – tevoorschijn toverde, was een confrontatie met hoe diep ongelijkheid in onze dagelijkse realiteit verankerd is. Zo had niemand zó veel verschil in behandeling verwacht, puur door het gebruik van de Engelse naam Joe of zijn Spaanse equivalent José bij sollicitaties. Puur op basis van afkomst dus. We hebben vaak niet door hoe bevooroordeeld we diep van binnen zijn."
 
Diversiteit zorgt voor meer balans
Een gedegen wetenschappelijke benadering draagt bij aan creëren van meer gelijkheid en diversiteit. Ook de eigen waarneming speelt een voorname rol. "Ik vertrouw ook op mijn eigen waarneming. Bij ons het bedrijf zorgen vrouwen voor meer balans in de teams, onder andere door hun eigen manier van omgaan met collega’s en hun meer intuïtieve benadering, Kijkend naar het geheel zie ik dat diversiteit zowel onze medewerkers alsook de teams sterker maakt, evenals de processen waar ze dagelijks mee te maken hebben. Daarmee doel ik op diversiteit op basis van geslacht en seksuele voorkeur én afkomst en inborst. Onze HR-mensen letten altijd op een uitgebalanceerde mix van alfa- en bètamensen in het personeelsbestand. Bij ons werken zowel creatieve als mathematisch onderlegde medewerkers schouder aan schouder. Ieders bijdrage wordt evenzeer gerespecteerd en gewaardeerd," aldus Taal.
 
Bedrijfscultuur verhindert de weg naarboven
Cijfers en sheets onderstrepen steeds vaker het belang van gelijkwaardigheid en diversiteit. Volgens Taal moeten bestuurders binnen hun eigen organisatie een inhoudelijke discussie aanzwengelen: "Het gaat om méér dan een gelijk aantal mannen en vrouwen in uw bedrijf. Bestuurders moeten ervoor zorgen dat die balans in alle geledingen van de organisatie bestaat, en stereotiepe invullingen van vacatures tegengaan. Het doorbreken van bijvoorbeeld glazen plafonds voor vrouwen lost u niet alleen op door de instroom aan te pakken. Start de discussie over dit onderwerp in de boardroom. Bij veel ondernemingen ligt de weg naar binnen steeds verder open, maar verhindert de heersende bedrijfscultuur de weg naarboven. Dit is eveneens door Ming aangetoond, net als ongelijke kansen op basis van seksuele voorkeur en afkomst. Ze noemt dat ‘the hidden tax on being different’. De resultaten van dat onderzoek zullen iedere roerganger van welke organisatie dan ook wakker schudden. Een plaats aan de top kost vrouwen veel en veel meer dan mannen. Letterlijk tonnen per loopbaan."
 
Bied gelijke kansen bij instroom en doorstroom
Het transformeren van een diepgewortelde cultuur als ongelijke behandeling naar een werkvloer waar gelijkheid en diversiteit de boventoon voert kost tijd. "Juist daarom roep ik iedere leidinggevende op er nu mee te beginnen,"gaat Taal verder. "Het bevorderen van gelijkheid is eenvoudiger dan u denkt. Bied mannen en vrouwen gelijke kansen bij instroom en doorstroom in uw organisatie. Daarnaast kunt u de culturele diversiteit bevorderen door mensen uit alle landen en werelddelen aan te nemen en in te huren. Vervolgens is het een koud kunstje de cv’s van kandidaten naast elkaar te leggen, om meer balans te creëren tussen medewerkers met een bètaprofiel en mensen met een meer creatieve kijk op zaken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ook bedrijfsresultaat hiervan meeprofiteert. Dat is een welkome bijvangst."
 
Hechte organisatie garantie voor de toekomst
Tot slot ziet Taal een goede mix van jong talent en gepokt en gemazelde professionals als een krachtige eerste aanzet. "Bij onze ‘all hands’-bijeenkomsten zijn de ‘jonkies’ aan het woord. Wij geven ze een podium om hun verhaal en dat van onze onderneming op eigen wijze te vertellen. Hun zichtbaarheid en de ervaring die ze op topniveau opdoen vormen een garantie voor onze toekomst. Zodoende ontstaat er op natuurlijke wijze een hechte organisatie, waarbinnen iedereen zowel een stem als een platform heeft om met de beste versie van zichzelf bij te dragen aan het gemeenschappelijke resultaat. En wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst. Medewerkers van ons bedrijf zetten zich als vrijwilliger in voor het leren van code voor meisjes en kinderen in achterstandswijken – aan een gelijkwaardige instroom kunt u beter zo vroeg mogelijk beginnen. Kortom, gelijkheid en diversiteit zijn voor ons dagelijkse kost."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips
 'Lunch op werkvloer ondermaats'
 Bovengemiddelde groei economie Brainport Eindhoven zet door
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Participatie vrouwen: een morele én bedrijfseconomische noodzaak
 Diversiteit in bestuurskamer duurt nog minstens twintig jaar
 Directiekamers: gebrek aan digitaal inzicht en diversiteit
 Divers werknemersbestand essentieel voor bedrijven
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De top-5 Checklists van Brisk Magazine
- Checklist SWOT
- Checklist Assertiviteit
- Checklist Vergaderen
- Checklist Effectief Tijdbeheer
- Checklist Beslissingen nemen
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Nederlandse bedrijven en overheidsorganisaties laten miljoenen liggen
reacties
Eén op de acht Nederlanders staat rood (1) 
Kwart werkend Nederland sport nooit  (1) 
'Leidinggevende verantwoordelijk voor pesten op het werk' (4) 
LinkedIn doorbreekt grens van 500 miljoen leden  (1) 
Zo komt u van uw nare gewoontes af (2) 
Presentatietip: Even diep ademhalen voor een presentatie, NIET doen (2) 
Beursblik: Franse verkiezingen startschot voor vers geld naar Europese aandelen (1) 
beurs
AEX index: 524.46 0.08 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Crown van ge 5.42  0.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Heineken verkiest ander distributienetwerk in Brazilie - media
PayPal boekt meer winst op hogere omzet
Beursupdate: AEX op Wall Street
meer beurs
top10
Hoe maakt u het verschil met uw concurrenten?
'Leidinggevende verantwoordelijk voor pesten op het werk'
Liever een leuke baan dan een topsalaris
Huishoudens smart in beveiliging en veiligheid
Internetproviders laten consument onnodig risico lopen
Verkiezingen Overheidsmanager geopend
Managers: laat uw assistant zich niet achter u verschuilen!
Bedrijven nog nooit zo slecht voorbereid op risico’s
Zo komt u van uw nare gewoontes af
Verwarring bij de consument rondom Artificial Intelligence
meer top 10
vacatures
meer vacatures