zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe werknemer promoot werkgever graag

14 april 2017 - Nieuwe medewerkers zijn uitstekende ambassadeurs voor hun werkgever. Dat blijkt uit recent, grootschalig onderzoek van Effectory, uitgevoerd onder 280.000 medewerkers in Nederland.

Van de medewerkers die minder dan een jaar in dienst zijn, raadt ruim 86 procent de organisatie aan bij vrienden en kennissen. Dit aantal neemt vanaf het tweede jaar af, na vijf jaar is dit nog maar 70 procent. De groep nieuwe medewerkers kan organisaties dus helpen om op een goedkope manier meer talent aan te trekken.


Nieuwe medewerkers zijn in hun eerste jaar bijzonder positief over hun werkgever. Ze zijn trots op de organisatie (78 procent) en tevreden over hun werkzaamheden (90 procent). Ook hun collega’s zien ze helemaal zitten (89 procent), net zoals hun leidinggevende (85 procent).

Steeds minder enthousiast
Na vijf jaar is dit enthousiasme afgenomen. Ongeveer 70 procent van de medewerkers is dan nog trots op de organisatie, 84 procent blijft tevreden over de werkzaamheden. Ook is 84 procent nog enthousiast over zijn of haar collega’s, 77 procent over de leidinggevende. Deze percentages blijven dalen naarmate de lengte van het dienstverband toeneemt, al vlakt die daling steeds meer af. Medewerkers worden in de loop van hun carrière geleidelijk wat minder enthousiast over hun werkgever.

Ieder huisje heeft zijn kruisje
Hoe kan dit? Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, legt dit uit. "Het enthousiasme van het eerste jaar maakt steeds meer plaats voor realisme. Medewerkers die binnenkomen zijn overdonderd door alle nieuwe indrukken. Ze zien alle aspecten van de organisatie voor het eerst en in de meeste gevallen spreekt dit ze enorm aan. Naar verloop van tijd worden pas de minder rooskleurige aspecten zichtbaar. Ieder huisje heeft zijn kruisje, dit geldt ook voor organisaties. De loyale medewerkers, die echt bij de organisatie passen, blijven over."

Talent aantrekken
De groep nieuwe medewerkers blijkt wel ontzettend interessant om het juiste talent aan te trekken. "Deze medewerkers hebben de selectieprocedure al succesvol doorlopen. Ze passen bij de organisatie en kunnen goed inschatten wie in hun kennissenkring ook in het plaatje past," vertelt Heezen. "Ze vertellen enthousiaste verhalen en maken zo waardevolle reclame. We zien bovendien dat talent dat via medewerkers binnenkomt meestal goed bij een organisatie past. Voor werkgevers is het goed om zich hier bewust van te zijn. Blijf goed in contact met nieuwe mensen. Hebben ze alle informatie die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen? Begrijpen ze hoe de organisatie functioneert? Een instroomonderzoek kan hierbij helpen. Het is waardevol om hierin te investeren, zodat nieuwe medewerkers met plezier aan de slag kunnen en ze hun enthousiasme tegelijkertijd met de buitenwereld kunnen delen."
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europeanen bevelen werkgever niet aan bij vrienden
 Nederlandse werknemers bijzonder tevreden
 Empowerment van werknemers: drie belangrijke voordelen
 Gelukkigste werknemer in Europa is een Nederlander
 
 
reacties
 
Job Verberne  |   | 
18-04-2017
 | 
00:06 uur
Wat wij zien dat bij steeds meer bedrijven gebeurt, is een bonus verstrekken aan medewerkers die een geschikte potentiële collega aandragen. Een zeer effectieve en ook vrij goedkope methode, met name in snel groeiende organisaties. Een effectieve wervingscampagne gaat al veel tijd en geld inzitten en een wervings- of detacheringsbureau vraagt al helemaal bizarre tarieven. Een bonus van een aantal honderd euro wanneer een medewerker een potentiële collega aandraagt is daarentegen vrij goedkoop en wervingskosten worden betaald aan medewerkers in plaats van derden, wat de medewerkerstevredenheid bovendien goed doet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10