zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemers minder gestresst dan die in buurlanden

7 april 2017 - Nu tal van organisaties ontdekken welk effect gemotiveerde en gelukkige werknemers op de productiviteit hebben, brengt het nieuwe rapport ‘De geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’ van Robert Half een overzicht van de factoren die bepalend zijn voor het werkgeluk.

Ook worden manieren genoemd waarop bedrijven een positieve werkcultuur kunnen bevorderen. Uit een internationaal onderzoek bij 25.000 werknemers wereldwijd, waarvan ruim 1.300 respondenten in Nederland, blijkt dat Nederlandse werknemers 69,9 op 100 scoren op de tevredenheidsschaal met betrekking tot geluk op het werk. Nederland komt hiermee uit op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Duitsland. Op het gebied van stress steekt Nederland met kop en schouders boven de rest uit, in positieve zin. Met een score van 55,9 op 100 (hoge score betekent laag stressniveau) kennen Nederlandse werknemers het minste stress van alle landen die werden onderzocht.



Geluksfactoren
Een analyse van de resultaten wijst uit dat meerdere factoren bepalend zijn voor geluk op het werk, waarbij correctheid en respect, zich gewaardeerd voelen en inspraak hebben de belangrijkste zijn. Zo is voor werknemers die het gevoel hebben dat ze correct en met respect behandeld worden, de kans dat ze gelukkig zijn op het werk drie keer groter dan voor de werknemers die niet het gevoel hebben dat ze correct en met respect behandeld worden. De grote meerderheid van de respondenten (82 procent) bevestigt het belang van geluk op het werk. Wanneer wordt gevraagd wie in de eerste plaats verantwoordelijk is voor hun geluk, antwoordt 81 procent van de respondenten dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemer en werkgever is.

Oprechte interesse
"Gelukkige werknemers krijgt men door op zoek te gaan naar medewerkers met een oprechte interesse voor hun baan, met de juiste competenties en gedrevenheid zodat ze op lange termijn een carrière kunnen uitbouwen die voldoening en tevredenheid geeft," verklaart Ricardo van Popering, Senior Business Manager bij Robert Half. "Met tevreden werknemers kunnen organisaties ook een positieve werkcultuur tot stand brengen. Dit heeft een immense impact op zowel het moreel van de werknemers als het bedrijf in zijn geheel. Door te werken aan tevredenheid kunnen bedrijven competitief blijven, wat onmiddellijk ook de financiële resultaten zal beïnvloeden."

Autonomie en vrijheid
Nic Marks, CEO en oprichter van Happiness Works, merkt op dat een gevoel van autonomie en vrijheid fundamenteel is voor mensen. "Het gevoel dat we baas zijn over onze eigen beslissingen is zeer belangrijk voor ons mensen. Het helpt als managers respecteren dat medewerkers hun eigen manier van werken hebben. Bovendien heeft iedereen baat bij het geven van een compliment op het moment dat een medewerker met iets komt waar de manager zelf nooit aan had gedacht."

Sociale interacties
Ook dragen de sociale interacties op het werk in grote mate bij tot geluk. Zo is 86 procent van de werknemers die aangeven dat ze goede relaties hebben binnen het team, gelukkig op het werk. Het gaat voor Nederlanders alleen niet zo ver dat een goede relatie over hoeft te gaan op vriendschap. Slechts 49 procent van de respondenten geeft aan dat echte vriendschap op het werk bijdraagt aan de mate van geluk. Hierin lijken we dan wel weer erg veel op onze zuiderburen. Vlamingen hebben het met 51 procent ook niet zo op vriendschappen op de werkvloer. "De meeste bedrijfsleiders erkennen dat geluk op de werkplek de productiviteit en de winstgevendheid merkbaar beïnvloeden," besluit Van Popering. "Via een positieve cultuur die werknemers beloont, stijgt de tevredenheid op het werk en dit zal het bedrijf in zijn geheel positief beïnvloeden."

Download het rapport ‘Op naar werk waar je happy van wordt: de geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’ van Robert Half.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 40 procent Nederlanders worstelt met werkstress
 Nederlandse werknemers schieten in de stress
 Medewerkers in klantgerichte organisaties zijn gelukkiger
 Zelfvertrouwen als sleutel tot werkgeluk
 
 
reacties
 
Dennis  |   | 
7-04-2017
 | 
17:08 uur
Op zich een logisch verhaal, maar vergeet dit onderzoek niet dat wij wereldkampioen part-time werken zijn?

Dat lijkt me ook stressverlagend werken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10