zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer miljoenenwoningen dan ooit

13 april 2017 - De afgelopen drie jaar is het aantal miljoenenwoningen met 75 procent toegenomen. Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen of meer waard.

Momenteel bedraagt dit aantal 48.300. De gemeente met de meeste miljoenenwoningen is Amsterdam, dat zowel de meeste buurten als straten kent met het grootste aantal miljoenenwoningen. De Keizersgracht spant de kroon met 281 woningen van 1 miljoen euro of meer. Daarmee is de totale waarde van de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op Terschelling. Met een gemiddelde prijs van 2,550 miljoen euro en een vierkante meterprijs van 6.250 euro is de Konijnenlaan in Wassenaar echter opnieuw de duurste straat van Nederland.
De laatste grote stijging in aantal miljoenenwoningen vond plaats in 2008, toen er in Nederland 46.400 woningen van één miljoen euro of meer stonden. In de jaren daarna daalde dit aantal echter fors met 40,5 procent. Op het dieptepunt van de kredietcrisis telde Nederland slechts 27.600 miljoenenwoningen. 

Meeste miljoenenwoningen in Amsterdam
De meeste miljoenenwoningen bevinden zich in de regio Groot-Amsterdam, waar 8.250 woningen van een miljoen of meer staan. In 2016 is de gemiddelde woningwaarde van miljoenenwoningen in Groot-Amsterdam gestegen met 9,6 procent naar 1,360 miljoen euro. In totaal zijn er in 2016 510 miljoenenwoningen verkocht en met een huidig aanbod van 255 heeft Groot-Amsterdam de beste marktliquiditeit van Nederland met 0,5.
De meeste miljoenenwoningen staan in de gemeente Amsterdam (6.300). Hier bevinden zich ook de twee buurten met de meeste miljoenenwoningen van Nederland: het Museumkwartier (1.300) en de Apollobuurt (900). Ook de top tien straten met de meeste miljoenenwoningen wordt voornamelijk bezet door Amsterdam. Zo staan op de Keizersgracht 281 woningen van een miljoen euro of meer. De totale waarde van alle koopwoningen op de Keizersgracht is met 680 miljoen euro dan ook het hoogst van alle straten in Nederland. Ter vergelijking: dit is meer dan de totale waarde van alle koopwoningen op Terschelling. 
Ook de duurste transactie van 2016 vond plaats in Amsterdam. Aan de Herengracht in de buurt Grachtengordel-West werd bijna vijf miljoen euro betaald voor een miljoenenwoning.

Gemiddelde waarde miljoenenwoningen met 6,9 procent gestegen
Gemiddeld bedraagt in Nederland de waarde van een miljoenenwoning 1,3 miljoen euro met een prijs per vierkante meter van 4.400 euro. Met een waardestijging van 6,9 procent over het afgelopen jaar zijn de miljoenenwoningen harder in waarde gestegen dan de volledige koopvoorraad (5,5 procent).
Met 10,3 procent steeg de gemiddelde woningwaarde het hardst in COROP-gebied Groot-Rijnmond. De gemiddelde woningwaarde komt daarmee uit op 1,310 miljoen euro. In deze regio groeide het aantal miljoenenwoningen fors met 41 procent. Dit brengt het totaal op 2.350 in Groot-Rijnmond. COROP-gebied Den Haag heeft meer dan twee keer zoveel miljoenenwoningen: 5.100. Hier groeide het aantal met negentien procent. De gemiddelde woningwaarde voor miljoenenwoningen in Agglomeratie Den Haag is met 1,410 miljoen euro het hoogste van Nederland. 

De duurste straat van Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar
De gemeente met het hoogste aandeel miljoenenwoningen is Blaricum. Maar liefst 32 procent van de koopwoningen is hier een miljoen of meer waard.
De straten met het hoogste percentage miljoenenwoningen bevinden zich in Wassenaar. Zo zijn in de Bloemcamplaan zelfs alle koopwoningen een miljoenenwoning. De vierkante meterprijs is in deze straat echter lager dan de Wassenaarse Konijnenlaan. Met een gemiddelde prijs van 2,550 miljoen euro en een vierkante meterprijs van 6.250 euro is de Konijnenlaan dan ook wederom de duurste straat van Nederland. 

Het volledige Calcasa Jaarverslag 2016 Miljoenenwoningen (24 pagina’s) staat op calcasa.nl
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Wo’er met vaste baan verdient 7,2 procent meer dan hbo’er
 Enorm tekort aan startende en junior IT’ers
 Echt goede marketing begint bij het kennen van uw klant
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal miljoenenwoningen groeit met 21 procent
 Nederland telt veertien procent meer miljoenenwoningen
 Miljoenenwoningen vaak ver onder de vraagprijs verkocht
 Dure woningen stijgen harder in waarde
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
Toekomstige banen geen sciencefiction
Manager kan bijdragen aan gezondheid medewerkers
Het Rijk wederom verkozen als meest favoriete werkgever
Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
Goede kansen mbo'ers op de arbeidsmarkt
Maak bedrijfsvoering effectiever met Cut the Bullsh*t denken
Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt verder
Bedrijven verwachten ingrijpende veranderingen om voorop te lopen in digitale economie
Aantal banen in de crypto-industrie verviervoudigd
meer top 10
vacatures
meer vacatures